Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum se planteaza gazonul pentru peluza
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea, inmultirea si ingrijirea lavandei
37 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce, cat si cum cultivam in gradina bio
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea rosiilor in paie
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regenerarea muscatei si inradacinarea butasilor rezultat
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sunland Baobab
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ai gradina invadata de un puf?
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sursa de iluminat pentru gradina
620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salcamul
794 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tipurile de straturi in gradina.
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Roscova

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.05.2019  Adauga la favorite 564 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
ROSCOV (Ceratonia siliqua). Arbust arhaic, apartinand unui gen primitiv din familia Fabaceae acum virtual extinct. Poate creste pana la 15 m, formand o coroana bogata, semi-sferica, sustinuta de un trunchi cu scoarta aspra, foarte apreciat ca arbore ornamental. Dezvolta frunze pinate, cu foliole eliptice si fructe sub forma de pastai lungi, numite roscove, care sunt comestibile si au un gust dulceag aparte.
Originile roscovului au cuprins o arie intinsa, din bazinul Marii Mediterane pana in Iranul de astazi. In prezent este cultivat pe toate continentele cu clima cald temperata, in special ca planta decorativa. Desi treaba asta este discutata si controversata, in conditii controlate el poate creste si la noi in tara, mai ales in zonele sudice.

Roscovul infloreste toamna si face flori rosii, micute, aranjate in niste pamatufuri ce ies uneori direct din trunchi. Roscovele sunt pastaile lungi, purtatoarele semintelor, drepte sau curbate si tari la imbinare. Au nevoie de un an intreg ca sa se coaca complet, apoi cad pe pamant.

Numele roscovului vine din slava veche si se regaseste in majoritatea limbilor est-europene: poxkob (bulgara), rogac (bosniaca si croata), pacuytea (macedoneana), poxkoboe (rusa), porau (sarba), pіxkobe (uraineana). International, roscovul este cunoscut drept carob, un cuvant antic din Orient, care astazi este folosit in armeana, ebraica, araba, dar si in limbile Occidentale: carob (engleza), caroube (franceza), algarroba (spaniola). Acest termen stravechi este si sursa caratului, unitate de masura a metalelor pretioase. In Antichitatea romana, un solid (moneda romana de aur) era verificat sa aiba puritatea – cantitatea corecta de aur – prin contracantarire cu 24 de boabe de roscov – 24 de carobe.

Consumul roscovelor este pomenit de la inceputurile istoriei. Primele scrieri mesopotamiene le mentioneaza ca sursa pentru sucuri si dulciuri si le lauda versatilitatea culinara. Cea mai veche dintre ele este chiar Epopeea lui Ghilgames, una dintre cele mai timpurii scrieri literare cunoscute.

Partea care se consuma in stare scruda este interiorul pastaiei. Are un gust dulceag, aproape floral si pe vremuri copii, le culegeau si rodeau pastaile pana la coaja. Se folosesc in forme diverse – pudra (obtinuta din macinarea pastailor intregi cu coaja si seminte), bucatele din interior, sau sirop – in torturi si prajituri, de multe ori ca substitut pentru praful de cacao.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.