Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gentile Bellini
928 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Cimabue pictor(Florenta, 1240 - 1302)
1.164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fra Bartolomeo
767 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fra Angelico - Un geniu modest si umil
1.244 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Peder Mork -pictor danez
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giorgione (1476-1510)
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Andre MB pictor realist fantastic
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  (Giovanni Antonio Canal) Canaletto
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ben Wohlberg: Evolutia unui pictor abstract
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kanta Harusaki - pictor japonez contemporan
935 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Giovanni Bellini-pictor renascentist

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.05.2022  Adauga la favorite 307 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giovanni Bellini zis si Giambellino (c. 1430 - 29 noiembrie 1516) a fost pictor italian renascentist, reprezentant al scolii venetiene. Tatal sau a fost renumitul pictor Jacopo Bellini, iar cumnatul sau - cunoscutul artist italian Andrea Mantegna. Giovanni Bellini a schimbat cu totul caracterul picturii venetiene, rupand definitiv cu stilul gotic.

Tatal pictorului, Jacopo Bellini, fost elev al lui Gentile da Fabriano (1370-1427), a fost unul dintre maestrii picturii gotice venetiene de curte. Data nasterii lui Giovanni Bellini nu se cunoaste cu precizie, specialistii au cazut de acord in privinta anului 1430. Giovanni a fost cel de-al treilea copil al lui Jacopo, inaintea lui se nascuse Nicolosia si Gentile, acesta devenind si el pictor. Giovanni, asemenea fratelui sau Gentile, invata primele elemente ale picturii in atelierul tatalui sau. Isi incearca talentul si in poezie, scriind cateva sonete, se consacra totusi in intregime picturii. In anul 1453, familiei Bellini i se alatura inca un pictor, Nicolosia se marita cu Andrea Mantegna (1431-1506), care va exercita o mare influenta asupra lui Giovanni.





Polipticul lui San Vincenzo de Ferrieri din biserica Santi Giovanni e Paolo, San Zanipolo
In 1450, Giovanni are deja propriul lui atelier, la parohia San Lio. Lucreaza impreuna cu fratele sau la cateva opere. Prima comanda serioasa o primeste in anul 1464, cand trebuie sa realizeze un poliptic pentru biserica Santi Giovanni e Paolo din San Zanipolo. Opera a terminat-o prin anul 1468.

In anul 1470 moare Jacopo Bellini. Singurul mostenitor al atelierului este fiul cel mai mare, Gentile. In schimb, Giovanni se bucura de o popularitate tot mai mare in Venetia si, in 1479, primeste sarcina sa decoreze marea sala de consiliu din Palatul Dogilor. Onorariul anual al lui Giovanni Bellini este optsprezece ducati, in plus artistului i se acorda si "senseria", un fel de privilegiu care ii asigura o sursa de venit permanenta, ca o renta viagera. In 1483, Bellini este numit oficial pictor al Republicii Venetia si asrfel este scutit de plata darilor pentru breasla pictorilor.

Despre viata personala a pictorului nu se stie prea mult. Se casatoreste destul de tarziu, in jurul anului 1485, cand avea mai mult de 50 de ani, cu Ginevra Bocheta, cu care va avea un copil. Ginevra moare insa trei ani mai tarziu si curand dupa aceea moare si singurul lor fiu.

Arta lui Bellini datoreaza mult culturii dale umaniste si numeroaselor legaturi ale artistului cu alti creatori. In anul 1475, soseste la Venetia din Sicilia pictorul Antonello da Messina, al carui stil cu o precizie deosebita in redarea fidela a realitatii are o influenta puternica supra picturii lui Giovanni Bellini. Albrecht Durer viziteaza Venetia in anul 1506 si vorbeste cu mare entuziasm despre colegul sau din Venetia: "Desi nu mai este tanar, el este cel mai bun dintre toti pictorii". Bellini este in relatii apropiate cu pictorii scolii din Padova. Si oamenii de cultura contemporani lui l-au influentat. Cercului sau de cunoscuti apartine - printre altii - si poetul Pietro Bembo (1470-1547), multumita caruia Bellini face cunostinta cu unul din cei mai importanti clienti ai sai, Isabella D'Este Gonzage. Asupra operei lui Bellini au o influenta mare si reflectiile filosofice ale ganditorului umanist Lorenzo Vallo (1407-1457).

In 1507, moare fratele sau Gentile Bellini. Giovanni mosteneste de la el caietele cu schite ale tatalui lor, care il inspira la innoirea stilului propriu. In acelasi an termina ultimele picturi din sala de consiliu a Palatului Dogilor. In aceasta perioada, in atelierul lui Bellini lucreaza pictori tineri, ca Titian si Giorgione, care il ajuta la unele din opere.

Giovanni Bellini moare in ziua de 29 noiembrie 1516, in orasul sau natal, Venetia. Este inmormantatin cimitirul de langa biserica Santi Giovanni e Paolo.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.