Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  10 curiozitati despre „Cina cea de Taina"
42 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum arata cu adevarat „Cina cea de taina"
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Adoratia magilor", de Leonardo da Vinci,
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonardo da Vinci- maestru al anatomiei
1.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Doamna cu hermina-Leonardo da Vinci
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mesaje secrete ascunse in opere de arta
1.442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Decodificarea lui da Vinci
176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Icoanele Renasterii: Cum au reinviat arta clasica
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giorgione (1476-1510)
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mona Lisa" -Leonardo da Vinci
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Cina cea de Taina (Leonardo da Vinci)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.05.2020  Adauga la favorite 471 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lucrarea masoara 460 x 880 cm si a fost executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, in perioada cuprinsa intre 1494 si 1497. Pictura reprezinta scena biblica a Ultimei Cine a lui Iisus Cristos, asa cum este descrisa in Evanghelia dupa Ioan (13:21), redand reactiile diferite ale apostolilor sai, dupa ce Isus anuntase ca unul dintre discipolii sai il va trada. Forma definitiva a fost precedata de studii amanuntite, schitele corespunzatoare s-au pastrat si se gasesc in Muzeul Albertina din Viena, la "Accademia" din Venetia si in "Royal Library" din castelul Windsor.


Leonardo da Vinci - Figura lui Isus, studiu pentru Cina cea de Taina
Tehnica folosita de Leonardo, lucrand pe tencuiala uscata cu materiale asemanatoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvata, rezultatul fiind ca, dupa putin timp, vopseaua a inceput sa se desprinda, fapt atestat intr-o scrisoare a lui De Beatis din 1517, adresata cardinalului din Aragona. In cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurata, rezultatele fiind mai degraba negative, intunecandu-se suprafata pictata. Calugarii dominicani au distrus peretele inferior, deschizand o usa chiar la mijloc, eliminand astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, inceputa in 1948 si terminata la 28 mai 1999, a reinnoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind si consolidand astfel ceea ce mai ramasese din pictura si readucand la vedere aspecte dotate de o luminozitate si prospetime neasteptate. In august 1943, in urma unui bombardament aerian, tavanul incaperii se prabuseste dar pictura ramane ca prin minune intacta, protejata doar de cativa saci cu nisip.

In 1980, impreuna cu biserica si cu manastirea dominicana, opera lui Leonardo a fost declarata de catre UNESCO patrimoniu al umanitatii.

Redand furtuna nascuta in sufletul discipolilor la auzul cuvintelor "Unul dintre voi ma va trada!", artistul a redat felul divers in care, potrivit varstei si temperamentului, apostolii au reactionat la aceste cuvinte fatidice. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt atat de precis si complet construite, incat ar putea fi desprinse pentru a figura ca niste portrete independente, desi integrarea lor in ansamblu este perfecta.


Cina cea de Taina - Detaliu: primul grup din dreapta lui Isus
Compozitional, Cina cea de Taina a fost construita dupa rationamente aproape matematice. Apostolii au fost impartiti in patru grupuri de cate trei, dispuse doua la dreapta si doua la stanga lui Isus, care se afla in centru. Spre a fi mai proeminent, Isus a fost situat in dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte coborat, avand deci ca fundal cerul. Parerea care dainuise multa vreme privitoare la rolul secundar al culorii la Leonardo, explicandu-se aceasta prin formatia sa toscana in care avea intaietate realizarea reliefului - "il rilievo" - ca obiectiv pictural, a fost infirmata prin lucrarile moderne de restaurare.

Exista doua copii in marime naturala a Cinei lui Leonardo: una se gaseste la Biserica Minoritilor din Viena, alta in muzeul manastirii din Tongerlo (Belgia).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.