Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.961 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
729 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
1.882 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioana D'Arc - Personalitati care au marcat Istoria
1.470 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria diamantelor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.07.2018  Adauga la favorite 706 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dintre toate pietrele pretioase, diamantele sunt, si au fost mereu, cele mai elegante si mai delicate, invaluite in mister sau subiect al legendelor, si, fara dubiu, mereu cele mai ravnite. Istoria lor se intinde de-a lungul mileniilor, si este tot pe atat de captivanta ca si sclipirile lor rapitoare.
800 i.Hr. – Data aproximativa a primei inregistrari istorice a diamantelor, pe teritoriul Indiei, sub denumirea „vajra", care in sanscrita veche semnifica „tunet".

327 i.Hr.
Alexandru cel Mare aduce primele diamante din India in Europa.
1458 – Lodewyk van Berquem,un bijutier flamand, descopera ca un diamant poate fi taiat folosind chiar praful rezidual rezultat din alte taieri. El este cel care slefuieste primul diamant si care a inventat conceptul de simetrie absoluta a tuturor fetelor diamantului.
1475
Lodewyk van Berquem slefuieste pentru prima data un diamant in forma de para, o taietura devenita astazi clasica.

1866 – Erasmus Jacobs, un baiat de 15 ani, se impiedica pe malul fluviului Orange (Africa de Sud) de ceva ce crede initial ca este o piatra, dar care se dovedeste ulterior a fi un diamant de 21,25 carate (4.250 de grame). Diamantul a fost denumit „Eureka".
1871 – Descoperirea unui diamant de 83,5 carate in Colesberg Kopje (loc transformat ulterior in mina Kimberley) declanseaza o isterie la nivel mondial, multi oameni calatorind special catre locul respectiv din Africa de Sud in cautarea pierelor pretioase, fenomen devenit cunoscut drept „Goana dupa diamante".

1880
Cecil John Rhodes, un om de afaceri englez, infiinteaza compania De Beers Consolidated Mines cu scopul de a reinvia interesul oamenilor pentru diamante. Odata cu largirea operaitunilor miniere din Africa de Sud, elita globala nu mai considera diamantele o raritate, preferand sa se orienteze catre pietre pretioase colorate, precum rubinele, safirele sau smaraldele.
1947
Un tanar copywriter din cadrul companiei N.W. Ayer & Son vine cu ideea sloganului „A Diamond is Forever" („Un diamant este pentru totdeauna") pentru o campanie De Beers. Este considerat in prezent unul dintre cele mai bune sloganuri publicitare ale secolului 20, iar efectul sau a fost readucerea diamantelor in centru atentiei, drept cea mai buna optiune de piatra pretioasa pentru inelele de logodna.


1953
Marilyn Monroe interpreteaza „Diamonds Are A Girl’s Best Friend" in filmul „Gentlemen Prefer Blondes", iar melodia devine iconica, fiind preluata apoi de-a lungul timpului de nenumarati artisti, sau drept inspiratie (precum in cazul videoclipului Madonnei, „Material Girl").
1958
Diamantul Hope, una dintre cele mai faimoase pietre pretioase din lume, este donat Institutului Smithsonian (Washington, S.U.A.). Legenda spune ca diamantul Hope este blestemat si aduce ghinion oricui il poarta, din cauza ca ar fi fost furat dintr-un templu indian.

1961
Audrey Hepburn poarta in materialele foto promotionale pentru pelicula Breakfast at Tiffany’s, unul dintre cele mai mare diamante din lume – The Tiffany Yellow Diamond (287 de carate). Diamantul (de culoare galbena) a fost slefuit de un tanar angajat al companiei Tiffany, care a adaugat 32 de fatete aditionale fata de standardul acceptat pentru taietura square antique brilliant, aducand totalul la 90 de fatete. Rezultatul, si anume faptul ca diamantul reflecta mult mai multa lumina decat unul de aceeasi dimensiune, dar cu o taietura clasica, il face legendar.
1969
Este stabilit recordul pentru cel mai mare pret licitat public pentru un diamant: 1,05 milioane de dolari, platiti de casa de bijuterii Cartier pentru a achizitiona un diamant de 69 de carate. Cateva zile mai tarziu, Richard Burton, care pierduse licitatia, plateste catre Cartier 1,1 milioane de dolari pentru a cumpara diamantul, pe care apoi il daruieste sotiei sale, actrita Elizabeth Taylor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.