Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Puterea si adevarul (Romania 1971) Amza Pellea 173 min
1.514 vizite - 0 comentarii
adaugat de terente
 
  Wanted (SUA 2005) Crima,Drama,Thriller / Episod 4
3.045 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Un destin la rascruce (Turcia 2013) Sutit RO) Episod 48
2.799 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingul venit din Sud (Italia 1971) Comedie 92 min
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Silkwood (SU A 1983)Thriller 131 min
995 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Contract cu crima (1993) /Actiune 171 minute
465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O crima de moda veche (Italia 1967) Irene Papas / 89 min
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  De ce eu? (Ro.Bg. Ungaria 2015) Crima 125min
1.535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Straight (II) (India 2009) Comedie / 109 minute
2.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de klio
 
  Ea a spus nu (SUA 1990 ) Crima 100 min
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Puterea si adevarul (1971) cazul Lucretiu Patrascanu

 
 
 
 
 
Adaugat de matei 22.07.2015  Adauga la favorite 3.129 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 6.9
   
 
Puterea si adevarul (1971) 168 min

Nota IMDB: 6.9

Regia:Manole Marcus
Cu:Amza Pellea, Ion Besoiu
Gen film:Drama

Subiesul oficial:"Un comunist convins, inginerul Petrescu intra in conflict cu secretarul de partid Stoian, care refuza sa vada dificultatile pe care Petrescu le intampina pe un mare santier.

Pentru ca Petrescu, sprijinit de tanarul secretar Duma, a avut curajul sa-i expuna lui Stoian toate hibele grandiosului proiect, acesta este exclus din partid si apoi arestat..."

Realitatea:

Lucretiu Patrascanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacau - d. 17 aprilie 1954, Inchisoarea Jilava, Bucuresti) a fost un om politic roman, membru al conducerii Partidului Comunist Roman, ministru, avocat, sociolog si economist. Pentru o perioada de timp a fost si profesor la Universitatea Bucuresti.

Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei.

Inceputul conflictelor cu alti membri ai partidului si marginalizarea:

Spre sfarsitul anilor '40, se descopera opozitia lui Patrascanu fata de politicile staliniste. El este de asemenea suspectat pentru abordarea sa intelectuala a socialismului. Gheorghe Apostol, colaborator al lui Gheorghiu-Dej, avea sa declare despre Patrascanu:

„Era un intelectual de baza al partidului. Dar era si un om foarte ingamfat, orgolios, intolerant si necomunicativ cu tovarasii de partid. Totusi, Dej il pretuia. Intre '46-'48, Patrascanu s-a schimbat foarte mult. "

In 1946, la Cluj, la un miting tinut in fata studentilor grevisti, isi incepe discursul cu cuvintele Inainte de a fi comunist, sunt roman. Aceste cuvinte nu vor fi convenind colegilor de partid, care l-au catalogat ca fiind nationalist


In 1948, va fi acuzat de nationalism burghez si de sovinism si va fi arestat. Sub arest, va fi vizitat de Iosif Ranghet, Alexandru Draghici, Teohari Georgescu si ocazional de Gheorghe Gheorghiu-Dej. A fost acuzat de asemenea de colaborare cu Siguranta Statului in perioada interbelica. In acelasi proces au mai fost arestati si judecati Elena Patrascanu (sotia lui), Harry Brauner, Lena Constante, Petre Pandrea (cumnatul lui), Herant Torosian, Alexandru Stefanescu, Emil Calmanovici, Remus Koffler, Ioan Mocsony-Starcea, Anton Golopentia, Belu Zilber, Victoria Sarbu (sotia lui Stefan Foris) si alte 33 de persoane.

Procesul si executia:

Dupa modelul proceselor staliniste care se initiasera deja in Cehoslovacia (Vladimir Clementis si Rudolf Slansky), Ungaria (Laszlo Rajk), Bulgaria (Traicio Kostov) sau Albania (Koci Xoxe), Lucretiu Patrascanu a fost condamnat la moarte pe 14 aprilie 1954, dupa ce procesul durase sase ani. A fost cel mai lung proces al vreunui lider comunist din istoria comunismului mondial, cu o pauza in anul 1951. In proces au mai fost interogati de asemenea oameni politici din perioada interbelica, precum Corneliu Coposu, Gheorghe Tatarascu sau Bebe Bratianu (ultimii doi membri PNL).

In noaptea de 16 spre 17 aprilie 1954, Lucretiu Patrascanu si Remus Koffler au fost executati prin impuscare la inchisoarea Jilava.

In 1971, Titus Popovici a scris o piesa de teatru, Puterea si adevarul, in care un inginer pe nume Petrescu (adaptarea lui Patrascanu) este persecutat de secretarul de partid, Pavel Stoian (aici, adaptarea lui Gheorghiu-Dej). Petrescu este sprijinit de tanarul secretar Mihail Duma (care poate fi privit ca fiind Ceausescu), dar cu toate acestea este arestat. In acelasi an, dupa piesa de teatru a lui Popovici a fost facut si un film cu acelasi nume, in regia lui Manole Marcus, cu Amza Pellea in rolul lui Petrescu, Mircea Albulescu in rolul lui Stoian si cu Ion Besoiu in rolul lui Duma.

In 1993, Sergiu Nicolaescu a regizat filmul Oglinda, in care rolul lui Lucretiu Patrascanu este jucat de Serban Ionescu.


Distributie:

Mircea Albulescu
Ion Besoiu
Amza Pellea ...
(as Amza Pelea)
Octavian Cotescu
Lazar Vrabie
Irina Gardescu
Dana Comnea
Nineta Gusti
Nucu Paunescu
Zephi Alsec
Peter Paulhoffer
Ernest Maftei
Cornel Coman
Silviu Stanculescu
Vladimir Gaitan


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.