Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Craciun in Germania in 1907
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria luminitelor de Craciun
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Datini si obiceiuri de Anul Nou,
1.600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimul mare trib razboinic
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trei zile pana la Craciun 90 minute
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea secreta a primului papa din istorie
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarbatorile. Buna Vestire
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legendele lui Mos Craciun in intreaga lume
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Mos Craciun
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri de pe Pamant unde gravitatia nu functioneaza
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Targul de Craciun-cand si unde a avut loc primul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.12.2018  Adauga la favorite 241 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bine cunoscut in zilele noastre in toata lumea, targul de Craciun este un obicei cu origine germana. Traditia de Weihnachtsmarkt (germ. Weihnacht-Craciun, Markt-targ, piata) dateaza din Evul Mediu Tarziu, cand la inceput de sezon rece se organizau targuri gen piete in aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona cu lucruri utile pentru iarna si cu produse de macelarie. In secolul al XIV-lea li se permite accesul la aceste targuri si micilor artizani si cofetari, si se deschid totodata chioscuri de unde se pot procura cadouri, ceea ce ii atrage usor-usor pe copii. De asemenea, tot in aceasta perioada incepe traditia standurilor cu migdale prajite sau castane coapte, ramase pana in ziua de azi ‚elemente cheie’ la orice Weihnachtsmarkt.



In secolul al XX-lea targurile de Craciun devin parte integranta a perioadei de Advent (serbate de Biserica Catolica si de Bisericile Protestante). Timp de cel putin patru saptamani inainte de Sarbatoarea Nasterii Domnului, ele se intalnesc in mai toate orasele importante din spatiul germanofon, obiceiul fiind preluat in prezent si in multe alte zone. Pe langa tarile de traditie germana, in Europa exista actualmente peste alte 20 de tari care organizeaza targuri de Craciun, printre care se numara tarile nordice, Tarile de Jos, tari din vestul Europei, ca Spania, Belgia, Anglia s.a., dar si tari din fostul bloc URSS, precum Rusia, Estonia sau Letonia. Pe lista targurilor europene de Craciun figureaza astazi si cele din Romania, de exemplu la Bucuresti si la Sibiu, cel din inima Transilvaniei fiind, de altfel, si primul targ de profil de la noi din tara, ajuns anul acesta la cea de-a zecea editie.


In mod obisnuit, un targ de Craciun se amenajeaza in locuri publice cunoscute, deseori in apropierea unui obiectiv turistic important sau in zone pietonale foarte populate. Tipice sunt diverse standuri cu: vin fiert – Gluhwein sau Punsch –, produse de panificatie de sezon (in special diferite tipuri de turta dulce, Lebkuchen), obiecte artizanale sau articole de impodobit bradul. Nu lipsesc, fireste, nici traditionalele coronite de Advent sau coronitele si ghirlandele de Craciun. Mai ales in localitatile mari, acolo unde spatiul alocat targului permite, se amenajeaza si mici arene pentru jocuri tipice de iarna – un patinoar sau o pista de sanius, insotite de un carusel sau o roata Ferris, care sa ofere o priveliste frumoasa asupra intregului oras. Punctul central al targului de Craciun ramane insa intotdeauna bradul cel mare, impodobit cu multe luminite, ceea ce pe timp de seara creeaza un contrast puternic cu intunericul de afara, simbolizand in acelasi timp lumina adusa in sufletele noastre de perioada de Craciun.



Cel mai vechi targ de Craciun din Germania este cel de la Dresda, Dresdner Striezelmarkt, organizat pentru prima oara in anul 1434, de unde provine si prajitura traditionala Christstollen, un fel de cozonac autohton. La Berlin primele targuri atestate documentar au loc in secolul al XVI-lea, cel dintai Weihnachtsmarkt cunoscut fiind in zona denumita astazi „orasul vechi", respectiv cartierul Nikolaiviertel de pe malul raului Spree.
Anul acesta, perioada targurilor de Craciun s-a deschis la Berlin inca din 21 noiembrie, iar in prima duminica de Advent (27 noiembrie) multe Weihnachtsmarkturi au devenit de-a dreptul neincapatoare. La inceput de decembrie orasul se transforma parca intr-o feerie. Scaldata in mii de lumini si cantece de Craciun, capitala Germaniei gazduieste in fiecare an peste 50 de targuri, printre care cele mai cunoscute sunt Targul de la Opera, situat pe celebrul bulevard Unter den Linden, ce duce la Brandenburger Tor, Targul Magia Craciunului din Gendarmenmarkt (singurul targ la care se plateste o taxa de intrare), targurile de la Alexanderplatz, unele dintre cele mai mari din Berlin, targul organizat in zona veche Spandau, la Primaria Altspandau, targul de la Biserica Memoriei, Gedachtniskirche – a carei cupola, bombardata in anii ´40, nu a fost reparata, tocmai pentru a reaminti de drama celui de-al doilea Razboi Mondial –, sau targul amenajat in fata castelului Charlottenburg ,un targ care combina atmosfera Craciunului cu atmosfera regala a locului.

Oricat de frig ar fi afara sau oricat de trist si abatut ar fi cineva, parca nimic din grijile lumesti nu mai conteaza odata ce ai trecut pragul unui targ de Craciun. Este ceva in aer, care se contopeste instantaneu cu sufletul tau, inaltandu-l spre sfere indepartate, dincolo de rutina zilnica, acolo unde numai frumosul si armonia conteaza…


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.