Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maramures: Turnul Sfantului Stefan din Baia Mare
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suior
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moisei, Maramures
709 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baia Mare
1.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cavnic - jud. Maramures
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statiunea Mogosa
314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Bodi
1.563 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul lui Dumnezeu (judetul Caras Severin)
962 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul de Mineralogie Baia Mare
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul Turning Torso Suedia
317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Turnul Stefan - Baia Mare, Maramures

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.07.2020  Adauga la favorite 212 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Turnul Stefan, construit in secolul al XV-lea, este turnul-clopotnita al fostei biserici cu hramul "Sfantul Rege Stefan" din Baia Mare.

Prima atestare documentara a bisericii "Sfantul Stefan" dateaza din 1347, insa constructia este inaugurata oficial abia in 1387. Turnul, construit din piatra masiva, a fost ridicat la initiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomita (1442) impotriva otomanilor. Constructia turnului incepe dupa anul 1446, insa este finalizata abia in 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.

In 1619 se reface partea superioara, avand forma unei piramide cu baza patrata, cu patru turnulete si este inzestrat cu clopote. Noua ani mai tarziu se monteaza un ceas cu luna. Afectate in repetate randuri de trasnete si incendii, cele doua cladiri sufera mai multe reparatii capitale, insa in 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construieste pridvorul de la partea superioara.

Intrarea in turn se face prin usa dinspre sud. Pana la primul nivel se ajunge pe o scara de piatra in spirala. De aici pana la foisor, accesul se face pe scari de lemn. Cladirea masoara circa 50 de metri si, din pridvor, ofera o panorama deosebita intregului oras (vezi Monografia Baii Mari, 1972).
Vechiul orologiu mecanic (din secolul al XVII-lea) a fost inlocuit cu un mecanism electronic.

O mai noua actiune de reabilitare si consolidare a zidurilor a fost demarata la sfarsitul anului 2007, cheltuielile fiind suportate de Ministerul Culturii.

Maretul edificiu nu este doar un important obiectiv istoric, ci a devenit un reper cultural la sfarsitul anilor '90, cand in acest spatiu s-au desfasurat manifestarea Poezia din turn (la initiativa actorului baimarean Paul Antoniu). Atat exponentii Scolii baimarene de pictura, cat si alti artisti plastici de renume au fost fascinati de silueta batranului turn cu orologiu si pridvor taranesc la mansarda, motiv pentru care a fost imortalizat, din diferite unghiuri, in memorabile opere de arta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.