Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Comorile bijuteriilor franceze
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crestinismul Ortodox: Istoria Imperiului Bizantin
97 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mierea, fabricarea ei
1.019 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lampa in intuneric
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteaua spionilor: CIA
804 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 3/4)
1.510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 1/4)
1.383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 2/4)
1.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 4/4)
1.297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie: Maria Tanase(II)
612 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istanbul cu o istorie fascinanta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.06.2012  Adauga la favorite 979 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istanbul, numit in antichitatea greaca Byzantion, apoi, dupa anul 330 d.Hr., Constantinopol — in greaca Κωνσταντινούπολις, a fost capitala a Imperiului Roman, pentru doua scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Rasarit, denumit si Imperiul Bizantin de istoriografia umanista, intre 395-1204, a Imperiului latin din Orient, intre 1204-1261, apoi din nou a Imperiul Bizantin refacut, intre 1261-1453 si a Imperiului Otoman pana la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Rasarit a inceput a fi numit Imperiul Bizantin incepand din sec. al 16-lea prin initiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Intemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orasul Megara, iar atunci cand Constantin Icel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale, a cuprins sapte coline ca si in cazul Romei. Turcii au construit pe fiecare cate colina o moschee istorica. Istanbul este cea mai mare concentrare urbana a Turciei si singurul megalopolis din lume intins pe doua continente. In vechile texte romanesti, orasul era numit Tarigrad, Stanbul,Stambul, Inalta Poarta sau Poarta[3].Oficial fosta capital[ a primit denumirea turca de Istanbul la 28 martie 1930, pana atunci pastrandu-si pe plan internatinal numele de antic si traditional de Constantinopol.
Cu o populatie de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum si principalul centru financiar, comercial si cultural al Turciei. Se intinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu acelasi nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economica a Turciei si prefectura provinciei cu acelasi nume. Partea europeana se afla situata in regiunea istorica Tracia iar cea asiatica in Anatolia. Poarta numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alaturi de Atena si Roma, Constantinopol-ul, adica Istanbul-ul se claseaza printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost inscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO incepand cu anul 1985. Asemanator cu Constantinopol-ul in evul mediu, astazi Istanbul este cea mai mare aglomerare umana a Europei.
In anul 2010 metropola este declarata una din cele trei Capitale Europeene ale Culturii, celelalte doua capitale culturale din 2010 fiind Pecs, Ungaria, si Essen,Germania.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.