Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bobby Fischer impotriva lumii
1.155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bobby Fischer impotriva lumii
617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Bowie-biografie
1.406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Janis Joplin -biografie
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaratul PUTIN
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julian Barnes
1.446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a II-a si liderii Marii Britanii
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Boris Vian - Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.07.2018  Adauga la favorite 475 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Boris Vian (n. 10 martie 1920, Ville-d'Avray β€” d. 23 iunie 1959, Paris) a fost un scriitor francez, poet, dramaturg, romancier, traducator, inginer, inventator, trompetist si comentator muzical.

A publicat, de asemenea si sub pseudonimul Vernon Sullivan sau Bison Ravi, Baron Visi sau Brisavion (anagramele numeLa 5 ani, Boris stie sa scrie si sa citeasca, la 8 ani i-a citit deja pe Corneille, Racine si Moliere.


La varsta de 12 ani a contactat o febra reumatica urmata de tifos, boli care-i vor marca sanatatea pentru intreaga viata.


La varsta de 17 ani a invatat sa cante la trompeta. A studiat la Liceul Versailles si si-a luat diploma in inginerie civila in 1942.

A debutat in 1943 cu "Verocquin et le Plancton". In timpul razboiului a scris cronici muzicale in ziarul "Le jazz hot" si a compus el insusi cantece. Intre acestea, cel mai bine vandut a fost "Le Deserteur" (1955), un cantec despre razboiul din Algeria, pe care autoritatile franceze l-au interzis.


De asemenea, a scris scenarii si a fost actor de film. A tradus in franceza scriitori americani: Raymond Chandler, William Tenn, Henry Kuttner, Ray Bradbury. Desi nu a fost luat in serios ca scriitor in timpul vietii, s-a remarcat in cercurile existentialiste si postsuprarealiste.


In 1952 a fost ales membru in Colegiul de Patafizica ( stiinta solutiilor imaginare -unde il are alaturi, intre altii, pe Eugen Ionescu), initiat de Alfred Jarry.

Literatura pe care o scrie nu-l prea ajuta sa-si castige painea de zi cu zi si e silit sa practice alte meserii.

In 1956, "rezultat al unui surmenaj neintrerupt, grefat pe o inima destul de anemica", dupa cum marturiseste chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inima i se agraveaza, pieptul ii vibreaza vizibil.


Pe 23 iunie 1959, cel ce spusese odata "voi muri inainte de 40 de ani", se duce sa asiste la avanpremiera unui film facut dupa "Voi scuipa pe mormintele voastre", cartea sa "scandaloasa". E impotriva acestei ecranizari si ar vrea ca numele sa nu-i apara pe generic.

Dimineata a uitat sa-si ia medicamentele. La zece minute dupa inceperea filmului, inima inceteaza sa-i bata
lui sau).


La 5 ani, Boris stie sa scrie si sa citeasca, la 8 ani i-a citit deja pe Corneille, Racine si Moliere. La varsta de 12 ani a contactat o febra reumatica urmata de tifos, boli care-i vor marca sanatatea pentru intreaga viata. La varsta de 17 ani a invatat sa cante la trompeta. A studiat la Liceul Versailles si si-a luat diploma in inginerie civila in 1942.

A debutat in 1943 cu "Verocquin et le Plancton". In timpul razboiului a scris cronici muzicale in ziarul "Le jazz hot" si a compus el insusi cantece. Intre acestea, cel mai bine vandut a fost "Le Deserteur" (1955), un cantec despre razboiul din Algeria, pe care autoritatile franceze l-au interzis. De asemenea, a scris scenarii si a fost actor de film. A tradus in franceza scriitori americani: Raymond Chandler, William Tenn, Henry Kuttner, Ray Bradbury. Desi nu a fost luat in serios ca scriitor in timpul vietii, s-a remarcat in cercurile existentialiste si postsuprarealiste. In 1952 a fost ales membru in Colegiul de Patafizica ( stiinta solutiilor imaginare -unde il are alaturi, intre altii, pe Eugen Ionescu), initiat de Alfred Jarry. Literatura pe care o scrie nu-l prea ajuta sa-si castige painea de zi cu zi si e silit sa practice alte meserii. In 1956, "rezultat al unui surmenaj neintrerupt, grefat pe o inima destul de anemica", dupa cum marturiseste chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inima i se agraveaza, pieptul ii vibreaza vizibil. Pe 23 iunie 1959, cel ce spusese odata "voi muri inainte de 40 de ani", se duce sa asiste la avanpremiera unui film facut dupa "Voi scuipa pe mormintele voastre", cartea sa "scandaloasa". E impotriva acestei ecranizari si ar vrea ca numele sa nu-i apara pe generic. Dimineata a uitat sa-si ia medicamentele. La zece minute dupa inceperea filmului, inima inceteaza sa-i bata


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.