Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Otto Dix
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Otto Dix – Pictor controversat
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jan Abrahamsz Beerstraaten
1.158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Robert Capa
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Liu Haisu, tanarul maestru al Renasterii chineze
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta visului lui Remedios Varo
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julien Dupre
1.560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adrien Moreau
1.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kathe Kollwitz.
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cortes Edouard Leon
1.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Razboiul de Otto Dix

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2017  Adauga la favorite 1.176 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Wilhelm Heinrich Otto Dix (n. 2 decembrie 1891, Untermhaus acum Gera - d. 25 iulie 1969, Singen, Hohentwiel) a fost un pictor, desenator si gravor considerat ca unul dintre cei mai importanti artisti plastici germani ai secolului XX.
A fost influentat de expresionism si de curentul „noul obiectivism" („die neue Sachlichkeit"), fiind interesat de critica sociala. In compozitiile sale, Dix prezinta razboiul si consecintele lui tragice, intre care somajul si privatiunile proletariatului. A pictat si portrete, peisaje si scene de gen. Ca desenator excelent, a lasat posteritatii peste 6.000 de desene si schite. A realizat picturi si lucrari in acuarela care evoca stilul renascentist.
Cele mai ample colectii cu lucrari ale lui Otto Dix se afla la Kunstmuseum („Muzeul artelor") din Stuttgart si la Museum Gunzenhauser din Chemnitz (fost Karl-Marx-Stadt).
In 1933, dupa ce nazistii au acaparat puterea, Dix a fost unul dintre primii profesori dati afara din serviciul la universitate. Patru ani mai tarziu, lucrari ale lui Dix au figurat printre operele plastice prezentate de regimul nazist (intre altele intr-o celebra expozitie la Munchen) ca „entartete Kunst" („arta degenerata") si „sabotarea apararii prin arta". 260 de lucrari i-au fost scoase din muzee, confiscate, vandute si arse. Totusi, in 1937, anul expozitiei de trista faima din Munchen, doua lucrari ale lui Dix au fost prezente intr-o expozitie in Gera, prilejuita de sarbatorirea a 700 de ani de la fondarea orasului. Dupa doua saptamani, lucrarile au fost scoase la dispozitia conducerii naziste a regiunii. Un an mai tarziu, Dix a fost tinut de Gestapo in arest preventiv timp de doua saptamani, in urma unui atentat impotriva lui Hitler. In 1945 a fost mobilizat in „Volkssturm", forma de organizare paramilitara intr-o ultima incercare a regimului de a opune rezistenta Aliatilor. Dix a fost in prizonierat francez pana in 1946.
In anii postbelici Dix nu s-a putut ralia la curentele artistice din RFG si RDG (aici realismul socialist). Insa institutii din ambele state germane i-au conferit onoruri si distinctii. Intre 1946-1966, Dix a avut sederi anuale de lucru la Dresda. In 1959, i-a fost conferita „crucea federala pentru merit" (decoratie vest-germana).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.