Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In memoriam -Ion Besoiu
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ilinca Tomoroveanu
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toma Caragiu
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toma Caragiu
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.817 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  2/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.563 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  4/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  3/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.402 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Radu Beligan
1.248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioan Gyuri Pascu In memoriam
1.210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Ion Lucian

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.02.2016  Adauga la favorite 1.146 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Actorul Ion Lucian s-a nascut la 22 aprilie 1924, in Bucuresti.

A absolvit in 1942 Liceul Matei Basarab si Academia Regala de teatru si muzica in 1945. A debutat pe scena Teatrului National din capitala si a jucat pana in 1945 in in roluri ca Gulita din “Coana Chirita“ de T.Musatescu dupa Alecsandri, Poetul Tulipa din “Mioara“ de Camil Petrescu, Simon Bliss din “Familia Bliss" de Noel Coward, Jaques din “Silvette" de V. Eftimiu, Nicolas si Scarciafico din “Printesa indepartata" de Ed. Rostand, Tanarul din “O vara la mosie" de Guido Bondi, Magnasco din “Asta seara se joaca fara piesa" de Pirandello, Hlestacov din “Revizorul" de Gogol, Florindo din “Mincinosul" de Goldoni, Mickey din “Fascinatie", etc.

Pana in 1947 a jucat la Teatrul Alhambra in rolul lui Gustl din “Tara surasului" sau Tony din “Printesa Circului", apoi la Teatrul Municipal din Bucuresti, in roluri ca Boby 2 din “Insula" de M. Sebastian, Valentin din “Nu se stie niciodata" de G.B.Shaw, Svadea din “Liubov Iarovaia", Marinarul schiop din “Uraganul" de B.Belloterkovski, Bufonul Tuchstone si Le Beau din “Cum va place" de W.Shakespeare, Andrei din “Dragoste pentru trei portocale" dupa C.Gozzi, Tristan din “Cainele gra dinarului"de Lope de Vega. A fost profesor la Academia de Teatru si Film in 1952-1956.

In 1967 era cofondator si director al Teatrului Ion Creanga, unde a regizat spectacole ca “Harap-Alb" dupa I.Creanga, ’’N-ati vazut dvs. Un tata ?" de Ed.Jurist si I.Mustata, “Cei trei muschetari" de Alex.Dumas, “Salut voios!"de Jurist si Mustata’’, “Romeo si Janette" de Anouilh, a jucat in zeci de spectacole. A jucat apoi pe scena Teatrului de Comedie in roluri ca “Celebrul 702" de Al. Mirodan, Jean din “Rinocerii" de Eugen Ionesco, Fratii Bullinger (rol dublu) din “Swek in al II-lea razboi de B.Brecht, Fairchild din “Gally Gay“ de B.Brecht, Mr.Jourdain si Harpagon din “Moliere la Comedia", Reporterul din “Procesul d-lui Caragiale“ de M.Stefanescu.

In 1990 era fondator si director al Teatrului Excelsior, functie pe care o detine si azi, din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului National, a publicat lucrarile “Fantezii pe teme umoristice", “Stelute de umor", “Le petit coq", este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici de la Paris.

I-au fost decernate de-a lungul timpului numeroase premii si distinctii. Este Ofiter al Legiunii de Onoare – Franta, societar de onoare al Teatrului National, Cavaler al Ordinului Serviciu credincios in grad de Mare Cavaler.
Maestrul s-a stins din viata pe 31 martie 2012


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.