Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Turnul Babel
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucas Kohl - Boogie woogie (pian), fluier si acordeon
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Bruegel cel Batran 1
1.289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Bruegel cel Tanar
1.734 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Pieter Brueghel .
1.661 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Buchet de flori- Jan Brueghel cel Batran,
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jan Bruegel cel Batran & Pieter Bruegel cel Tanar
1.656 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Pieter Brueghel cel Batran (1525-1569), pictor flamand
4.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tablouri picturi cu flori albastre
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Cel mai tare om!
1.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Lucas Cranach Cel Batran

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.07.2020  Adauga la favorite 505 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lucas Cranach cel Batran s-a nascut in anul 1472 la Kronach, localitate din Franconia Superioara. Este unul dintre cei mai renumiti pictori germani ai Renasterii.
Biografie si cariera :
Numele adevarat al pictorului nu se cunoaste, pseudonimul sau adoptandu-l dupa denumirea localitatii sale natale. Nascandu-se intr-o familie de artisti, acesta nu avea cum sa nu mosteneasca talentul si pasiunea pentru pictura, cu atat mai mult cu cat tatal sau era pictor. Se cunosc foarte putine informatii despre copilaria si prima perioada a tineretii pictorului, presupunandu-se ca initierea in pictura avusese loc chiar in atelierul de pictura al tatalui sau.
n 1505, Cranach primeste o invitatie din partea printului-elector Frederic al III-lea cel Intelept, invitatie care consta in numirea sa ca pictor oficial al curtii. Cranach accepta invitatia printului care era considerat un adevarat mecena al artelor. Drept urmare, Cranach pleaca principala resedinta a saxonilor -- Wittenberg. Pastreaza aceasta functie pana la sfarsitul vietii sale, pictand pentru trei generatii de suverani. Munca sa nu s-a rezumat numai la pictarea de tablouri, dar si la realizarea de cartoane pentru goblenuri, vesminte de curte, blazoane si steme, decoratiuni interioare si chiar sculpturi in lemn.In 1508 ii este atribuit un titlu nobiliar din partea lui Frederick cel Intelept, numindu-l in acelasi timp pe pictor "smeritul si supusul meu prieten". Din acel moment, Cranach are chiar si un blazon reprezentat printr-un sarpe inaripat si incoronat care semana cu un liliac si care tine in bot un rubin montat intr-un inel de aur.Calatoreste in 1508 in Olanda in misiune diplomatica. Aici picteaza portretele multor nobil si chiar suverani. In acea perioada, pictorul se afla in apogeul carierei sale artistice, renumele sau fiind rasunator. Comenzile pe care le primea erau atat de numeroase incat Cranach isi deschide propriul atelier.
Pictorul se casatoreste cu Barbara Brengbier, fiica primarului din Gotha, in anul 1512. cei doi au impreuna doi fii care vor deveni pictori. Isi deschide multe afaceri si devine chiar primarul orasului, iar in 1528 este cel mai instarit locuitor din Wittenberg, mai ales datorita atelierului sau de pictura deosebit de profitabil. Cand principele sau este capturat, Cranach ii salveaza chiar viata prin interventia sa pe langa Ioan Frederic, pentru care acesta pictase portretul.ucas Cranach cel Batran moare la data de 16 octombrie 1553 la Weimar.
Citate :
- "Marea prietenie care-l lega de Luther si sentimentele alese pe care i le nutreau nobilii sai clienti sunt o dovada incontestabila a caracterului desavarsit al lui Cranach si a spiritului sau deschis."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.