Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bunele maniere la masa
2.764 vizite - 0 comentarii
adaugat de cartea
 
  Bunele maniere - Salutul
1.684 vizite - 0 comentarii
adaugat de cartea
 
01:00
  Bunele maniere la masa | Reguli de eticheta
7.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
  La restaurant - politetea la masa |Codul bunelor maniere
1.772 vizite - 0 comentarii
adaugat de ford
 
  Cine face comanda la restaurant - Codul bunelor maniere
1.674 vizite - 0 comentarii
adaugat de ford
 
  Bunele maniere la masa - Cum se mananca Supa
3.681 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
03:53
  Eticheta de baza la mesa Cum se manca Salata
5.394 vizite - 3 comentarii
adaugat de gusa
 
  Ce faceti in cazul unui serviciu prost la restaurant
1.402 vizite - 0 comentarii
adaugat de ford
 
01:54
  Bunele maniere cum folositi corect paharele
2.778 vizite - 2 comentarii
adaugat de matei
 
  Reguli de eticheta: "Cum sa dai bani ca un cadou"
2.339 vizite - 0 comentarii
adaugat de mita
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Life Style
 

 

Cina la un restaurant elegant - bunele maniere

 
 
 
 
 
Adaugat de bunele 24.03.2012  Adauga la favorite 2.441 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Codul bunelor maniere la restaurant

Iata mai jos cele mai importante mentiuni in ceea ce priveste codul bunelor maniere la restaurant. Unele dintre ele se aplica si in bar, club sau oriunde servesti masa sau o bautura.

Sosirea la restaurant
* Daca doresti sa iei masa la un restaurant respectabil, ar fi bine sa suni inainte pentru a face o rezervare. Nu vrei sa ai anumite suprize si seara sa iti fie compromisa din cauza acestui aspect.
* Este recomandat sa ajungi la restaurant cu maxim 5 minute mai devreme. Nu este politicos nici sa vii cu mult mai devreme, dar nici sa intarzii peste 20 de minute.
* Chiar daca, in celelalte situatii, femeie este cea care trebuie sa intre inaintea unui barbat intr-o incapere, in acest caz ordinea se inverseaza. Si asta pentru ca, barbatul trebuie sa intre primul in restaurant, urmat de perechea sa.
* Daca acel local dispune de garderoba, nu te sfii sa-ti lasi haina acolo. Este complet impotriva tuturor regulilor sa iti asezi haina pe spatarul scaunului din local.
* Barbatul este cel care o va ajuta pe femeie sa isi dea jos haina si sa ii traga usor scaunul pentru ca aceasta sa se aseze.
* Barbatii se vor aseza numai dupa ce toate persoanele de sex feminin se vor fi asezat la masa.

Preluarea comenzii
* Fiecarui client i se va da cate un meniu pe care trebuie sa il consulte in liniste, fara a comenta diferitele feluri de mancare, sau fara a-si arata dezaprobarea sau incantarea atunci cand altcineva isi exprima dorinta de a comanda ceva.
* Oricat de mult ar intarzia chelnerul, nu te foi si nu te arata nerabdator. Daca acesta intarzie foarte mult, fa-i un semn discret cu mana.
* Asculta si recomandarile chelnerului pentru ca acesta stie cel mai bine ce tip de vin se potriveste pentru un anume fel de mancare.
* In cazul in care chelnerul nu preia comanda pe rand, doamnele trebuie sa comande primele.
* Ori de cate ori vreti sa te ridici de la masa, este frumos sa te scuzi, insa nu comunica celorlalti meseni unde pleci.

Codul bunelor maniere in timpul servirii mesei la restaurant
* Oricat de galant ai dori sa fii, nu-i servi tu pe ceilalti. Acesta este strict rolul chelnerului.
* Daca trebuie sa degustati un vin, barbatul este cel care trebuie sa faca acest lucru.
* In timpul mesei nu vorbi cu gura plina, nu plescai sau nu sorbi din ciorba.
* Nu este elegant sa “vanezi" cea mai mare portie de pe un platou si sa te intinzi dupa aceasta. Serveste-te strict din dreptul tau.
* Este nepoliticos sa razi sau sa comentezi in cazul in care cineva de la masa ta a varsat vin sau nu a respectat una din regulile pe care tu le stii. Fa-te ca nu ai remarcat incidentul, pentru ca lucrurile sa revina cat mai repede la normal.
* Singurele tacamuri cu care ai voie sa mananci sunt doar cele din dreptul tau. Celelalte din diferitele boluri sau platouri sunt doar pentru servire. Asadar, nu ai voie sa le introduci in gura pentru ca le vor folosi si ceilalti.
* In cazul in care ai nevoie de un tacam, de o farfurie sau de alt obiect de pe masa, cere-i-l persoanei cel mai aproape, nu te intinde tu dupa el.
* La restaurant este o dovada de nepolitete sa lasi mancare in farfurie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iei o bucata de paine cu care sa stergi platoul.
* Niciodata nu iti turna bautura in pahar, daca acesta nu este gol.
* Nu face lucruri marunte si aparent nesemnificative pentru ca ele nu-si au locul la restaurant: nu vorbi cu chelnerul in afara de momentul in care comanzi, nu privi insistent celalalte persoane din restaurant, nu te juca cu diferite obiecte de pe masa, nu rade sau nu vorbi tare.
* Chiar daca vedem deseori in filme cum servetelul se aseaza pe genunchi, aceasta nu este o norma a codulului bunelor maniere la restaurant, ci dimpotriva. Servetelul se foloseste strict pentru stergerea gurii, locul sau fiind pe masa.
* La restaurant nu vei gasi niciodata scobitori. Nu le cere, pentru ca este interzisa folosirea lor in acest cadru.
* La sfarsitul unui fel de mancare, tacamurile trebuie asezate pe farfurie, paralel, cu dintii in jos.
* Atunci cand bem, furculita trebuie pusa la stanga, cu dintii in jos si cutitul in dreapta, cu lama sprijinita de marginea farfuriei.

Modul in care trebuie sa mancam anumite feluri de mancare, si regulile referitoare la acest aspect:
* Felia de paine nu se mananca cu furculita, ci cu mana. Cu toate acestea, nu este recomandat sa muscam direct din felie, ci sa rupem intai o bucata mai mica.
* Unele preparate din pui se mananca cu mana, dar dupa aceea fie te duci la baie pentru a te spala pe maini, fie ii soliciti chelnerului un bol cu apa.
* Fructele au un mod diferit de abordare. Astfel, bananele se mananca cu furculita dupa ce le decojim si le taiem. Fructele ca portocalele, mandarinele, grape-fruit-ul etc, se decojesc cu ajutorul unui cutit, dupa care se taie in felii cu un cutit. Pepenele se taie in bucati, servindu-se cu furculita. Fructele ce au un singur sambure mai mare ( piersicile, caisele, nectarinele etc), se taie in patru, indepartandu-se samburele. Fructele mai mici, cum ar fi cele de padure se servesc cu lingurita.
* Samburii de la masline, struguri, cirese sau alte fructe de acest fel se pun discret in ligurita si apoi in farfurie.

Tinuta in timpul mesei
* Bineinteles ca, odata ce iesi la cina la un restaurnat respectabil, si tu trebuie sa fii aranjat ca pentru o seara festiva. Asadar, este de la sine inteles faptul ca va trebui sa adopti o vestimentatie eleganta. O precizare in plus, ar fi aceea ca, indiferent cat de bine iti sta cu noua palarie sau cu noul sal, este bine sa renunti la ele in incinta restaurantului.
* Stai drept, sprijina doar incheieturile de marginea mesei, coatele cat mai aproape de trunchi si picioarele intr-o pozitie verticala.
* Nu vorbi atunci cand mananci si nu ridica usor degetul mic atunci cand ridici paharul sau furculita.

Comportamentul la iesirea din restaurant
* Dupa ce ai asteptat rabdator nota, nu iti arata dezaprobarea sau uimirea cu privire la suma, mancare sau serviciile personalului.

Codul bunelor maniere ar trebui cunoscut de toata lumea pentru a evita eventualele momente delicate ce pot aparea in diferite situatii. De-acum, ori de cat ori vei planifica o seara in oras, nu vei mai ocoli restaurantul la care iti dorisei atat de mult sa mannci, doar pentru ca acolo bunele maniere sunt la ele acasa. Si asta pentru ca si tu vei stii cum sa te comporti in societate.


Sursa: www.afla.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.