Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Casa stramba, Polonia
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Male Ciche, Polonia
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea Stramba din Szczecin, Polonia
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Szczecin Polonia
842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polonia
764 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wroclaw -Polonia
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Centrala din Cracovia-Polonia
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Schi in Krynica-Polonia
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cracovia-Polonia
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Ojcowski-Polonia
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Polonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.08.2012  Adauga la favorite 1.194 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Polonia este situata in Europa Centrala. Are iesire directa la Marea Baltica. A devenit, in urma celui de-al doilea razboi mondial, stat satelit al Uniunii Sovietice. In 1989 au fost inlaturati conducatorii comunisti si au fost organizate primele alegeri partial libere din Polonia. In 1999 Polonia devine membru NATO si la 1 mai 2004 se alatura Uniunii Europene.


Are granite cu Germania la vest, Republica Ceha si Slovacia la sud, Ucraina si Belarus la est si cu Lituania, Marea Baltica si Rusia (enclava ruseasca Kaliningrad) la nord.

Principalele orase ale Poloniei sunt Varsovia si Cracovia.

Varsovia este capitala Poloniei pana in 1596, cand Regele Sigismund al III-lea a schimbat capitala de la Cracovia. Municipiul este de asemenea capitala voievodatului Mazovia fiind localizata in partea central-estica a tarii.
Varsovia este notabila printre capitalele din Europa nu pentru marimea sa, varsta sa, sau frumusetea sa, ci pentru indestructibilitatea sa. Este un phoenix care a renascut de mai multe ori din cenusa razboiului. Suferind daune mari in timpul ocuparilor suedeza si prusaca din 1655-1656, a fost asaltata din nou in 1794, cand armata rusa a masacrat populatia suburbiilor varsoviene.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul a fost complet distrus din ordinul lui Hitler, suburbiile evacuale, iar toate cladirile daramate. Dupa razboi varsovienii s-au intors, iar orasul a revenit la rolul sau de capitala a Poloniei si de centru social, politic, economic, stiintific si cultural al tarii. Multe dintre strazile, cladiriile si bisericile istorice au fost restaurate conform formei lor initiale. Centrul istoric al Varsoviei a intrat in 1980 pe lista UNESCO a Locurilor de Mostenire Mondiala.
Din a doua parte a secolului al XVIII-lea, stema Varsoviei a fost o sirena cu sabie si scut in maini, reprezentand creatura care, conform legendei a condus un print la acest loc, cerandu-i sa fondeze orasul. Mottoul orasului este "Contemnit procellas" ("Invinge furtuniile
Desi Polonia pare a fi o campie neintrerupta, relieful este foarte complex. Elevatia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m in varful muntelui Rysy din muntii Tatra in sud iar in delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul marii. Polonia este impartita intr-un numar de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupa doua treimi din teritoriu este o regiune a campiilor si a dealurilor joase, impartita in campia centrala poloneza, inaltimile Baltice si campia litorala. Campia centrala este traversata de la est la vest de o serie de vai largi, mlastinoase. La nordul campiei centrale se afla inaltimile Baltice (Colinele Pomeraniei si Colinele Mazuriene ) cu dealuri si lacuri. Campia litorala este o fasie joasa de 40-100km latime, ce se intinde pe toata lungimea marii Baltice. Coasta de 491 km lungime este foarte neteda cu exceptia Golfului Pomeraniei in vest si Golfului Gdansk in est. Cateva porturi naturale sunt localizate dea lungul Marii Baltice. Teritoriul de-o treime din sudul Poloniei este format din relief inalt variat (dealuri, podisuri si munti). O centura ingusta de munti ocupa extremul sud si sud-vest. Muntii Carpati localizati la frontiera sud-estica includ grupele Tatra si Beskizi. Muntii Sudeti, o alta grupa importanta de munti sunt localizati la granita de sud-vest. In nordul lor exista o zona de dealuri joase numita campia Sileziei si podisurile poloneze joase.
Aproape toate apele Poloniei se varsa in Marea Baltica prin cele doua mari fluvii Vistula si Odra si afluentii lor dintre care numim Bugul si Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate in inaltimile Baltice si fasia litorala. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales in inaltimile Baltice si in muntii din sud.


Clima este temperata, cu ierni friguroase, cetoase si cu precipitatii frecvente; veri blande cu ploi frecvente si furtuni cu descarcari electrice, un amestec intre climatul maritim in vest si climatul continental in est. In ianuarie, temperatura la Varsovia este in medie de -3°C, iar in luna iulie la 18,6°C.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.