Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cronicile cafeinei: Calatoria transformatoare a cafelei
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria cafelei-2

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.03.2019  Adauga la favorite 255 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Originalitatea cafelei s-ar afla intr-o regiune a Etiopiei numita Koffe si apoi introdusa in lumea araba prin Egipt si Yemen, unde incepe sa se cultive in scopuri comerciale.

In trecut cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care razboinicii o consumau pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.

Incepand cu anul 1000, renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafea in chip de medicament. Boabele de cafea erau fierte si transformate intr-o bautura numita qahwa. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate.

In secolul al XVI-lea, cafeaua se raspandeste in Orientul Mijlociu (Persia si Turcia).


Cafenea din Constantinopol in 1905
Primul magazin de cafea s-a deschis la Constantinopol in 1475, fiind numit Kiva Han. Incepand cu 1512, efectele stimulatoare ale cafelei au determinat imamii conservatori din lumea araba sa interzica consumul acesteia pentru musulmani. Cu toate acestea, prima cafenea a fost deschisa la Damasc in 1530.

Logofatul Ioan Tautu (?- 1511) este considerat a fi fost primul bautor de cafea din Moldova.[11]

Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a raspandit in India, Indonezia si America, dar si in Italia, prin schimburile comerciale dintre negustorii venetieni si cei din Africa de Nord si Egipt. Din Italia a fost introdusa in restul Europei si acceptata pe scara larga dupa 1600 cand Papa Clement al VIII-lea a numit-o „bautura crestina", in ciuda provenientei sale. Prima cafenea din Europa a fost deschisa la Venetia in 1645.

In Marea Britanie cafeaua a fost adusa de catre comerciantii care aduceau marfuri din Turcia. Prima cafenea a fost deschisa la Londra in 1652 sub numele de Grand Cafe, iar cafeneaua Queens’s Lane deschisa in Oxford in 1654, este in functiune si astazi. Pana in 1675 existau 3000 de cafenele in intreaga Anglie.

Prima cafenea ("cahvenea") se deschide in Bucuresti, la 1667, proprietatea unui fost ienicer, Kara Hamie.[12]

In 1672 se deschide prima cafenea la Paris, iar in Viena in 1683, dupa Al doilea Asediu al Vienei purtat impotriva otomanilor.

Olandezii au fost primii care au importat cafeaua la nivel industrial si au cultivat-o in coloniile lor din Java si Ceylon la sfarsitul secolului al XVII-lea si sunt cei care au introdus-o in Japonia. Francezii incep cultivarea cafelei in Martinica si Antile, englezii, spaniolii si portughezii in Asia si America.

In anul 1727 cafeaua ajunge in Brazilia unde incepe sa fie cultivata pe suprafete din ce in ce mai mari, devinind in scurt timp una din principalele resurse economice ale tarii.

Dupa anii 1700, cafeaua ajunge pana in cele doua Americi datorita unui capitan francez de infanterie care a adus cu el o mica planta in lunga sa calatorie peste Atlantic. La 1773 cafeaua este proclamata bautura nationala in Statele Unite ale Americii, devenind bautura preferata la micul dejun.

In 1822, in Franta, este construit primul aparat pentru cafea espresso.

Este infiintata de Grigore Capsa in 1891, celebra cafenea Capsa, care devine spatiul cultural si politic al societatii bucurestene.

Hills Bros., o companie americana cu sediul in San Francisco, incepe in anul 1900 ambalarea in pungi vacuum a cafelei prajite si rasnite, in detrimentul magazinelor de prajire si rasnire a cafelei.

Prima cafea solubila este obtinuta de David Strang in Noua Zeelanda in anul 1890 si doi ani mai tarziu de chimistul japonez Satori Kato.

In Italia Luigi Bezzera inventeaza aparatul de espresso in 1901, care este perfectionat de Achilles Gaggia in 1946, obtinand astfel primul Cappuccino, denumit dupa asemanarea culorilor alb-negru cu robele calugarilor din ordinul Capucini



Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri industriale soiurile Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.[13]

Arabica este cea mai apreciata si cultivata cafea. Se obtine din arborele coffea arabica originar din Etiopia si numara aproape 200 de specii. Multe varietati au luat nastere fie prin adaptarea la soluri diferite, fie prin hibridare cum ar fi : Blue mountain in Jamaica, Moka cu gust fructuos, Bourbon aparut in Insulele Mauritius, Java etc. Arabica este o cafea cu mai putina cofeina (0.8 si 1.4) %, apreciata datorita calitatilor sale aromatice si finetii gustului.


Robusta (Coffea canephora sau Coffea robusta) are un continut ridicat de cafeina (1,7 – 4%), un gust puternic si mai putin aromatizat. Robusta se evidentiaza prin gustul tare, mai amar, mult mai pregnant ca la cafeaua Arabica. Robusta este utilizata foarte mult in productia de cafea solubila (instant) si in gama de cafea espresso, precum si in amestec cu Arabica pentru a sublinia aroma cafelei.

Articol principal: Coffea robusta.
Liberica, originara din regiunea Monrovia, Liberia, este asemanatoare cu Robusta, are de asemenea o crestere rapida si poate rezista la conditii climaterice nefavorabile. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii de Vest si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura cuprinsa intre 20 si 25 °C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.

Maragogype. Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre arabica si liberica. Este cafeaua cu cele mai mari boabe din lume, dimensiunile boabelor sunt de 2-3 ori mai mari. Cultura sa este extrem de imprastiata (Guatemala, Brazilia, Nicaragua, Mexic, Columbia si Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de culoare verzuie, de calitate superioara si medie, iar cafeaua are un gust fin si parfumat.

Sfanta Elena numita si cafeaua lui Napoleon, deoarece a fost cafeaua preferata a acestuia in perioada exilulul din aceasta insula. Aceasta cafea creste intr-un sol vulcanic, cu utilizarea exclusiva a ingrasamintelor naturale cum ar fi guano (excrementul de liliac). Cafeaua are un gust deosebit, consistent si placut, cu tente florale de citrice si caramel.

Panama Boquete Geisha este un soi care creste la altitudinea de 1.700 de metri, in apropierea vulcanului Baru din Panama. Datorita altitudinii, aceasta cafea are o savoare speciala, o aroma ultrafina si aciditate moderata.

Kopi Luwak sau „cafeaua milionarilor“ este o cafea recoltata din insulele Java, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est si din unele zone din India. Boabele acestei cafele nu sunt culese direct de pe planta, ci numai dupa ce au fost ingerate si apoi eliminate partial digerate de un animal numit civeta de palmier (Paradoxurus hermaphrodites). Acest animal are in tubul digestiv o enzima cu proprietatea de a reduce gustul amarui al cafelei.

Black Ivory este obtinuta din boabele de cafea inghitite, digerate si eliminate pe cale naturala de catre elefanti. Procedura de obtinere a cafelei este asemanatoare cu cea pentru fabricarea cafelei Kopi Luwak. Prin acest proces cafeaua capata un gust special, devine mai rafinata, putin mai amara, cu usoara aroma de ciocolata, fructe, nuci, macese. Aceasta aroma se datoreaza faptului ca boabele de cafea sunt digerate odata cu banane, trestie de zahar si alte elemente din hrana elefantilor.
Black Ivory este considerata cea mai buna cafea, dar este foarte rara si greu de gasit, pretul fiind chiar mai ridicat decat al cafelei Kopi Luwak.[17] Aceasta cafea poate fi gustata doar in cateva hoteluri de 5 stele din Tailanda, Maldive, Abu Dhabi si intr-un singur local din S.U.A., „The Elephant Story"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.