Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.271 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Patrunsa
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile Romaniei – Manastirea Humor
752 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Montserrat Monastery (Spania)
1.301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DOCUMENTAR: Vieti de Praf si Pulbere
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sfanta Treime din Soporu de Campie
1.564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Piatra Fantanele, jud. Bistrita
1.340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautare si salvare maritima - Documentar
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Manastirile din Moldova
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierdut pe viata - Documentar subtitrat in romana
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Manastirea Nicula - Documentar

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.04.2015  Adauga la favorite 571 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Manastirea Nicula este cunoscuta ca unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din spatiul romanesc – 1552; scoala pentru „grija sufletelor si invatatura pruncilor" – 1659; centru de spiritualitate si cultura prin: Icoana facatoare de minuni, pelerinaj si pictura pe sticla – 1699.

In anul 1326, Nicula era o padure, in care s-a nevoit pustnicul ortodox Nicolae, cel care imprumuta numele sau padurii, satului si manastirii. Prima marturie istorica ce atesta asezarea monahala este legata de prezenta unei biserici de lemn, stil maramuresan, cu hramul „Sfanta Treime", datata 1552. Intre 1712-1714 biserica se reinnoieste, dar va cadea prada unui incendiu in 1973, fiind inlocuita cu o biserica de lemn, datand din secolul XVII, stramutata aici din catunul Nasal – Fanate.

La 1659 este nu numai chinovie monahala, ci si scoala „imparateasca" unde invatau copiii din satele dimprejurul manastirii, calugarilor revenindu-le si misiunea de dascali.

Incepand cu 15 februarie 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod in anul 1681, avea sa planga timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc in jurul anului 1700, atat pentru viata monahala, cat mai ales pentru intreaga Ortodoxie romaneasca din Transilvania. Din acest moment Maica Domnului va deveni nadejdea izbavirii din robie, boli si nevoi, credinciosii obisnuindu-se a veni in pelerinaj, an de an, pe jos, cu prapuri, cantand: „Am venit Maicuta sa ne mai vedem, sa-ti spunem necazul care-l mai avem!"

Plangerea icoanei va da nastere picturii pe sticla, mestesug calugaresc invatat si de sateni, Nicula devenind astfel prima scoala de acest fel din tara noastra. Aceasta traditie este pastrata si astazi cu sfintenie de catre monahi, adaugand si pe cea a picturii bizantine pe lemn.

Biserica de zid s-a construit in perioada 1875-1879-1905, iar pictura interioara s-a realizat in tempera de prof. Vasile Pascu in 1961. Iconostasul care o impodobeste este sculptat in lemn de tei de Samuil Kerestesiu din Tasnad la 1938 si are in centru Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solara, iconostasul este unicat si de o rara frumusete.

Staretia a fost construita intre 1978 – 1989. Ea adaposteste un paraclis cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae" si o importanta colectie de icoane vechi, pictate pe sticla si pe lemn, precum si o colectie de carti vechi de cult printre care si „Cazania" mitropolitului Varlaam, tiparita in anul 1643.

Anul 2001 marcheaza istoric Manastirea Nicula prin interventia Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, care rectitoreste asezamantul monahal, reorganizandu-l urbanistic si, impreuna cu obstea calugareasca, demarand constructia de noi edificii: Biserica, Casa de creatie, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric si Clopotnita. S-a reusit, pana in prezent, edificarea Casei de creatie, ce cuprinde resedinta arhiepiscopului, biblioteca si atelierul de pictura. Biserica manastirii este in faza de finisaj, atat la lucrarile interioare cat si exterioare, de asemenea si Centrul de studii patristice.

Obstea de monahi, treizeci la numar, se nevoieste cu timp si fara timp, prin rugaciune si munca, asemeni Maicii Sfinte, intru chemarea Mantuitorului Hristos: „Cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze!"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.