Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Interviu cu Elizabeth Taylor
1.126 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Elizabeth Feodorovna: In fericire si tragedie
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elizabeth Bathory
721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord -O lume a nebuniei Documentar BBC Part 3
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
  Tutankhamon in culori documentae BBC 2020
424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord -O lume a nebuniei Documentar BBC Part 1
1.412 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
  Richard Burton
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noel Coward
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Nord -O lume a nebuniei Documentar BBC Part 2
1.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
  Secretele istoriei Elizabeth II Regina noastta
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Elizabeth Taylor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.10.2015  Adauga la favorite 986 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Elizabeth Rosemond Taylor s-a nascut pe 27 februarie 1932, in Hampstead, un cartier bogat din Londra, primind automat cetatenia britanica, desi ambii ei parinti erau americani originari din Kansas City.

La varsta de trei ani a luat primele lectii de dans clasic. In 1939, a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial, iar parintii ei se intorc in Statele Unite, stabilindu-se la Los Angeles, orasul unde locuia familia mamei sale, Sara. Acolo, Elizabeth Taylor a descoperit magia cinematografului, iar mama ei ii arata studiourile din Hollywood.

Sara Taylor a jucat un rol determinant pentru debutul carierei sale. Supraveghind educatia pe care o primea Elizabeth, ea a avut ideea ca fiica ei sa ia lectii de canto, dans si echitatie. Impreuna cu ceilalti membri ai familiei, Sara Taylor a frecventat toate locurile din Hollywood unde se afisau personalitatile din cinematografia americana. Astfel, a reusit sa atraga atentia unui producator de la Universal Pictures, J. Cheever Cowdin, care i-a oferit lui Elizabeth un contract pe sase luni.




Elizabeth Taylor a obtinut primul rol in 1941, in filmul "There's One Born Every Minute", insa producatorii de la studiourile Universal nu au fost convinsi de acest "copil cu privire de adult" si nu i-au reinnoit contractul.

Mama ei, foarte hotarata, a reluat "asaltul" asupra caselor de productie si a obtinut un casting pentru un rol dintr-un film produs de studiourile Metro-Goldwyn-Mayer. Gratie sfaturilor primite de la mama ei si mai ales accentului ei britanic impecabil, Elizabeth Taylor a obtinut rolul Priscilla din filmul "Lassie Come Home" din anul 1943. Filmul, care a avut succes, i-a permis sa faca cunostinta cu Roddy McDowall, unul dintre copiii-staruri de la MGM, cu care a ramas prietena toata viata. Parintii ei au semnat apoi un contract de un an cu studiourile Metro-Goldwyn-Mayer.

Dupa doua aparitii neremarcate de critici, in "Jane Eyre" (1944) si "The White Cliffs of Dover" (1944), in care a jucat totusi alaturi de staruri de prim rang, precum Orson Welles, Joan Fontaine si Irene Dunne, Elizabeth Taylor a obtinut primul ei mare rol in filmul "National Velvet", in care a jucat alaturi de Mickey Rooney, cel mai renumit copil-vedeta de la Hollywood din acea vreme. In acest film, Liz Taylor a interpretat rolul unei fete care antreneaza un cal pentru a castiga o celebra competitie hipica. Pe perioada filmarilor, a cazut de pe cal de mai multe ori, iar din acest motiv a suferit de dureri de spate intreaga viata. Filmul a avut succes, avand incasari de 4 milioane de dolari, iar Liz Taylor a semnat un contract pe termen lung cu MGM. In paralel, si-a continuat studiile alaturi de alti copii-vedeta de la Hollywood, la Little Red School, pe care a absolvit-o in anul 1950.

De atunci, rolurile nu au incetat sa vina. S-a reintalnit cu mascota studiourilor MGM, catelusa Lassie, in "Courage of Lassie" (1946), in care a jucat rolul principal si a devenit una dintre "Cele patru fiice ale doctorului March", in care a dovedit mult umor in rolul tinerei Amy. Au urmat colaborari cu adevarati monstri sacri de la Hollywood, precum Mary Astor, Wallace Beery si Greer Garson, a lucrat alaturi de Jack Conway si Richard Thorpe, cel mai adesea in comedii de familie. Cu toate acestea, actrita adolescenta se maturiza intr-un ritm accelerat si a trecut foarte repede la roluri de femei mature.

Comedia "Father of the Bride" (1950) de Vincente Minnelli si continuarea ei, "A Place in the Sun" (1951) si "Giant" (1956) - ambele regizate de George Stevens - in care a jucat alaturi de Montgomery Cliff, James Dean si Rock Hudson, i-au deschis, incepand din anul 1956, portile catre nemurire. Considerata o stea a Hollywood-ului in anii 1950 si 1960, Elizabeth Taylor a primit doua premii Oscar pentru rolurile din filmele "Butterfield 8" (1960) si "Cui ii e frica de Virginia Woolf?" (1966). Printre alte mari succese ale ei se afla perfomantele actoricesti din lungmetrajele "Cat on a Hot Tin Roof" (1958), "Suddenly, Last Summer" (1959), "Cleopatra" (1963) si "The Taming of the Shrew".

Prezenta ei pe marile ecrane a devenit tot mai rara incepand din anii 1970 din cauza sanatatii precare si a insuccesului filmelor sale de la sfarsitul anilor '60. Elizabeth Taylor s-a consacrat luptei impotriva maladiei SIDA dupa moartea bunului ei prieten Rock Hudson din cauza acestei boli in anul 1985.

Viata lui Elizabeth Taylor a fost marcata nu doar de celebritatea pe care i-au adus-o rolurile - din peste 60 de filme -, ci si de scandalurile din presa tabloida.

A fost celebra pentru implicarea in campaniile anti-SIDA. In 1985, cand prietenul ei de o viata, Rock Hudson, a murit din cauza acestei boli, ea a adus lupta impotriva acestui flagel in lumina publicului. A donat si a strans milioane de dolari pentru aceasta cauza si a fondat American Foundation for AIDS Research (amfAR) si The Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

"Nu cred ca presedintele Bush face ceva in privinta SIDA. De fapt nu sunt sigura ca stie sa scrie SIDA", a spus, la un moment dat, actrita, referindu-se la greutatea cu care presedintele american promulga politici referitoare la cercetarea asupra bolii.

De asemenea, era o femeie de afaceri, lansand mai multe linii de parfumuri si de bijuterii. In 1999, Taylor a fost numita Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. Ultimul interviu important al lui Taylor a fost pentru revista Harper's Bazaar, in numarul pentru luna martie, cand a dat detalii despre viata sa amoroasa, bijuteriile si rolurile sale memorabile.

"Niciodata nu mi-am propus sa am multe bijuterii sau multi soti", a spus atunci actrita. "Am avut un noroc suprem in viata in sensul ca am cunoscut marea iubire si, bineinteles, sunt proprietara temporara a unor lucruri incredibil de frumoase", a spus ea.

Taylor a vorbit si despre una dintre marile sale iubiri, actorul Richard Burton.

"Era inevitabil sa ne recasatorim, dar nu vreau sa discut despre acest lucru", a spus ea.

Taylor a fost casatorita de opt ori - de doua ori cu actorul Richard Burton. Prima data, ea si Burton s-au casatorit in Montreal, Canada, in martie 1964, cei doi divortand in iunie 1974. 16 luni mai tarziu, ei s-au casatorit din nou, insa a doua lor casnicie a durat doar noua luni.

Primul sot al lui Taylor a fost mostenitorul lantului hotelier Hilton, Conrad "Nicky" Hilton. Ei s-au casatorit in 1950 si au divortat un an mai tarziu. Actrita s-a casatorit apoi cu actorul britanic Michael Wilding, in 1952, cu care a avut doi fii, Michael si Christopher. Ei au divortat in 1957. Printre fostii soti ai lui Elizabeth s-a numarat si tatal lui Carrie Fisher, Eddie, care a divortat de Debbie Reynolds pentru a se casatori cu Taylor.

Ultimul ei mariaj, cu muncitorul in constructii Larry Fortensky, a durat cinci ani si s-a incheiat in 1996.

Elizabeth Taylor a fost bolnava foarte multi ani, iar in 2009 a fost supusa unei interventii chirurgicale pe cord. Actrita a fost diagnosticata cu insuficienta cardiaca congestiva in urma cu aproape sase ani.

Elizabeth Taylor si-a petrecut majoritatea timpului intr-un scaun cu rotile, dupa ce in ultimii 25 de ani a fost internata de mai mult de o suta de ori in spital, avand o interventie chirurgicala la sold si doua interventii foarte riscante la spate. In 1997, actrita a suferit un atac cerebral in urma unei operatii de extirpare a unei tumori pe creier si a fost chiar in moarte clinica.

In 1999, American Film Institute a inclus-o pe Elizabeth Taylor, pe pozitia a saptea in topul 100 al celor mai mari actrite din toate timpurile.

Actrita a murit la varsta de 79 de ani, miercuri dimineata, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles unde fusese internata de sase saptamani, din cauza unei insuficiente cardiace


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.