Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce dezvaluie sulurile de la Marea Moarta
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAF in batalia din Marea Britanie
456 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detectivii documentelor de la Marea Moarta
87 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Ohotsk
1.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete marea piramida Keops
1.960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Britanie I.H -3
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Explorarea Caucazului: Podul natural al Europei si Asiei
29 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea Submarinului Romaniei - Prizonier in adancuri
519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvarea Marii Moarte
51 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Proiectul „Marea Britanie"
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Marea revolta si asediul lui Masada

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.01.2023  Adauga la favorite 57 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In primul deceniu dupa Hristos, Ierusalimul se afla sub controlul Imperiului Roman. Sicarii, un grup – fanatic religios – de evrei, urmareau subrezirea autoritatii romane si eliberarea Tarii Sfinte, prin acte de violenta, rebeliune si asasinate. Intreaga operatiune era indelung planuita.

Asasinatele planuite pana la cel mai mic detaliu, erau indreptate atat impotriva unor inalti diplomati romani, cat si impotriva evreilor care colaborau cu romanii. Nu de putine ori sicarii au fost numiti si "teroristii primului secol".

In 66 d.Hr indignarea se transforma in revolta. Micul Iersualim se ridica impotriva marelui Imperiu Roman. Raspunsul Romei este necrutator.

Legiunile romane conduse de Titus – viitorul imparat roman – iau cu asalt Ierusalimul in anul 70 d. Hr. Acestia jefuiesc si incendiaza marele Templu. Evenimentul are o conotatie majora intrucat pentru evrei, Templul reprezenta insasi chintesenta spirituala.

In acest context impotriva Romei s-a ridicat intreaga populatie a Ierusalimului. Legiunile au fost nevoite sa paraseasca orasul. Nu a durat mult pana la izbugnirea unui razboi civil pentru putere intre evreii moderati, care doreau dialogul cu Roma – constineti fiind de forta Imperiului Roman – si sicari , care optau pentru opozitie violenta. Valul de asasinate impotriva evreilor moderati revolta polulatia, care se ridica impotriva lor si ii alunga din oras.

Sicarii se refugiaza la Masada (foto), o fosta fortareata romana, situata pe un platou inconjurat de stanci abrupte din toate partile, cu vedere spre Marea Moarta. Practic o citadela aproape imposibil de cucerit datorita pozitionarii geografice.

Dar Masada avea si un mare dezavantaj. Situata intr-o zona desertica, citadela era lipsita de o sursa de apa potabila. Iar clima si solul arid contribuiau la criza de alimente din fortareata. Astfel, fortati de imprejurari, sicarii efectueaza mai multe actiuni de jaf si crima in satele evreiesti din apropiere.

Asediul de la Masada

Situatia avea sa ia sfarsit in 74 d.Hr. Legiunile romane inconjoara Masada si construiesc un zid in jurul ei pentru a bloca aprovizionare celor cateva sute de sicari aflati in fortareata. In cele din urma, inevitabil, romanii ajung la portile citadelei.

Potrivit relatarilor lui Flavius Iosephus in Masada se aflau aproximativ 900 de sicari, barbati, femei si copii. Condusi de Eleasar, acestia nu concepeau sa capituleze. In cazul unei rezistente, deznodamantul era usor de intuit. Soarta familiilor acestora era pecetluita. Astfel, Eleasar propune o idee fara precedent pana atunci in isorie: sinuciderea in masa.

Potrivit relatarilor lui Iosephus, sicarii au dat foc fortaretei, dupa care fiecare barbat si-a ucis propria familie. Mai apoi, au fost alesi 10 barbati care i-au ucis pe ceilalti. Din cei zece, unul a luat viata celorlalti noua. Ulterior, "ultimul sicar" s-a sinucis.

Imaginea din Masada i-a socat pana si pe nemilosii legionari romani.

Totusi, textul lui Flavius Iosephus se dovedeste problematic in mai multe aspecte. Iar dovezile arheologice care sa sustina aceasta teorie nu sunt concludente. Sinuciderea in masa de la Masada poate fi doar un mit. Sau poate nu.

In orice caz, asediul de la Masada si batalia sicarilor – fanatici religiosi, care apartineau miscarii zelote – a creat "mitul rezistentei" la care multi dintre cetatenii poporului ales se raporteaza si astazi.

Un lucru este cert: pentru evrei, Masada este un simbol, in timp ce pentru miile de turisti straini care viziteaza Tara Sfanta, Masada ramane un important obiectiv turistic.
Sursa /www.defenseromania.ro/






15:48 - Partea I - Epoca Mesia
33:48 - Partea a II-a - Razboiul pentru Tara Sfanta
43:52 - Partea a III-a - Batalia pentru Masada
57:47 - Partea a IV-a - Conseci


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.