Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  CUCUTENI - O cultura uimitoare.
34 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul minoic al Cretei: o istorie a civilizatiei
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ascensiunea si caderea primei civilizatii avansate
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  KLAUS DONA - ISTORIA ASCUNSA A RASEI UMANE
540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul obiectului urias de sub Marea Baltica
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este acest misterios obiect scufundat sub Marea Balti
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Artefacte misterioase.
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mayasii - Ruine printre copaci
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul dedesubt
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mayasii - Ruine printre copaci
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

A existat o civilizatie avansata in Balcani?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2019  Adauga la favorite 492 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sfera de piatra enorma descoperita in Bosnia-Herzegovina ar putea fi cel mai vechi obiect de acest gen realizat de mana omului, sustine arheologul bosniac Semir Osmanagic. Descoperita intr-o padure din apropierea orasului bosniac Zavidovici, sfera de piatra are o raza de aproape 1.5 metri si un continut foarte ridicat de fier.

Osmanagic crede ca ea dovedeste existenta unei civilizatii avansate care a existat in zona acum aproape 1.500 de ani.


Conform lui Osmanagic, citat de Telegraph, in regiune a existat un numar mult mai mare de asemenea sfere, dar multe au fost distruse in anii ’70. Motivul: zvonurile conform carora in interiorul lor ar exista aur. In prezent, doar opt astfel de sfere se mai gasesc in padurile din apropiere de Zavidovici, incluzand-o pe cea descoperita recent.

„Avem inca o data dovada ca in acest areal a existat o civilizatie avansata, care dispunea de tehnologii de mare precizie, despre care nu stim aproape nimic", sustine Osmanagic.





Enigmatica sfera de piatra din Europa seamana izbitor cu misterioasele sfere gigantice descoperite in anii ’30 in Costa Rica. In total, in Costa Rica au fost excavate 300 de astfel de sfere de piatra, unele cantarind aproape 15 tone.

Se crede ca au fost create de civilizatia disparuta Diquis, ceea ce i-a determinat pe arheologi sa aproximeze vechimea lor tot la 1.500 de ani, la fel ca in cazul sferei descoperite in Bosnia-Herzegovina.

Sferele gasite in Costa Rica au diametrele cuprinse intre cativa centimetri si doi metri, iar multe dintre ele au fost sculptate intr-o roca numita gabro (o roca din grupa bazaltelor), iar unele au fost finisate cu o precizie uimitoare.

O retea misterioasa de piramide
Cunoscut ca si „Indiana Jones din Bosnia", arheologul Semir Osmanagic a devenit celebru in 2005, cand a afirmat ca sub mai multe dealuri din Valea Visoko din centrul Bosniei s-ar afla, de fapt, o serie de piramide antice legate printr-o retea de tuneluri subterane.

Desi afirmatiile lui au fost ironizate de unii, guvernul bosniac a alocat fondurile de care Osmanagic avea nevoie pentru a realiza sapaturi in zona. In prezent, ele sunt in desfasurare, iar echipa lui Osmanagic a reusit sa dezgroape mai multe tuneluri subterane, care par sa fi fost create de om.





Cu toate acestea, munca lui Osmanagic este contestata de o mare parte a arheologilor conventionali. Anthony Harding, presedintele Asociatiei Europene a Arheologilor, a descris sapaturile de la Visoko drept „o aberatie".

„Exista, intr-adevar, niste vestigii arheologice sub acele dealuri si am auzit ca ar fi medievale sau poate din epoca de bronz sau poate din vremurile romanilor. Dar speculatiile conform carora este vorba de o structura veche de mii de ani sunt o fantezie stupida si oricine are cunostinte minime de arheologie sau istorie ar trebui sa stie asta", spune Harding.

Acesta, insa, nu a vizitat niciodata santierul arheologic din zona Visoko.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.