Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Intoarcerea acasa a Regelui Carol al II-lea
548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce 536 d.Hr. a fost cel mai prost an
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Imperiului Persan Ahemenid (550-330 i.Hr.)
303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Theresa a Austriei
1.338 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Cel Mare - Documentar in Lb. Romana
889 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chan Chan (Peru) - Cel mai mare oras din chirpici
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol al II-lea / Trei iubiri imposibile
728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria nestiuta a printului Carol Mircea
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serghei Rahmaninov
966 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari cuceritori – Petru cel Mare
975 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Carol cel Mare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.08.2016  Adauga la favorite 750 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Carol cel Mare (in germana Karl I, der GroYe, latina Carolus Magnus, franceza/engleza Charlemagne), (n. 742/748 - † 28 ianuarie 814, Aachen), a fost rege al francilor din 768 pana la moarte, si fondator al Imperiului Carolingian. In timpul domniei sale a cucerit Italia si a fost incoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici vazand aceasta ca o incercare de a reinvia Imperiul Roman de Apus. Imperiul Carolingian a fost in Europa, intr-un anumit sens, un stat rival fata de Imperiul Roman de Rasarit, cu capitala la Constantinopol (denumit si Imperiul Bizantin). Carol cel Mare face parte din dinastia Carolingiana, si este vazut uneori ca parintele fondator atat al Frantei cat si al Germaniei, si de unii istoriografi ca parinte al Europei. A fost primul conducator al unui imperiu in Europa occidentala de la prabusirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.
Locul nasterii se presupune ca ar fi localitatea Prum unde ar fi trait mama sa Bertrada, tatal sau Pepin cel Scurt provine din familia Merovingiana si Carolingiana de langa Luttich (Liege) Belgia de azi.

In anul 772 incep razboaiele cu saxonii care dureaza timp de 32 de ani. Dupa aceste razboaie Carol este denumit (Pater Europae). Scopul acestor razboaie era convertirea la catolicism si alipirea de Imperiul Franc a teritoriului saxonilor care traiau intre Marea Nordului si Muntii Harz respectiv intre Elba si Rin.
In martie 773 lui Carol i se cere ajutor de catre legatul papal trimis la curtea sa, impotriva longobarzilor care traiau in nordul Italiei de azi si amenintau Roma papala. Carol porneste o expeditie militara din martie 773 pana in vara anului 774, cand reuseste sa-l invinga pe Desiderius, regele longobarzilor.
Carloman, fratele mort si fostul rival a lui Carol, se casatorise cu fiica lui Desiderius, regele longobarzilor, cu toate ca incheiase in prealabil cu Carol I un pact de alianta.
Desiderius porneste o incursiune militara contra papei Adrian I ca acesta sa sfinteasca ca regi franci pe cei doi fii ai fratelui mort (Carloman), care au primit azil la curtea lui Desiderius.
Carol infrange oastea lui Desiderius, proclamandu-se in Pavia ca rege al longobarzilor, recunoscand suveranitatea papei iar teritoriul din jurul Romei (Patrimonium Petri) ca stat de sine statator sub conducerea papala (stato pontificio, stato de la Santa Chiesa).
Expeditia contra maurilor s-a pornit pentru a acorda sprijinul cerut de emirul din Saragossa contra emirului Abd ar-Rahman I din Cordoba (756 - 788). La retragerea sa din Spania, ariergarda sa a fost surprinsa de catre basci. Batalia de la Roncesvalles care a urmat este cantata in Cantecul lui Roland. Teritoriul din Pirinei era numai in parte sub controlul francilor, acest teritoriu intinzandu-se pana la orasele Girona, Cerdagne, Urgell si Barcelona. In anul 806, acest tinut este numit "Marca spaniola". Unul din rezultatele angajamentului militar al francilor in regiune este constituirea principatului Andorra. Pentru imbunatatirea relatiilor politice dintre arabi si franci, se spune ca in anul 801 califul din Bagdad Harun al-Rashid i-ar fi daruit lui Carol I, elefanti, dintre care unul era alb.
In anul 788 Bavaria va fi integrata in Marca avara apartinand imperiului franc, marca situata in estul imperiului ulterior fiind denumita 856 Marchia Orientalis ca tinut de granita si aparare in fata avarilor. Tasilo III print de Bavaria a carui viata a fost crutata de Pepin cel Scurt cauta, insa fara succes sa pastreze independenta Bavariei printr-o alianta cu longobarzii care erau deja sub stapanire franca si cu ducele saxon Arichis II von Benevent care era interesat de asemenea la o rezistenta impotriva dominatiei france.
Aceasta coalitie a fost dezmembrata de franci prin asediul oraselor Capua si Salerno 786/787, iar regiunea din preajma Salzburgului din 798 este separata de Bavaria devenind provincie bisericeasca subordonata unui episcop catolic (asemenea provincii bisericesti ca Bamberg, Berlin, Freiburg, Hamburg, Koln, Munchen-Freising, Paderborn, Salzburg si Viena au exitat mult timp in Germania si Austria).
Integrarea Bavariei si Saxoniei in imperiul franc au fost conditii esentiale pentru alcatuirea de mai tarziu a Sfantului Imperiu Roman.

In anul 795, va fi ales papa Leon al III-lea care se asigura de sprijinul lui Carol I trimitandu-i acestuia ca protector al bisericii (patricius romanorum) cheia de la mormantul Sfantului Petru si stindarde din Roma.
Sistemul papal era faramitat in acel timp prin rezistenta unor nobili, ajungandu-se un conflict deschis in lupta pentru putere intre aceste fractiuni si noul papa care duce la un atentat 799 contra papei, Leo III se refugiaza sub protectia lui Carol la Padeborn, aici probabil s-a incheiat intelegerea cu papa pentru sfintirea lui Carol ca imparat .
Unii istorici mentioneaza ca probabil daca ar fi banuit Carol intentiile papei n-ar fi acceptat sprijinirea bisericii.
In vara anului 800 Carol porneste spre Roma, la 23 decembrie in fata portilor Romei trebuie sa depuna un juramant de puritate sufleteasca, care urma sa-l apere de invinuirile nobililor. In ziua de Craciun anul 800 va fi incoronat de papa ca imparat al Sfantului Imperiu Roman , primind titlul de Karolus serenissimus augustus a Deo coronatus magnus pacificus imperator Romanum gubernans imperium, qui et per misericordiam dei rex Francorum atque Langobardorum, ca patronus et advocatus al bisericii, patriarhul Ierusalimului trimite lui Carol cheile Mormantului Sfant ca simbol de ocrotitor al crestinilor, Carol a preluat definitiv si functia imparatului bizantin, Basileios care pretinde sa fie considerat macar egalul imparatului franc.
Carol se considera Augustus Imperator Renovati Imperii Romani (Imparatul noului imperiu roman), el era legitimat de biserica prin denumirea de sanctus (sfant) astfel unitatea dintre stat si biserica era hotarata printr-o doctrina de stat.
Pentru a umple golul format in nord estul imperiului (Transalbingien) prin deportarea sasilor, Carol I permite slavilor de pe Elba (Abotritii sau Obotritii) si francilor sa se aseze aici.
Conflictele cu danezii din 804 datorita sprijinirii sasilor si prigonirii slavilor, jefuirea tinutului Friesland (810) de catre regele danez Gottrik (Godfred), care dupa analele francilor si-a pregatit o pozitie de aparare contra francilor (808) intre raurile Teene si Schlei, aparare care a fost consolidata (810) prin zidul de aparare al sasilor (Limes Saxoniae).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.