Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Acasa la Ceausescu !
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut - Nicu Ceausescu
589 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata privata a lui N. Ceausescu
742 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acasa in Primaverii,la resedinta sotilor Ceausescu
627 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompa si fastul lui Nicolae Ceausescu
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pacepa, un general din Est
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea incredibila a nepotului dictatorului
216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceausescu – Gorbaciov, ultimul meci
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ''Studiile'' tovarasului Nicolae Ceausescu
1.335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

O zi la TVR in epoca Ceausescu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2020  Adauga la favorite 242 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dupa inceputul modest din seara de 31 decembrie 1956, cand semnalul a fost receptionat numai in Bucuresti de cateva sute de televizoare, Televiziunea Romana si-a diversificat programele, si-a marit numarul de ore de emisie. Astfel, in 1961 emisiunile TVR au inceput sa fie difuzate zilnic (cu exceptia zilei de luni) de la ora 18.30 – pana la ora 22.00. Duminica si, uneori, sambata a existat un program matinal de la ora 9.00 pana la pranz. Programele erau variate si atractive, ceea ce a dus la o crestere a audientei. Astfel, in 1965 numarul abonatilor la serviciul public de televiziune a ajuns la cifra de 500.000, pentru ca cinci ani mai tarziu sa ajunga la 1,5 milioane. In aceasta perioada a fost inaugurat Programul 2 (2 mai 1968). La inceput, acesta emitea doar o zi pe saptamana, joia, pentru ca de la 16 iunie sa fie transmis si duminica, apoi si lunea si sambata. Datorita calitatii programelor, audienta televiziunii a fost in crestere, constituind un important mijloc de informare a populatiei. Dar, din 1985, pe neasteptate, din motive ideologice programul televiziunii a fost limitat la doar doua ore pe zi, emisiunile fiind in cea mai mare parte dedicate cultului personalitatii lui Nicolae si Elena Ceausescu. Conducerea Partidului Comunist a comunicat aceasta decizie in cadrul unei sedinte de guvern la care a fost invitat si Generalul Dumitru Nicolae, in epoca respectiva director general al Radioteleviziunii Romane :

dumitru nicolae tvr„In 1985 am fost chemat la o sedinta de guvern… sedinta era condusa de catre Dascalescu, primul ministru. La acesta sedinta a fost prezenta si Elena Ceausescu. Spre surprinderea mea ni s-a pus in fata urmatoarea hotarare: ca Televiziunea Romana sa functioneze zilnic numai doua ore, intre orele 20-22, la ora 22 se inchide. Radiodifuziunea Romana, studiourile centrale vor functiona numai pana la orele 24, la orele 24 se inchid si se redeschid la orele 6 dimineata. Studiourile teritoriale au fost desfiintate toate. In mintea mea a incoltit atunci ideea ca Ceausescu se temea ca studiourile de televiziune ar putea fi folosite fara aprobarea lui. Deci, Romania sa fie izolata, sa nu poata nimeni sa transmita ceva din Romania, sa nu fie nici un fel de problema pentru ca era o situatie deosebita, care nu mai putea sa fie suportata. Ca militar care cunostea planurile de programul radio tvintrebuintare a transmisiilor de radio si televiziune, am spus ca aceste probleme sunt spinoase si se vor repercuta foarte serios asupra sigurantei nationale. Atat Radiodifuziunea, cat si Televiziunea aveau misiuni foarte importante [de informare a populatiei]. Studiourile teritoriale trebuiau sa preia transmisia catre tara in situatii deosebite… Bucurestiul bombardat, lovit de un cutremur… Exista un plan intocmit in 1968 care era aprobat de catre Nicolae Ceausescu si semnat de catre guvernul de atunci, de catre ministrul armatei de atunci, de ministrul de interne de atunci, de ministrul telecomunicatiilor, directorul Radiodifuziunii si Televiziunii de atunci si care trebuia pus in aplicare in caz de catastrofa. Am prezentat acest plan si am intrebat: “ Inseamna ca planul asta nu mai are nici o valoare pentru ca nu se mai poate aplica. Ce se intampla cu Romania? Intre orele 24 si 6 dimineata ramane izolata? Daca se intampla un cutremur? ’’ Am spus ca studiourile teritoriale [conform planului din 1968] au misiunea de a prelua transmisiile centrale si a le difuza in plan teritorial. Avand in vedere cele prezentate de catre mine, mai ales ca era o situatie deosebita, s-a hotarat ca la studiourile teritoriale sa ramana tehnica asa cum este ea, sa ramana personalul tehnic intr-un numar limitat, 16 oameni care sa lucreze in ture operative ca sa poata transmite numai acele emisiuni care sunt de factura deosebita, privind apararea tarii. S-a mai hotarat ca studiourile teritoriale sa fie luate din subordinea Radioteleviziunii Romane si sa fie subordonate Ministerului Comunicatiilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.