Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lady Hamilton (UK 1941) Drama Laurence Olivier 128 min
1.510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia din umbra (Romania 1986)
711 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Angliei (SUA 1943) cu Winston Churchill / 53 min
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de aires
 
  Evadare din Atena (Anglia 1979) Actiune/Razboi 119 min
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Invazia Angliei din 1066 (UK 2009) Istoric,Razboi 75 min
1.744 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Batalia de la El Alamein (1969) / Razboi / 139 minute
5.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Atunci cand am fost eroi (Olanda 2005) Razboi 103 min
1.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  Stalingrad (Germania 2003) Documentar,Istoric Ep 1/2
3.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
  Elizabeth Regina Angliei (1971) - 90 minute / Partea 4
1.707 vizite - 0 comentarii
adaugat de polux
 
  Elizabeth Regina Angliei (1971) - 90 minute / Partea 1
1.923 vizite - 0 comentarii
adaugat de polux
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Batalia Angliei (Anglia !969) Razboi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.05.2022  Adauga la favorite 95 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 6.8
   
 
Battle of Britain (1969)

Nota IMDB: 6.8

Regia:Guy Hamilton



In timpul bataliei din Franta din iunie 1940, pilotii RAF evacueaza un mic aerodrom inaintea Blitzkrieg -ului german . Pilotii, impreuna cu armata britanica si franceza , pleaca exact cand sosesc avioanele germane si executa un atac greu de mitralire. Maresalul sef aerian al RAF Hugh Dowding ( Laurence Olivier ), realizand ca o invazie iminenta a Marii Britanii va necesita fiecare aeronava disponibila si aviatori sa o contracareze, opreste desfasurarea de avioane suplimentare in Franta, astfel incat acestea sa fie disponibile pentru a apara Marea Britanie. In urmatoarea scena dramatica, civilii francezi privesc cu disperare sumbre cum un convoi de trupe germane marsaluieste in Franta si preia controlul.

Pe plajele pustii din Dunkirk , BBC raporteaza declaratia primului ministru britanic Winston Churchill ca „ceea ce generalul Weygand a numit „Batalia Frantei" s-a incheiat. Batalia Marii Britanii este pe cale sa inceapa". Inspectorul general al Luftwaffe, feldmaresalul Milch , soseste pentru a inspecta un mare aerodrom german din Franta capturata. Sute de bombardiere Heinkel He 111 sunt stationate sub comanda generalului Luftwaffe Kesselring .

Comandantii Luftwaffe sunt uluiti cand Fuhrer -ul ii informeaza ca britanicii nu sunt „inamicul lor natural" si le amana atacul in timp ce incearca o solutionare diplomatica. In Elvetia neutra , ambasadorul Germaniei, baronul von Richter ( Curd Jurgens ), propune oficial noi termeni de pace omologului sau britanic, Sir David Kelly ( Ralph Richardson ).), afirmand ca a continua lupta cu „stapanii" Europei este fara speranta. Replica curajoasa a lui Kelly, „Nu ne ameninta sau nu ne dicta pana nu marsaluiti in Whitehall... si chiar si atunci nu vom asculta", este urmata de un comentariu privat catre sotia sa ca von Richter probabil are dreptate. In Anglia, comandantii isi sarbatoresc norocul, folosind intarzierea pentru a-si consolida puterea si a-si antrena continuu pilotii si controlorii la sol.

Asteptarea se termina in cele din urma cand pilotii Luftwaffe primesc ordine sa se deplaseze pe front, unde trupele se pregatesc pentru o invazie pe mare . Campania incepe cu Luftwaffe lansand un asalt dimineata devreme in „ Ziua Vulturului ". Planul este sa distruga RAF la sol inainte de a avea timp sa-si lanseze luptatorii Spitfire si Hurricane .

Ziua Vulturului se dovedeste a fi de mare succes, cu atacuri asupra instalatiilor radar britanice de catre bombardiere in scufundare Stuka . Doua statii radar sunt scoase din functiune si un numar de aerodromuri britanice sunt avariate sau distruse, dar pierderile britanice sunt relativ usoare. Urmeaza o batalie istovitoare de uzura, aerodromurile RAF fiind atacate in mod repetat, provocand daune grele, dar necritice, fortelor atacatoare.

La problemele RAF se adauga o batalie intre ofiterii comandanti ai Grupului 11 , Keith Park ( Trevor Howard ) si Grupului 12 , Trafford Leigh-Mallory ( Patrick Wymark ). Grupul 12 are sarcina de a proteja aerodromurile Grupului 11, in timp ce Grupul 11 ​​intalneste inamicul, dar in raid dupa raid, avioanele Grupului 12 nu sunt vazute nicaieri. Chemat sa-l intalneasca pe Dowding, Leigh-Mallory explica ca tactica „ Big Wing " necesita timp pentru a se forma, in timp ce Park se plange ca tactica pur si simplu nu functioneaza. Dowding incheie dezbaterea constatand o lipsa critica de piloti, remarcand obosit: „Luptam pentru supravietuire si pierdem".

Momentul de cotitura are loc atunci cand o escadrila de bombardiere germane se pierde pe timp de vreme rea si arunca bombe asupra Londrei . Ca razbunare, RAF ataca Berlinul . Desi pagubele sunt neglijabile, un Adolf Hitler infuriat ordona public ca Londra sa fie daramata . Hermann Goring (Hein Riess) ajunge in Franta pentru a comanda personal atacul, increzator ca sfarsitul bataliei se apropie. Primul lor atac ocoleste RAF, care inca isi apara aerodromurile la sud, si bombardeaza fara opozitie. Urmeaza atacuri pe timp de noapte si Londra arde.

Una dintre cele mai emotionante scene ale filmului are loc in timpul Blitz-ului. Pilotul de vanatoare subaltern Andy Moore ( Ian McShane ) vine acasa in concediu si este furios sa descopere ca familia lui s-a intors la Londra de la locul lor de evacuare .. Intalnindu-i intr-o biserica in timpul unui raid, el le ofera copiilor sai cadouri cu modele de avioane si le spune sotiei sale ca trebuie sa le returneze imediat in tara. In timp ce se cearta, un director ARP soseste cu vesti despre o familie prinsa intr-o casa in flacari. Andy merge in ajutor, dar cand se intoarce, biserica a fost redusa la o ruina in flacari, lasandu-si sotia si copiii morti. Intre timp, pentru a completa fortele Commonwealth, RAF a format unitati de piloti straini care au evadat tarile ocupate de germani; principala dificultate este lipsa lor de cunostinte de limba engleza. In timp ce se afla intr-un zbor de antrenament, o Forta Aeriana Poloneza Liberaescadrila se loveste accidental de un zbor neinsotit de bombardiere germane. Ignorand comenzile ofiterului lor de antrenament britanic, ei se dezlipesc unul cate unul si doboara cativa dintre bombardieri cu tactici agresive neortodoxe. Park ii rasplateste ridicandu-i la statutul operational, ceea ce il face pe Dowding sa faca acelasi lucru si pentru escadrile canadiane si cehe .

In timp ce discuta despre evenimentele zilei, Park si Dowding examineaza trecerea Germaniei la Londra. Avand un ragaz, Park observa ca isi va putea repara aerodromurile si isi va readuce escadrilele la putere maxima. Dowding adauga ca 12 unitati ale grupului la nord de Londra sunt acum toate in raza de actiune, in timp ce luptatorii inamici se afla la marginea extrema a propriei raza de actiune. El conchide ca „intoarcerea Londrei ar putea fi cea mai mare gafa a germanilor".

Urmatorul raid german in timpul zilei este intampinat de un raspuns masiv; Privind formatiunile sale cum se formeaza in camera de operatiuni a Grupului 11, comandantul Wing Willoughby ( Robert Flemyng ) afirma ironic „acest lucru ar trebui sa le dea ceva la care sa se gandeasca". Luptatorii RAF aranjati in grupuri mari ataca in masa, coplesind raidurile germane. Pierderile Luftwaffe sunt acum critice, iar Goring este suparat, ordonand ca luptatorii sai sa ramana cu bombardierele, un ordin pe care pilotii il urasc pentru ca le fura mobilitatea necesara pentru a tine escadrilele britanice departe de bombardierele germane. Pierderile continua sa creasca de ambele parti.

Batalia aeriana culminala din 15 septembrie 1940 soseste, Winston Churchill fiind prezent la sala de operatiuni a Grupului 11. In buncarul subteran, personalul britanic de control la sol ordona fiecarei escadrile sa iasa in aer pentru a raspunde atacului masiv. Urmeaza o lupta intensa pe cerul Londrei, ambele parti suferind pierderi grele. Rezultatul este atat de confuz incat Dowding refuza sa comenteze evenimentele.

A doua zi, RAF asteapta cu nerabdare un raid care nu vine niciodata. De asemenea, Luftwaffe este descurajata de pierderi grele si, de asemenea, asteapta ordine care nu vin niciodata pentru a relua raidurile. Doi tunieri antiaerieni germani, care observasera mai devreme un port francez plin de nave Kriegsmarine si slepuri de aterizare, observa acum un bazin portuar pustiu. Goring paraseste frontul, acuzandu-si comandantii de tradare. Dowding se uita peste gradini si sus spre cer, unde pe ecran apar cuvintele lui Winston Churchill: „Niciodata in domeniul conflictului uman nu a fost datorat atat de mult de atat de multi atat de putini". [2]

Distributie
Batalia Angliei are o distributie internationala mare de stele . Filmul s-a remarcat prin incercarea sa de a portretiza cu acuratete rolul germanilor , participanti la lupta incluzand capitanul de grup Tom Gleave , comandantul de aripa Robert Stanford Tuck , liderul de escadrila Boleslaw Drobinski si generalul Luftwaffe Adolf Galland implicati ca consultanti. [3] In timpul razboiului, Drobinski a avariat grav avionul lui Galland si l-a fortat sa aterizeze. [4]

Au fost utilizati actori vorbitori de limba germana subtitrati , o abatere de la alte filme britanice in limba engleza din perioada postbelica, unde germanii erau adesea interpretati de actori anglofoni . [5]

Commonwealth-ul Britanic si Aliati
Harry Andrews ca Harold Balfour, subsecretar de stat pentru aer
Michael Caine ca lider de escadrila Canfield
Trevor Howard in rolul vice-marsalului aerian Keith Park , ofiter aerian comandant grupul nr. 11 RAF
Ian McShane in rolul sergentului pilot Andy Moore
Kenneth More in calitate de capitan de grup Barker, comandant de statie la RAF Duxford
Laurence Olivier in rolul sefului maresalului aerian Sir Hugh Dowding , ofiter aerian comandant-sef RAF , Comandamentul de lupta
Nigel Patrick in rolul capitanului de grup Hope
Christopher Plummer ca lider de escadrila Colin Harvey, pilot canadian in Fortele Aeriene Regale Canadei (RCAF)
Michael Redgrave ca vice-maresal aerian Douglas Evill , comandamentul de lupta al ofiterului superior al personalului aerian
Ralph Richardson ca Sir David Kelly , ambasadorul britanic in Elvetia
Robert Shaw ca lider de escadrila „Skipper" [Nota 1]
Patrick Wymark ca vice-maresal aerian Trafford Leigh-Mallory , ofiter aerian comandant grupul nr. 12 RAF
Susannah York in rolul ofiterului de sectie Maggie Harvey, sotia lui Colin
John Baskcomb in rolul fermierului
Michael Bates ca adjutant Warwick
Isla Blair ca sotia lui Moore
Tom Chatto in rolul controlorului asistent al lui Willoughby
James Cosmo ca Jamie
Robert Flemyng in rolul comandantului de aripa Willoughby
Barry Foster ca lider de escadrila Edwards
Edward Fox ca ofiter pilot Archie
Bill Foxley ca lider de escadrila Evans
David Griffin in rolul sergentului pilot Chris
Jack Gwillim ca ofiter superior al personalului aerian
Myles Hoyle in rolul lui Peter
Duncan Lamont ca sergent de zbor Arthur
Sarah Lawson ca sotia lui Skipper
Mark Malicz in rolul lui Pasco
Andre Maranne ca subofiter francez
Anthony Nicholls ca ministru
Nicholas Pennell ca Simon
Andrzej Scibor ca Bou
Jean Wladon ca Jean Jacques
Nick Tate ca pilot RAF (necreditat)
Germanii si Axa
Curd Jurgens ca Maximilian, baronul von Richter
Hein Riess ca Reichsmarschall Hermann Goring , comandantul sef al Luftwaffe [Nota 2]
Dietrich Frauboes ca Generalfeldmarschall Erhard Milch (Inspectorul General, Luftwaffe )
Peter Hager ca Generalfeldmarschall Albert Kesselring
Wilfried von Aacken ca generalul Theo Osterkamp
Karl-Otto Alberty ca generalul Hans Jeschonnek ( seful de personal al Luftwaffe )
Wolf Harnisch in rolul generalului Johannes Fink
Malte Petzel ca colonelul Beppo Schmid ( Luftwaffe Intelligence)
Manfred Reddemann ca maiorul Falke
Paul Neuhaus ca maiorul Fohn
Alexander Allerson ca maiorul Brandt
Alf Jungermann ca locotenentul Froedl, navigatorul lui Brandt
Helmut Kirchner in rolul lui Boehm
Reinhard Horras ca Bruno
Rolf Stiefel ca Adolf Hitler


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.