Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Alba ca Zapada si cele 7 mineriade partea intai
623 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Walter Elias Disney
953 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Disneyland-California
831 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Disney abandonat complet mobilat din Franta
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Disneyland Paris
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Carolina
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alba ca Zapada si cele 7 mineriade-a doua parte
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masacrul de la Fantana Alba
784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiinta din spatele iernii
855 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiinta din spatele iernii
568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Detaliile sinistre omise de W.Disney din „Alba ca Zapada

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.12.2018  Adauga la favorite 708 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
„Alba ca Zapada" este o poveste clasica, in care binele triumfa aspra raului. Este povestea unei tinere frumoase si nevinovate, izgonita de o mama vitrega, vanitoasa, geloasa si cruda. Cu ajutorul celor sapte pitici, tanara gaseste in cele din urma dragostea adevarata.

Walt Disney a transpus povestea in primul film de animatie, lansat in 1937. „Alba ca Zapada si cei sapte pitici" este considerat, pana in ziua de azi, unul dintre primele zece cele mai de succes filme din toate timpurile.

Totusi, realizatorul american a omis din poveste cateva detalii sinistre. „Alba ca Zapada" a lui Disney este o versiune cosmetizata a povestii fratilor Grimm, care era mult mai inspaimantatoare. Varianta originala a acesti povesti este, probabil, ultimul lucru pe care parintii l-ar spune copiilor seara, inainte de culcare.

Jacob si Wilhelm Grimm nu au inventat ei povestea Albei ca Zapada. Ce doi savanti, cercetatori si scriitori germani au adunat o serie de povesti folclorice, transmise prin viu grai din generatie in generatie.



In 1812, fratii au publicat colectia de povesti, sub titlul „Povesti pentru copii si familie". In ciuda titlului, cartea nu era nicidecum destinata copiilor. Textele includeau violenta, incest si alte elemente erotice.

Spre exemplu, in povestea Cenusaresei, surorile vitrege ale tinerei isi taie degetele si calcaiele pentru ca picioarele sa le incapa in condurul de sticla.

In „Micuta Alba ca Zapada", cum se numea povestea originala, regina cea rea ii cere unui vanator sa o duca pe fata in padure si sa o ucida, la fel ca in film. (In versiunea originala, copila are sapte ani, pe cand in varianta lui Disney are 14 ani). In versiunea fratilor Grimm, regina ii ordona vanatorului sa aduca inapoi organele interne ale fetei:

„Ucide-o, si, ca dovada a mortii ei, adu-mi inapoi ficatul si plamanii!"

Vanatorul ucide, in schimb, un mistret. Ii recolteaza ficatul si plamanii si le aduce reginei. Crezand ca organele ii apartin fetei, regina le mananca imediat.

„Bucatarul le-a fiert cu sare si femeia cea rea le-a mancat, crezand ca mancase plamanii si ficatul Albei ca Zapada", au scris fratii Grimm.



Alba ca Zapada supravietuieste tentativelor de asasinat

Regina cea rea o viziteaza pe Alba ca Zapada

In versiunea germana, regina incearca sa o ucida pe Alba ca Zapada inca de trei ori. Prima oara, o pune sa incerce un corset. Corsetul este atat de stramt, incat fata lesina. Piticii o salveaza, taind sireturile.

A doua oara, ii vinde fetei un pieptene otravit, pe care fata si-l pune in par si lesina din nou. Tanara este salvata, din nou, de pitici. A treia oara, regina o insala cu marul otravit, care apare si in film.

Atat in carte, cat si in film, dupa ce lesina (parand moarta), fata este pusa intr-un sicriu de sticla. In versiunea fratilor Grimm, cand printul trece pe langa sicriu, hotaraste sa o ia cu el pe Alba ca Zapada.

Minora se casatoreste, iar regina primeste o pedeapsa crunta


Piticii ezita, dar pana la urma sunt de acord. Insa, atunci cand scot sicriul din casa, unul dintre ei se impiedica. Fata scuipa marul care i-a ramas in gatlej si revine imediat la viata, fara sa aiba nevoie de sarutul printului.



Atat in film, cat si in cartea fratilor Grimm, Alba ca Zapada si printul se indragostesc. Ce doi se casatoresc, desi in povestea originala fata are doar sapte ani.

Inclusiv sfarsitul reginei malefice este diferit in cele doua versiuni ale povestii. In film, cei sapte pitici o fugaresc pe regina in padure. Aceasta ajunge pe marginea unei prapastii, unde este lovita de un fulger si moare, cazand de pe stanci.

In versiunea fratilor Grimm, regina vine la nunta celor doi. Acolo, este pedepsita sa danseze pana moare. Versiunea fratilor Grimm cu privire la moartea reginei suna asa:

„Au pus o pereche de pantofi de fier pe carbuni incinsi. Apoi, regina a fost obligata sa incalte pantofii inrositi in foc si sa danseze pana cand a cazut moarta."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.