Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele trenului regal – britanic
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria trenului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.06.2012  Adauga la favorite 1.199 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Trenul este unul dintre cele mai vechi si mai folosite mijloace de transport. Povestea acestuia incepe acum 200 de ani, odata cu inventarea si construirea primelor cai ferate si a primelor vagoane, folosite initial in mine.


De atunci si pana in prezent, evolutia trenurilor a fost continua. Primele sine - facute din lemn - au fost rapid inlocuite cu cele din otel, locomotiva cu aburi a cedat locul celei electrice... Iar inventivitatea omului, nevoia de spatiu si de viteza au dus la aparitia cailor ferate suspendate si a celor din subteran.

Oare ar fi indraznit cineva - acum 100 de ani - sa viseze macar ca vor exista trenuri care vor merge prin aer - suspendate ca niste lilieci, de sine? Sau ca vor calatori de pe un continent pe altul - mergand pe sub apa - printr-un tunel de cateva zeci de kilometri, cu viteze de peste 300 de kilometri la ora?

In anul 1556, intr-o carte despre roci scrisa de un grec, apare pentru prima data in istorie termenul de sine din lemn. Mult mai tarziu, prin anii 1750, sunt inlocuite de cele din fier, apoi de sinele din otel. Pe aceste sine se scoteau rocile extrase din mine, cu ajutorul cailor inhamati la vagonete. Dar ideea de a le folosi si pentru transport de calatori a aparut in 1804, odata cu construirea primei locomotive cu aburi de catre americani. Anglia este, insa, tara in care - in 1825 - primul tren tras de o locomotiva cu aburi a transportat calatori intre doua orase. Mai tarziu, in 1829, un inginer englez a construit prima sa locomotiva - numita Racheta - care se deplasa cu o viteza maxima de 47 de kilometri pe ora. Americanii incearca si ei locomotivele englezilor, dar acestea se dovedesc a fi prea grele pentru sinele lor. Asa ca, in 1830, “Tom Degetel" devine prima locomotiva americana functionala.

Doi ani mai tarziu apare alta, poreclita Fiare vechi de catre inventatorul ei, locomotiva care a ramas multi ani pe sine. In anii ce urmeaza, trenurile isi fac aparitia si in Europa. Germanii inlocuiesc primele cai ferate - care erau formate dintr-o singura sina! - cu cele normale, in 1835, odata cu realizarea primelor locomotive nemtesti. De asemenea, in tari ca Rusia, Canada si Franta, caile ferate se construiesc intre 1827 si 1830, reteaua de cai ferate marindu-se foarte mult pana in 1840.

Nevoia omului de a calatori cat mai departe a dus la aparitia unor trasee foarte lungi si aproape imposibil de construit. Astfel, trenul Orient - Expres, pe ruta Moscova - Beijing, precum si Transsiberianul, care traverseaza nordul inghetat al Rusiei, sunt unele dintre cele mai mari realizari (calea ferata Transsiberiana a fost construita in 12 ani si are o lungime de 7500 de kilometri - fiind cea mai lunga din lume).

In 1836 se construiesc primele vagoane de dormit - in Rusia si S.U.A. - pentru trenurile care parcurgeau distante foarte lungi. Paturile, in numar de 3 sau 4, nu erau suspendate, ci fixate de podeaua de lemn. Vagoanele din otel apar in 1859, urmand inlocuirea sinelor de fier cu cele din otel (1863). In 1869, linia transcontinentala Union Pacific - ce traversa S.U.A de la vest la est - este data in folosinta. In acelasi timp, creste reteaua de cai ferate, prin construirea mai multor linii paralele pe acelasi traseu, fapt ce a dus la ingustarea latimii sinelor. De aceea, in 1885, se stabileste o lungime oficiala pentru distanta dintre sine (numita ecartament) de 1,44 metri.

Compartimentele apar in 1873 - in Europa si in 1883 - in America. Tunelurile prin munti sunt tot o inventie a americanilor, lucru care a dus treptat la disparitia diligentelor (trasurile trase de mai multi cai ce traversau Vestul Salbatic).

Locomotiva electrica apare pentru prima data in Anglia (1881), motorul acesteia functionand cu baterii. In 1895, pe linia Baltimore - Ohio din estul S.U.A., intra in functiune prima locomotiva a carei alimentare se facea prin cabluri electrice suspendate, numite trolee (asemanatoare cu cele pe care merg troleibuzele la noi). Tehnica avanseaza cu rapiditate, iar in 1924 apare celebra locomotiva Diesel, cel mai folosit model pana in zilele noastre. Aceasta a dus la disparitia firelor electrice, locomotiva avand propriul generator electric in interior. Apropiindu-ne de prezent, nevoia de viteza creste, iar motorul Diesel este inlocuit cu turbina electrica, in special la trenurile de mare viteza.

“Bolizii" pe sine si-au facut aparitia in Japonia, trenul Shinkansen (numit si “trenul-glont") devenind, in 1964, cel mai rapid din lume.

In 1981, francezii construiesc TGV-ul (prescurtarea pentru “tren de mare viteza" in limba franceza) care detine si azi recordul de viteza - 525 (!) de kilometri pe ora. I-au urmat italienii (1988), germanii (1991), americanii trecand tarziu la acest serviciu rapid de transport, prin linia Washington D.C. - Boston (in anul 2000).

In tara noastra, povestea trenului incepe in 1854, odata cu darea in folosinta a primei cai ferate - intre localitatile Oravita si Bazias. Au urmat rutele Cernavoda - Constanta (1860) si Bucuresti - Giurgiu (1869). In prezent, lungimea totala a retelei de cai ferate romanesti este de peste 11.500 kilometri, din care o treime este electrificata. Centrul feroviar principal este Bucuresti, de unde pleaca 8 magistrale (artere formate din mai multe linii) catre Timisoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Galati sau Mangalia, 10 dintre aceste linii traversand Carpatii prin tuneluri


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.