Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ARHUS-Danemarca
1.004 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Skagen, Danemarca
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bakken-Danemarca
951 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gudhjem-Danemarca
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Frederiksborg-Danemarca
477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legoland Billund-Danemarca
13 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Danemarca - calatori cu trenul - Copenhaga - Ribe - Hobr
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Odense-Danemarca
895 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Kronborg-Danemarca
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Augustenborg-Danemarca
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Danemarca

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.11.2018  Adauga la favorite 434 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Danemarca (in daneza Despre acest sunet Danmark (ajutor·info), /ˈd̥ɛnmɑɡ̊/), oficial Regatul Danemarcei (in daneza Despre acest sunet Kongeriget Danmark (ajutor·info), /ˈkɔŋəʁiːəð ˈd̥ɛnmɑɡ̊/), este un stat suveran din Europa de Nord, avand si doua teritorii autonome constituente de peste mari, care fac parte integranta din regat: Insulele Feroe in Atlanticul de Nord si Groenlanda in America de Nord. Danemarca propriu-zisa[a] este cea mai de sud dintre tarile nordice, aflata la sud-vest de Suedia si la sud de Norvegia, invecinandu-se la sud cu Germania. Tara consta dintr-o peninsula mare, Iutlanda, si mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster⁠(d) si Bornholm, precum si sute de insulite denumite in general „Arhipelagul Danez".

Regatul Danemarcei este o monarhie constitutionala organizata sub forma unei democratii parlamentare, cu sediul guvernului in capitala Copenhaga. Regatul este stat unitar, puterile de a-si gestiona propriile afaceri interne fiind delegate de guvernul central Groenlandei si Insulelor Feroe; aceasta structura politica este denumita rigsfaelleskabet. Danemarca propriu-zisa este zona hegemoniala, unde rezida puterea judecatoreasca, executiva si legislativa.[4] Insulele Feroe sunt definite ca o comunitate de locuitori ai regatului, in vreme ce groenlandezii sunt considerati popor separat cu drept de autodeterminare.

Istoria Danemarcei a fost influentata in mod deosebit de pozitia sa geografica intre marile Nordului si Baltica. De aceea, ea s-a aflat intre Suedia si Germania, fiind in centrul luptei pentru controlul asupra Marii Baltice; inainte de construirea canalului Kiel, trecerea din Atlantic in Marea Baltica se putea face doar prin cele trei Stramtori Daneze. Danemarca a fost multa vreme in conflict cu Suedia pentru controlul asupra Scaniei (Razboiul Scanian) si Norvegiei, si in alte conflicte cu Liga Hanseatica pentru ducatele Schleswig (fief⁠(d) danez) si Holstein⁠(d) (fief german). In cele din urma, Danemarca a pierdut toate aceste dispute si a sfarsit prin a ceda Scania Suediei si ulterior Schleswig-Holstein Imperiului German. Danemarca a obtinut Groenlanda si Insulele Feroe in 1814 dupa dizolvarea uniunii sale personale cu Norvegia, desi monarhia daneza, care domnise atat in Norvegia cat si in Danemarca, detinea aceste colonii inca din secolul al XIV-lea. Insulele Feroe si Groenlanda au devenit parti integrante ale rigsfaelleskabetului in secolul al XX-lea si au primit autonomie in 1948, respectiv 1979.

Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in 1973, dar ramane in afara zonei Euro, in vreme ce Groenlanda si Insulele Feroe si-au exercitat dreptul de a ramane in intregime in afara UE. Membru fondator al ONU, NATO si al OECD,Danemarca este si membra a OSCE. Cu o economie mixta de piata si cu un stat asistential mare, Danemarca are cel mai inalt nivel de egalitate a veniturilor S-a clasat frecvent pe primul loc ca cea mai fericita si mai putin corupta tara din lume. In 2015, Danemarca a fost clasata pe locul patru dupa Indicele Dezvoltarii Umane, pe locul cinci dupa Indicele Democratiei si pe locul intai dupa Indicele de Perceptie a Coruptiei. Limba nationala, daneza, este strans inrudita cu suedeza si norvegiana, cu care impartaseste stranse legaturi istorice si culturale. Danemarca, impreuna cu Suedia si Norvegia, face parte din regiunea culturala denumita „Scandinavia" si este membra in Consiliul Nordic.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.