Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Obsesia alimentatiei sanatoase
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curs de stretchung pentru debutanti
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 Alimente benefice ficatului gras (steatoza hepatica)
684 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 alimente pentru sanatatea ochilor
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REMEDII NATURISTE PENTRU OTITA LA COPII
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REMEDII NATURISTE PENTRU OTITA LA COPII
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magneziul elixirul tineretii
1.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ghid pentru incepatori pentru medicina traditionala
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa alegem corect ghiozdanul pentru copii
1.965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Buburuza
 
  Alimente sanatoase pentru slabit
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Obsesia pentru curatenie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.09.2022  Adauga la favorite 148 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pentru o persoana care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva, casa nu poate fi niciodata prea curata. Cand observa ca pe mobila s-a asezat praful, nu se poate abtine sa nu-l stearga repede cu o carpa, iar daca reuseste totusi sa nu reactioneze imediat, gandul ca pe mobila este praf il poate determina sa se trezeasca mai devreme dimineata doar pentru a face curatenie.

O persoana care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva se va simti irascibila si nelinistita la gandul ca in casa nu este curat si nerabdatoare sa dea cu aspiratorul si sa spele pardoseala. Doar atunci cand totul este „luna“ de curatenie reuseste sa se linisteasca, dar numai pentru putin timp: pana cand observa ca a lasat in urma un obiect necuratat - si va cauta insistent sa gaseasca unul.

Perfectionismul si nevoia de control marcheaza acest tip de personalitate. Indivizii cu tulburare obsesiv-compulsiva nu reusesc sa se relaxeze, sunt rigizi si preocupati de reguli si detalii. Obsesia pentru curatenie vine de multe ori „la pachet“ cu cea pentru ordine. Obiectele din casa ori de pe biroul de la serviciu au un loc al lor, din care nu trebuie mutate sub nicio forma, hainele din sifonier sunt impachetate meticulos, umerasele sunt toate asezate intr-un singur sens, cartile din biblioteca sunt aranjate dupa o logica anume (in ordine alfabetica sau in functie de dimensiune), iar dosarele nu stau in dezordine pe birou.

Teama de microbi, cea mai frecventa cauza

Obsesia pentru curatenie are legatura de multe ori (dar nu intotdeauna) cu frica de microbi. Ea devine irationala: persoana in cauza se teme in permanenta pentru sanatatea proprie si a celor din jur, motiv pentru care va avea grija sa curete si/sau sa dezinfecteze riguros toate obiectele si suprafetele cu care intra in contact, asemenea barbatului descris de sotie psihologului american Monnica Williams.

Un gest observat la majoritatea celor care au o frica irationala de microbi este spalatul frecvent pe maini. De multe ori, sapunul nu este suficient pentru ei, motiv pentru care au in permanenta in geanta sau pe birou un gel dezinfectant.

Duce la depresie

Exista mai multe tipuri de nevroze, dar dintre toate, tulburarea obsesiv-compulsiva este cea mai grava, pentru ca este asociata cu cel mai mare risc de depresie. Persoanele care sufera de aceasta tulburare nu reusesc sa o controleze singuri, iar ea va ajunge sa le epuizeze psihic. Tulburarea obsesiv-compulsiva afecteaza intreaga familie. Potrivit unui studiu, aproximativ 60% din membrii familiei unei persoane care sufera de aceasta tulburare ajung sa se implice in „ritualurile“ acesteia legate de ordine si curatenie.

Medicamentele antidepresive sunt indicate in tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive, dar ele trebuie completate cu sedinte de psihoterapie pentru a elimina starile anxioase si a ajuta persoana in cauza sa revina la un stil de viata relaxat si normal.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.