Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  3-Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a.
425 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2-Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a.
398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1- Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a.
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba si literatura romana pentru clasa a VIII-a.
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limba si literatura romana, Clasa a X-a
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1)Limba si literatura romana pentru clasa a VIII-a. -
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cuvantul- Clasa 1
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Clasa a 10-a - Nuvela phihologica.
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istorie online pentru cl a XII-a: Constitutiile Ro
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chimie anorganica clasa a XII-a - Reactii acido-bazice
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Cursuri
 

 

Limba romana clasa a XII-a – Ion Barbu:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.06.2021  Adauga la favorite 418 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Poezia este alcatuita din doua parti, fiecare dintre ele prezentand o nunta. Una este implinita, constituind cadrul celeilalte nunti, care nu se va implini intre Riga si Lapona, in final modificandu-se protagonistii, Riga Crypto casatorindu-se cu maselarita.

Prin modul cum este scrisa, rastoarna conceptul traditional, realizandu-se in viziune moderna, ca un ansamblu de poem de cunoastere si poem alegoric. Poemul pare un cantec batranesc de nunta, dar este o poveste de iubire din lumea vegetala, o balada fantastica, in care intalnirea are loc in plan oniric. Scenariul epic este dublat de caracterul dramatic si de lirismul de masti, personajele avand o semnificatie simbolica. Formula compozitionala este cea a povestirii in rama. Primele patru strofe constituie prologul, fiind rama viitoarei povesti. Menestrelul e invitat sa cante la spartul nuntii, despre nunta ratata dintre doi parteneri inegali reprezentand lumi diferite. Portretul menestrelului este realizat prin epitetele "mult indaratnic", "trist" si prin comparatia "mai aburit ca vinul vechi". Partea a doua reprezinta nunta povestita si cuprinde mai multe secvente poetice. Subiectul baladei ar putea fi prezentat pe momentele subiectului, dintre care insa nu sunt bine prefigurate decat primele doua. In expozitiune sunt prezentate prin intermediul antitezei, portretele celor doi protagonisti. Intriga este reprezentata de intalnirea dintre Crypto si Enigel, in lumea visului. Desfasurarea actiunii contine propunerile regelui ciupearca si refuzurile laponei. Punctul culminant ar putea fi reprezentat de destinul regelui ajuns in bataia soarelui si deznodamantul, nunta Rigai cu maselarita.

"Crypto" inseamna, cel tainuit (sau inima ascunsa) si reprezinta apartenenta la neamul ciupercilor si postura de rege al fapturilor inferioare din regnul vegetal. Lapona sugereaza originea de la pol a eroinei, iar Enigel poate veni din latinescul Angelus. Ea reprezinta specia umana, cea mai evoluata forma a regnului. Intre cei doi exista pe langa incompatibilitate si o asemanare si anume statutul superior in interiorul propriei lumi. Riga Crypto traieste intr-un spatiu caracterizat prin umezeala permanenta, un spatiu impur, in care sunt amestecate elementele primordiale, apa si pamant. Lapona vine din tinuturi inghetate si aspira la soare si lumina.

Riga e barfit si ocarat de supusi pentru ca este naravas si nu voia sa infloreasca. Lapona in schimb recunoaste ca este o fiinta polara. Intalnirea are loc in spatiul oniric si Riga rosteste un descantec de trei ori. Desi o imbie cu dulceata si cu fragi sugerand chiar sacrificiul de sine, lapona il refuza, amintind mai multe motive: tentatia solara, enumerarea atributelor lui Crypto (bland, plapand). Antiteza soare-umbra evidentiaza relatia fiecaruia cu universul. Soarele este simbolul existentei spirituale pe care Riga o refuza in favoarea existentei instinctuale, vegetale. Descantecul rigai se intoarece impotriva lui si il distruge. E distrus de propriul sau vis pentru ca a incercat sa intre intr-o lume inaccesibila lui. Se transforma intr-o ciuperca otravitoare, casatorindu-se cu maselarita.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.