Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  DISPARUTI FARA URMA | Episodul 1: "Dincolo de ape" |
491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi Mondial - Iadul
1.186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kabul-Iadul de dezintoxicare
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe DUMNEZEU nu-l poti intelege cu mintea
139 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tsunami: Cand valul a lovit Thailanda (2004)
2.879 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  Omul de Neanderthal
669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Stalingrad:Iadul se dezlantuie
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apocalipsa de la Verdun
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Voronet Documentar
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Disparuti in iadul de verdeata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2019  Adauga la favorite 348 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ferm convins de existenta unui oras disparut de milenii in jungla braziliana, in 1925, un colonel britanic a pornit la drum pentru a descoperi originile civilizatiei sud-americane.

In portugheza, Mato Grosso inseamna „padure deasa“, un nume adecvat pentru izolatul stat brazilian. Pana in a doua jumatate a secolului XX, putini albi incercasera sa investigheze acest teren, iar indienii erau singurii locuitori ai pa­durilor tropicale aproape de nepatruns.


In aceasta salbaticie calda si umeda, plina de specii de animale inca necunoscute zoologilor si locuita de triburi bastinase a caror existenta nu fusese nici macar banuita, au indraznit sa patrunda in aprilie 1925 trei exploratori. In cautarea unui fantomatic oras dispa­rut, cunoscut lor numai sub enigmaticul nume de cod „Z“, acestia au avut de infruntat serpi veninosi, pesti carnivori, nori de insecte agresive si periculoase si o primire incerta din partea bastinasilor.

La cinci saptamani dupa ce au parasit capitala Cuiaba, condu­catorul expeditiei i-a scris sotiei sale aflate in Anglia din asa-numita Tabara a Ca­lului Mort (unde ii murise propriul animal intr-o ex­peditie anterioara): „Speram sa putem strabate aceasta regiune in cateva zile… Nu trebuie sa te temi.“ Acesta a fost ultimul mesaj primit de la exploratorul junglei.


Colonelul Percy Harrison Fawcett a fost obsedat timp de aproape doua decenii de rezolvarea mistere­lor din jungla braziliana. Intre anii 1906 si 1909, fuse­se trimis de guvernul bolivian sa exploreze granita cu Brazilia, si de atunci revenise de mai multe ori in acea salbaticie.

Conchistadorii spanioli ai Americii de Sud nu au ga­sit niciodata legendarul El Dorado sau tinutul femeilor razboinice cunoscute sub numele de amazoane, desi povestirile despre acestea continuau sa circule. Dar in 1911 au sosit vesti surprinzatoare despre descoperirea orasului disparut al incasilor, Machu Pichu, cuibarit in Anzii Peru-ului.


In ulterioarele sale cautari si expeditii, bastinasii continuau sa-i vorbeasca lui Fawcett despre existenta altor orase disparute. Auzise, spre exemplu, ca in Chile exista un oras al regilor inca locuit, ale carui strazi erau pavate cu argint, iar cladirile acoperite cu aur. Se spunea ca locuitorii se bucurau de o viata binecuvantata sub conducerea unui monarh luminat. O calitate magica facuse orasul invizibil aventurieri­lor nedoriti. In Rio de Janeiro, Faw­cett a gasit o relatare din 1753 a unei de mult uitate descoperiri a ruinelor unui monumental oras de pia­tra; nu exista nici o dovada ca acesta ar mai fi fost vizitat vreodata de atunci.

Orasul construit de supravietuitorii Atlantidei?
Fawcett i-a cerut unui psihometrist, care pretindea ca poate ghici originea unui obiect prin simpla cantarire in palma, sa evalueze o statueta inalta de 25 de centimetri, sculptata in bazalt negru. I s-a spus ca, fara indoiala, aceasta provenea de pe continentul disparut al Atlantidei, de unde fusese luata de locui­torii care, fugind din fata dezastrului, s-au refugiat si au construit un mare oras in salbaticia braziliana. Cum numele acestuia nu era cunoscut, Fawcett l-a poreclit, conventional, „Z“. O civilizatie mai veche decat cea a Egiptului astepta sa fie descoperita.

Pe cand se pregatea pentru o alta expeditie in 1924, Fawcett scria: „Nu ma indoiesc nici o clipa de existenta oraselor vechi. Intre lumea exterioara si se­cretele Antichitatii sud-americane a coborat un val.“ Cel care avea sa patrunda dincolo de acest val urma sa imbogateasca enorm cunostintele despre trecut. La varsta de 57 de ani, Fawcett stia ca aceasta va fi ultima lui sansa de a deveni acea persoana.

Expeditiile lui Percy Harrison Fawcett
Harta expeditiilor lui Percy Harrison Fawcett

Dupa ce a strans fonduri de la diferite societati sti­intifice si si-a vandut in avans povestea expeditiei si a asteptatelor descoperiri la North American Newspaper Alliance, la inceputul anului 1925 Fawcett era gata de plecare in marea aventura. Urma sa fie insotit de fiul sau Jack, in varsta de 21 de ani, si de un tanar prieten, Raleigh Rimell. Probabil ca intoarcerea avea sa aiba loc de-abia la sfarsitul anului urmator.

Dar, in cazul in care nu reuseau sa revina din „iadul de ver­deata“ al Braziliei, nici un echipaj de salvare nu avea sa fie trimis in cautarea lor. Daca Fawcett, cu intreaga sa experienta, nu reusea sa supravietuiasca, atunci sansele altora erau si mai reduse. Din acest motiv, a refuzat sa schiteze un traseu precis al expeditiei sale.

Indicii amagitoare
In 1927, fiul cel mai tanar al lui Fawcett, Brian, a in­talnit un calator francez la Lima, capitala Peru-ului. Traversand continentul cu masina, francezul daduse pe o sosea peste un batran bol­nav si aparent confuz. Acesta spusese ca purta nu­mele de Fawcett. Cum nu auzise de exploratorul dis­parut, francezul nu insistase ca strainul sa i se alature.

Brian nu reusise sa stranga fondurile necesare pentru organizarea unei echipe de salvare. De-abia la sfarsitul anului urmator, North American Newspaper Alliance a trimis un grup, sub conducerea lui George Dyott, sa investigheze disparitia lui Fawcett. Un sef de trib local i-a spus lui Dyott ca zarise un batran alb, insotit de alti doi barbati mai tineri, amandoi schiopi. Se indreptau spre est, catre Atlantic. Dupa cinci zile, timp in care s-a putut observa fumul ridicanu-se din tabara lor, nu a mai fost zarita nici o urna a prezentei acestora. Dyott s-a intors acasa convins ca Fawcett si cei doi tineri fu­sesera omorati de indieni, desi familia colonelului re­fuza sa accepte aceasta varianta.

Fawcett 2

Patru ani mai tarziu, un vanator elvetian s-a intors din Mato Grosso povestind ca Fawcett era tinut prizonier de catre indieni. Brian a aflat ulterior ca un baiat metis pretindea ca este fiul fratelui sau, Jack. Toate aceste indicii, inclusiv apari­tia unor oase care i-ar fi apartinut lui Fawcett, s-au dovedit a fi piste false. Brian a ajuns la concluzia trista ca soarta tatalui sau va ramane o enigma; iar misterul orasului „Z“, pentru totdeauna neelucidat.

Colonelul Fawcett ii marturisise lui Brian: „Fie ca patrundem in salbaticie si reusim sa ne intoarcem, fie ca ne lasam oasele sa putrezeasca acolo, un lucru este sigur. Raspunsul la enigma Antichitatii sud-americane, si poate a intregii lumi preistorice, va pu­tea fi gasit cand aceste orase vor fi localizate si deschise cercetarilor stiintifice. Eu stiu ca ele exista…“


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.