Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nemo 33 Belgia
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limburg;-Belgia
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Bouillon-Belgia
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Belgia
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anvers
1.020 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Louvain -Belgia
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dinant-Belgia
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Liege -Belgia
226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mons, Belgia
607 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piscine de vis. Nemo 33 (Belgia)
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Belgia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.11.2018  Adauga la favorite 489 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Numele de „Belgia" provine din Gallia Belgica, numele unei provincii romane din nordul Galiei care, inainte de invazia romana din 100 i.e.n., era locuita de Belgae, un amestec de populatii celtice si germanice. O migratie treptata a francilor germanici in secolul al V-lea a adus zona sub dominatia regilor merovingieni. Schimbarea treptata a echilibrului puterilor in secolul al VIII-lea a dus la evolutia regatului franc in Imperiul Carolingian.[9] Tratatul de la Verdun din 843 a impartit regiunea in Francia de Mijloc si cea de Vest si astfel intr-o multime de fiefuri mai mult sau mai putin independente care, in Evul Mediu, au fost vasale fie regelui Frantei, fie imparatul Sfantului Imperiu Roman

Multe dintre aceste fiefuri s-au unit in cadrul Tarilor de Jos Burgunde in secolele al XIV-lea si al XV-lea. Imparatul Carol al V-lea a extins uniunea personala a celor Saptesprezece Provincii in anii 1540, facand din ele mai mult decat o uniune personala, prin Pragmatica Sanctiune din 1549 si si-a sporit influenta asupra Principatului Eclesiastic de Liege.[11] Razboiul de Optzeci de Ani (1568–1648) a impartit Tarile de Jos in Provinciile Unite (in nord, Belgica Foederata in latina, „Tarile de Jos Federate") si Tarile de Jos Meridionale (Belgica Regia, „Tarile de Jos Regale"). Cele din urma au fost guvernate succesiv de catre habsburgii spanioli si de catre cei austrieci si se intindea pe mare parte din teritoriul Belgiei moderne. Acesta a fost teatrul de operatiuni in Razboiul Franco-Spaniol si cel Franco-Austriac in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Dupa campaniile din 1794 din cadrul Razboaielor Revolutiei Franceze, Tarile de Jos—inclusiv teritoriile care nu fusesera vreodata sub dominatie Habsburgica, cum ar fi Principatul Eclesiastic de Liege—au fost anexate de Prima Republica Franceza, punand capat dominatiei austriece in regiune. Reunificarea Tarilor de Jos sub numele de Regatul Unit al Tarilor de Jos a avut loc dupa dezmembrarea Primului Imperiu Francez in 1815.

Revolutia Belgiana din 1830 a dus la infiintarea Belgiei independente, catolice, burgheze, neutre si oficial francofone, condusa de un guvern provizoriu si un congres national.[12][13] De la instalarea lui Leopold I ca rege la 21 iulie 1831 (astazi sarbatorita ca zi nationala a Belgiei[14]), Belgia este o monarhie constitutionala si democratie parlamentara, cu o constitutie seculara bazata pe codul napoleonian. Desi initial restrans, votul universal pentru barbati a fost introdus dupa greva generala din 1893 (cu vot plural pana in 1919) si pentru femei dupa 1949.


Episod din Revolutia Belgiana din 1830 (1834), by Egide Charles Gustave Wappers, Muzeul de Arta Veche, Bruxelles
Principalele partide politice din secolul al XIX-lea au fost Partidul Catolic si Partidul Liberal, Partidul Belgian al Muncii aparand catre sfarsitul veacului. Franceza a fost la inceput singura limba oficiala adoptata de nobilime si de burghezie. Treptat, ea si-a pierdut importanta, neerlandeza fiind si ea recunoscuta. Recunoasterea a devenit oficiala in 1898, iar in 1967 a fost acceptata versiunea Constitutiei in limba neerlandeza.[15]

Conferinta de la Berlin din 1885 a cedat controlul asupra Statului Independent Congo regelui Regele Leopold al II-lea ca posesiune personala a sa. Din 1900 au aparut ingrijorari pe plan international cu privire la tratamentul extrem si salbatic aplicat populatiei congoleze sub Leopold al II-lea, pentru care Congo era in principal o sursa de venit din productia de fildes si cauciuc. In 1908, aceasta indignare a determinat statul belgian sa isi asume responsabilitatea pentru guvernarea coloniei, denumita de atunci Congo Belgian.[16] Germania a invadat Belgia in 1914 in contextul Planului Schlieffen si mare parte din luptele de pe Frontul de Vest din Primul Razboi Mondial au avut loc in partea de vest a tarii. Primele luni ale conflagratiei au fost denumite Violul Belgiei din cauza atrocitatilor germane. Belgia a preluat coloniile germane Ruanda-Urundi (astazi, Rwanda si Burundi) in timpul razboiului, iar ele au fost incredintate Belgiei in 1924 prin mandat al Ligii Natiunilor. Dupa razboi, districtele prusace Eupen si Malmedy au fost anexate de Belgia in 1925, aducand in granitele tarii o minoritate germanofona.

Tara a fost din nou invadata de Germania in 1940 si a fost ocupata pana la eliberarea sa de catre Aliati in 1944. Dupa al Doilea Razboi Mondial, o greva generala l-a obligat pe Leopold al III-lea, pe care multi il considerau un colaborator al germanilor in timpul razboiului, sa abdice in 1951.[necesita citare] Congo Belgian a dobandit independenta in 1960 in timpul Crizei Congoleze;[17] Ruanda-Urundi a obtinut si ea independenta dupa doi ani. Belgia a aderat la NATO ca membru fondator si a format grupul de tari Benelux impreuna cu Tarile de Jos si Luxemburg. Belgia a devenit unul dintre cei sase membri fondatori ai Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului in 1951 si a Comunitatii Europene pentru Energie Atomica si Comunitatii Economice Europene, infiintata in 1957. Cea din urma este actualmente Uniunea Europeana, ale carei principale instritutii administraive, intre care Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene si sesiunile extraordinare ale Parlamentului European, isi au sediul in Belgia.


Turism


Printre cele mai importante obiective turistice se numara:

Anvers
Catedrala din Anvers
Gara Antwerpen-Centraal
Bouillon
Castelul Bouillon
Bruges
Canalele din Bruges
Turnul-clopotnita
Bruxelles
Piata Mare din Bruxelles
Gent
Castelul Gravensteen
Leuven
Primaria
Mechelen
Piata Mare
Mons
Clopotnita
Tournai
Catedrala Notre Dame


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.