Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cartofi La Bonnotte
1.692 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inmultirea trandafirilor prin butasire in cartofi,
605 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea cartofilor de la A la Z
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se creeaza o noua planta din rosii si cartofi!
249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi, trucuri practice pentru gradinarii incepatori
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre orhidee: intretinerea si transplantarea
877 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alcoolul: Dusmanul ascuns al corpului si creierului
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Folositi rostopasca si scapati de melci
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne ingrijim plantele pe timp de canicula
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci Amaryllis sa reinfloreasca |
35 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Ce nu stiati despre cartofi.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.08.2012  Adauga la favorite 1.611 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Satietate si energie

Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.

Un cartof cu coaja contine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal.

Cartoful nu ingrasa! El contine doar 85 kcal/100 g, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati (painea, pateurile, orezul).


Abunda in vitamine si minerale

Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.

Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.

Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.

Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.

Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.


Alunga monotonia alimentara

De ce sa mananci aceeasi mancare in fiecare zi? De ce sa nu alungi pe cat posibil monotonia alimentara, apeland la ingrediente care iti dai libertatea de a le prepara in diverse modalitati. Ei bine, de cartofi nu ai cum sa te plictisesti, dupa ce vei cunoaste si diversitatea de mancaruri care pot fi preparate cu ajutorul lor. Cele mai frecvent, acest aliment este folosit in supe (in 47% din cazuri), fierti la abur sau in apa (39%), sote si rumeniti la cuptor (27%), prajiti (23%), piure (21%) si gratinati (12%).


Cele mai indicate moduri de preparare ale cartofilor

Te pot ajuta sa slabesti, insa cu o conditie: sa stii cum anume trebuie preparati pentru a se transforma intr-un aliat de incredere. Aportul lor caloric poate varia semnificativ in functie de cum ii gatesti.

Consuma fara restrictii!
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte. Consuma-i natur sau in diverse combinatii de salate cu un sos potrivit si vor fi un adevarat deliciu. De asemenea, taiati cubulete in supe si asociati cu proteine (sunca, ou) vor da consistenta mancarii.

Nu abuza!
Preparati la cuptor sau pe gratar, indicele glicemic al cartofilor creste, fapt care favorizeaza absorbtia rapida a glucidelor si transformarea acestora in grasimi. Acelasi impact il au si carofii piure. Insa, daca excluzi din start smantana/untul si adaugi doar lapte, ii poti consuma din cand in cand.

Valoarea calorica a cartofilor rumeniti la cuptor este mai mare (130 kcal/100 g), prin urmare limiteaza pe cat posibil sa-i consumi sub aceasta forma.

De evitat cand vrei sa slabesti!
Chipsurile si cartofii prajiti sunt o catastrofa, cand iti doresti sa slabesti. Pe langa faptul ca accelereaza absorbtia glucidelor si depozitarea grasimilor, mai este si uleiul care multiplica numarul caloriilor.

Retine ca: 100 g de cartofi prajiti contin 274 kcal, iar 100 g de chipsuri au 550 kcal!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.