Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Spune Lumii (SUA 2015) Drama,Istoric subt RO 155 min
2.902 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Batuta (SUA 1978) Drama 120 min
557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cineva se uita (SUA 2000) Drama mister 95 min
517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mai mare decat viata (SUA 1956) Drama 95 min
1.101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domnul What (SUA 2015) Drama 90 min
696 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imagine goala (SUA 1979) Drama 120 min
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Foc in intuneric (SUA 1991) Drama 120 min
324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Te-am iubit dintotdeauna (SUA 1946 Drama,Muzical 117 min
1.333 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Dragoste in Aruba (Sua 2021) Comedie 120 min
488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sanctuarul (SUA 2001) Drama 120 min
1.044 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Dulapul (SUA 2015) Drama 120 min

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.11.2023  Adauga la favorite 117 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 7.5
   
 
The Dresser
Regia Richard Eyre
IMDb 7.5

Filmul se concentreaza pe relatia dintre un actor shakespearian in varsta, numit doar „Domnule", si vestierul sau de teatru, Norman. Este plasat in intregime in culise (si pe scurt, scena principala) a unei case de joaca din Londra in timpul Blitz-ului .

Se deschide cu o intalnire intre Norman si sotia (aparenta) a lui Sir, „Her Ladyship", in dressingul lui Sir, in urma unei vizite dificile la Sir in spital. La ordinul frenetic al domniei sale, Norman explica evenimentele care au dus la admiterea lui Sir. Il descoperise pe Sir ratacind pe strazile Londrei in timpul unui raid aerian : comportamentul sau neregulat, inclusiv calcandu-si palaria si haina si facand un spectacol public, l-a determinat pe Norman sa-l duca la spital, in ciuda faptului ca era programat pentru o reprezentatie a Regelui Lear care seara. Norman regreta acest lucru, in timp ce domnia sa, ingrijorata de capacitatea lui Sir de a performa, ia in considerare anularea spectacolului din cauza unei boli. Norman, care a fost alaturi de Sir in calitate de vestiar de aproape treizeci de ani si nu si-a vazut niciodata compania anuland un spectacol, ii roaga domniei sale si managerului de scena al companiei Madge (Sarah Lancashire) sa amane anularea si sa-i permita sa-l viziteze pe Sir in spital. In timp ce implora, Sir reapare in dressingul sau, „s-a externat" de la ingrijirea medicala.

Domnul insista sa i se permita sa se pregateasca pentru spectacolul din seara, spre socul si consternarea Her Ladyship si Madge. Evident epuizat si apropiindu-se de senilitate sau dementa , batranul Sir considera fiecare reprezentatie ca fiind esentiala pentru reputatia sa de actor clasic respectat. Domnul incepe sa se pregateasca intre crize de amnezie si plans gelos, innegrindu-se accidental pentru rolul lui Othello in locul regelui Lear si uitand replicile care incep piesa; Intre timp, Norman incearca sa-si dezamorseze temperamentul aprins cu prostie si amintiri. Her Ladyship si Madge incearca sa-l verifice pe Sir, dar Norman refuza sa le lase sa intre. Diferiti membri ai companiei, al caror numar s-a micsorat odata cu pierderea atator tineri actori din cauza razboiului din Europa, apar pentru evaluarea lui Sir, printre care si destul de tanara actrita Irene (Vanessa Kirby) fata de care Sir se comporta inadecvat; modest si gresit Thornton (Edward Fox) in rolul lui Fool ; si impotrivitul Oxenby in rolul lui Edmund , care refuza sa „se adaposteasca" si sa asiste la activitatile de productie in afara scenei. Domnul incearca sa scrie in memoriile sale fara succes.

Spectacolul incepe in cele din urma, cand Norman, sfios, dar evident avid de atentie, isi face prostul in discursul sau, avertizand asupra raidului aerian. Pe masura ce piesa se apropie de prima intrare a lui Sir, nu este clar daca acesta va fi capabil fizic sa joace; cu toate acestea, dupa ce initial a ratat tacul, incepe o reprezentatie pasionala si inspirata a celor mai importante discursuri ale piesei. Oxenby asista cu retinere la sunetele din culise pentru scena furtunii, in timp ce Norman ii place in mod clar orice rol care i-a fost acordat in conducerea productiei.

In timpul intervalului , Sir se intoarce epuizat in dressing, in timp ce Norman il felicita si il pregateste sa doarma pana la urmatoarea sa intrare; cu toate acestea, Doamna Sa intra si il trezeste, implorandu-l sa se retraga de pe scena dupa spectacol. Domnul refuza, iar domnia sa deplange natura lui egocentrica si egoista si propria ei alegere de a trai in umbra lui. Este dezvaluit ca Sir a refuzat sa divorteze de prima sa sotie pentru domnia ei, deoarece spera sa-si pastreze eligibilitatea pentru titlul de cavaler . Ea ameninta ca va parasi compania si domnul pentru totdeauna, dar domnul o roaga sa nu plece; cand devine evident ca domnia sa a cedat, el devine rau intentionat si ii submineaza sperantele pentru o viata in afara umbrei sale. Dupa ce ea pleaca, Irene incearca sa intre, dar Sir o cere sa-l cheme pe Madge, caruia ii spune dorintele pentru decuparile de presa din recenziile sale de teatru pentru cariera sa si caruia ii da un inel de mostenire de la actorul Edmund Kean . Madge dezvaluie ca l-a iubit pe Sir de cand a inceput timpul petrecut in companie, lucru pe care Sir il foloseste pentru a-i alina egoul ranit. Irene intra apoi, iar Sir face un avans sexual dupa ce a semnat o fotografie pentru ea. Norman se intoarce si asculta gelos prin usa. Domnul o ia pe Irene in brate asa cum ar face-o pe Cordelia , apoi o alunga; pe masura ce Irene iese, Norman o abordeaza despre ceea ce s-a intamplat, dar Irene refuza sa divulge orice informatie. Norman o expulzeaza din companie, impotriva autoritatii lui Sir.

Piesa se reia, iar Sir isi continua prestatia exceptionala. Dupa ce cade cortina, Sir isi schimba costumul si arata o oarecare tandrete fata de Norman, intreband ce se va intampla cu el daca Sir nu poate continua sa cante, idee pe care Norman o respinge. Thornton apare si isi exprima bucuria ca a jucat rolul principal al lui Fool, extemporizand oportunitatile pe care teatrul le ofera actorilor si mai in varsta. Sir devine distant si retras, respingand incercarile lui Norman de a urale si de pregatire pentru interpretarea lui Richard al III-lea din noaptea urmatoare . Doamna ei pare sa-si spuna noapte buna, urmata de Oxenby, care ii diminueaza autoritatea in companie. Domnul devine tulburat, iar incercarile lui Norman de a-l mangaia pe domnul in timp ce se culca la somn sunt in mare parte ignorate. Norman afirma ca „nu dispera niciodata" si sustine ca nu este preocupat de propria sa mostenire, spre deosebire de Sir. Domnul ii cere lui Norman sa citeasca cu voce tare dedicatia pentru memoriile sale, care contin dedicatii domniei sale si „spiritul tuturor actorilor si celor care fac munca teatrului... si memoria lui William Shakespeare"; asa cum face Norman, domnul moare. Norman isi da seama incet de acest lucru si devine tulburat si plin de ciuda fata de Sir, care nu a reusit sa-l mentioneze in dedicatii. Il cheama pe Madge, care este tandru cu ramasitele lui Sir. In timp ce Madge o telefoneaza pe domnisoara ei pentru a-i da vestea, Norman adauga in secret „drese" pe lista dedicatiilor. Norman este evident dispretuitor si isi exprima lasitatea fata de propriul sau viitor. In timp ce Madge incepe sa plece in lacrimi, Norman sustine ca „nu i-ar da [domnulelor] un caracter bun intr-o instanta de judecata". Cei doi pleaca, iar Madge pleaca tulburata; Norman a ramas singur cu cadavrul lui Sir. Incepe sa spuna una dintre povestile care obisnuiau sa-l bucure pe domnul, dar se opreste.

Distribuie
Ian McKellen ca Norman
Anthony Hopkins ca „Domnule"
Emily Watson in rolul „Doamna ei"
Vanessa Kirby ca Irene
Sarah Lancashire ca Madge
Edward Fox ca Thornton; Fox a jucat rolul lui Oxenby in filmul de cinema din 1983 al piesei
Tom Brooke ca Oxenby / Edmond
Matthew Cottle ca Albany
Ian Conningham ca Kent
Helen Bradbury in rolul lui Regan
John Ashton ca Gloucester
Annalisa Rossi ca Goneril
Carl Sanderson ca Cornwall


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.