Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.1/2
1.528 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.2/2
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Fenicia – Misteriosul imperiu al apelor
1.458 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Mosque City of Bagerhat - Bangladesh
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florin Sinca - Prostitutia.Meserie veche,disputa actuala
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  10 aspecte bizare despre viata in Japonia veche
1.128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatie 8 Avand in vedere experienta
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai veche scriere din lume vine din Romania
1.510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Popoarele Bibliei - Fenicienii
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Biserica "Sf. Anton","
859 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Fenicia - O veche civilizatie

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 01.11.2015  Adauga la favorite 1.074 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fenicia era o veche civilizatie cu centrul in nordul vechiului Canaan, si cu teritoriul principal de-a lungul costei Libanului si Siriei si nordul Israelului din zilele noastre . Cultura feniciana era o cultura de comert maritim care s-a raspandit de-a lungul Marii Mediterane, mai ales intre anii 1200 i.Hr. si 900 i.Hr.

Desi limitele unei astfel de civilizatii urbane fluctuau, orasul Tir se pare ca este cel mai sudic oras fenician. Sarepta, intre Sidon si Tir, este cel mai meticulos excavat oras din patria fenicienilor. Aceasta a fost prima civilizatie care a creat bireme. Inca mai exista dezbateri pe seama subiectului daca canaanienii si fenicienii sunt 2 popoare diferite.

Comert

Fenicienii erau marinari iscusiti si aveau vase bune. In jurul anului 600 i.Hr., egiptenii ii plateau pe fenicieni ca sa exploreze Africa de vest. De asemenea, ei calatoreau spre Britannia pentru a schimba diverse marfuri pe cositor si argint. Meseriasii fenicieni faceau stofe fine, dar si produse de olarit, obiecte din fildes si metalice, pentru a le vinde. De asemenea, ei vindeau lemn de cedru.


Corabie feniciana

Fenicienii s-au extins in toata Mediterana, intemeind colonii pe multe tarmuri straine, inclusiv Marsilia, Cadiz, Malta, Sicilia, Cipru si Cartagina, ultima in Africa de Nord. In Cartagina ei faceau schimburi de marfuri cu localnici africani, cumparand fildes pretios, piei de animale si lemn.

Alfabetul

Fenicienii au fost cel de-al doilea popor care a adoptat alfabetul , avand numai 22 de consoane, dar nici o vocala. Teoria inventarii alfabetului provine de la cercetatorii care exclud Sfanta Scriptura si Hronografele ca fiind surse exacte de informatie si dezvolta diferite teorii personale pentru a explica faptele istorice.

Daca insa dorim sa fim impartiali trebuie sa pomenim si aceste surse minunate de cunoastere istorica care sunt Hronografele. De exemplu in Hronograful lui Gheorghe Chedrinos scris la anul 1058 d.H.(Patrologia Graeca volumul 21, fila 18) se spune ca Set a fost ridicat la varsta de 40 de ani, timp de 40 de zile, de inger la inaltime de unde a invatat alfabetul paleoebraic, astronomia si matematica pe care a adus-o pe pamant la oameni si a capatat o stralucire care i-a facut pe oameni sa-l numeasca "Dumnezeu". (Fac.6:2. "Fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au ales dintre ele sotii, care pe cine a voit").

Deci alfabetul a fost inventat "la inaltime" si nu de oameni. Iar la amestecarea limbilor singurul care nu a participat la constructia turnului a fost Eber (Fac.10:25. "Iar lui Eber i s-au nascut doi fii: numele unuia era Peleg, pentru ca in zilele lui s-a impartit pamantul (cui s-a impartit?), si numele fratelui sau era Ioctan."), de aceea limba lui nu s-a modificat.

Astfel ca limba originala a lui Adam celui cazut este ebraica.

Noe a luat cu el in corabie Cartea lui Enoh, de care marturiseste si Sfanta Scriptura (Iuda 14 "Dar si Enoh, al saptelea de la Adam, a proorocit despre acestia, zicand: Iata, a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Lui", Iuda 15 "Ca sa faca judecata impotriva tuturor si sa mustre pe toti nelegiuitii de toate faptele nelegiuirii lor, in care au facut faradelege, si de toate cuvintele de ocara pe care ei, pacatosi, netematori de Dumnezeu, le-au rostit impotriva Lui.").

Asadar, fenicienii fiind urmasii lui Canaan, fiul lui Ham, au preluat alfabetul de la Noe, bunicul lor (dupa mama?) ca si evreii care l-au preluat, prin stramosul lor Sem, tot de la Noe.

Nu se cunoaste, insa, de la cine a luat Noe alfabetul. Ghilgames, ca a trait cu aproape 1000 de ani inaintea lui Noe, aflase despre legenda lui Uta-Napistim, legenda despre marele potop poruncit de zei din care a scapat doar batranul Uta-Napistim... Aceasta se vede si din asemanarea uimitoare a alfabetului fenician cu cel paleoebraic (despre care nu se stie nimic!). Alfabetul a mai fost imbunatatit de catre greci si romani.

Totodata numerele asa-zis arabe sunt de fapt feniciene? Ele au fost numite "arabe" pentru ca aceasta a fost filiera prin care au ajuns in Europa.

Ingeniozitatea comerciantilor fenicieni care le foloseau pentru a-si tine socotelile consta in faptul ca fiecare cifra, scrisa fara curbe, doar din linii drepte, formeaza exact atatea unghiuri cate sugereaza numarul respectiv. Luati de exemplu cifra unu, veti constata ca are un singur unghi. Pe acelasi principiu, doi are doua unghiuri, trei are trei si tot asa.

Din pacate, tendinta omului este de a simplifica, asa ca acest principiu nu se mai aplica bunaoara cifrei sapte, care initial avea o linie orizontala si in partea de jos, nu numai la mijloc. Dar ingeniozitatea initiala a fenicienilor a facut ca cifrele arabe sa fie folosite peste tot in lume si mai putin in tarile arabe.

Religia

Fenicienii construiau temple zeilor lor, in principal lui Baal, zeul razboiului. Preotii si preotesele sacrificau copii zeilor, in perioade de restriste. Fenicienii erau foarte urati de vechii evrei, ceea ce a cauzat disparitia lor din istorie, dupa cucerirea persana. Ei ar fi fost urmasii cannanitilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.