Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Piata Centrala din Cracovia-Polonia
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cracovia-Polonia
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Male Ciche, Polonia
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica St. Mary Cracovia
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Barbicanul din Cracovia
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul Primariei din Cracovia
552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Varsovia-Polonia
524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polonia
764 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mina de sare Wieliczka-Polonia
108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Wawel Cracovia
813 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Cracovia-Polonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.12.2018  Adauga la favorite 542 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cracovia (in poloneza Krakow; pronuntat ˈkrakuf ( asculta)) este al doilea oras ca marime si unul dintre cele mai vechi din Polonia. Situat pe Vistula (in poloneza Wisla) in regiunea istorica Polonia Mica, orasul dateaza din secolul al VII-lea.Cracovia a fost de-a lungul vremurilor unul dintre cele mai de seama centre culturale, academice si artistice ale tarii si este unul dintre principalele centre economice ale ei. A fost capitala Poloniei intre 1038 si 1569; a Uniunii Polono-Lituaniene intre 1569 si 1596; a Marelui Ducat al Cracoviei intre 1846 si 1918. Din 1999 este resedinta voievodatului Polonia Mica.

Orasul a crescut de la o mica asezare de Epoca Pietrei pana la a fi al doilea oras al Poloniei. La inceput un mic catun pe dealul Wawel, in anul 965 a inceput sa fie mentionat ca targ in Europa slava. Dupa infiintarea de noi universitati si centre culturale la renasterea celei de a Doua Republici Polone in 1918 si de-a lungul secolului al XX-lea, Cracovia si-a reafirmat rolul de mare centru national academic si artistic. Orasul are o populatie de circa 760.000 de locuitori, zona ei metropolitana cuprinzand circa 8 milioane de persoane ce locuiesc pe o raza de 100 km in jurul centrului orasului

Dupa Invadarea Poloniei de catre Germania Nazista la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Cracovia a fost transformata in capitala Guvernamantului General al Poloniei ocupate. Populatia evreiasca a orasului a fost mutata intr-o zona imprejmuita cu ziduri si denumita Ghetoul Cracovia, ai carei rezidenti au fost apoi trimisi in lagare de exterminare cum ar fi Auschwitz si in lagarul de concentrare Plaszow.

In 1978 Karol Wojtyla, arhiepiscop al Arhidiecezei de Cracovia, a fost numit papa sub numele de Ioan Paul al II-lea – primul papa de origine slava din istorie, si primul papa neitalian in 455 de ani.[4] In acelasi an, UNESCO a aprobat prima lista a patrimoniului mondial, pe care se regasea si intregul centru istoric al orasului


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.