Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Romaniei - Preistorie
1.704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pavlopetri (Grecia).
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
06:00
  Sarbatori in Epoca de aur - La multi ani.....
3.594 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Marele rege Burebista
1.424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in Evul Mediu - Nasterea,casatoria si moartea
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Publicitatea in Epoca de Aur - Afara-i vopsit gardul...
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4/6.Tibet - Istoria unei tragedii | Partea 4 |
1.646 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.961 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Adevaruri despre trecut - Fitele epocii de aur
502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre Epoca de Aur - Alo, cuplajul?
493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Epoca bronzului - istoria unei epoci

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.01.2014  Adauga la favorite 1.679 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Epoca bronzului este o parte a sistemului celor trei epoci, urmand epocii neoliticului.

Materialul rezultat este mai greu si mai durabil decat oricare dintre metalele originale si este mai usor sa de topit.

Cuprul a fost probabil folosit pentru prima data in Egipt, inainte de 5000 i.en. Primii topitori de metale utilizau foale pentru a inteti focul panǎ la atingerea temperaturii de topire a unui metal, cum este cuprul. Metalul topit era turnat in forme, iar dupǎ rǎcire, obiectul de metal era finisat prin lustruire si ascutire. Mai tarziu, cuprul a fost mestecat cu staniu, rezultand bronzul-un metal mai tare.

Primele dovezi de utilizare a bronzului apar 1.300 de ani mai tarziu, sub forma unei tije de bronz gasite intr-o piramida, datand din 3700 i.en.. Bronzul a aparut in Asia mult mai tarziu, in jurul anului 1500 i.en., si in America inca mai tarziu, intre 100-200 . In Eurasia, sculele de bronz si de cupru capata o larga utilizare in perioada anilor 3.000 i.en.

Metalurgia s-a dezvoltat intai in Anatolia, Turcia de astazi. Muntii din zonele inalte ale Anatoliei aveau bogate depozite de cupru si staniu. Cuprul era de asemenea minat in Cipru, Egipt, Desertul Negev, Iran, si in jurul Golfului Persic. Cuprul era de obicei amestecat cu arsenic, insa cererea crescanda a dus la stabilirea de rute comerciale la mare distanta in si din Anatolia. Cuprul era importat pe rute maritime catre marile regate ale Egiptului Antic si Mesopotamiei. La inceputul epocii bronzului au aparut orasele state organizate, si a fost inventata scrierea (Perioada Uruk in mileniul al patrulea i. en.). La jumatatea epocii bronzului, migratiile au schimbat partial situatia politica din Orientul Apropiat (amoritii, hittitii, hurrienii, hiksosii si, posibil, israelitiii). Sfarsitul epocii bronzului e caracterizat de regate puternice aflate in competitie, si statele lor vasale (Egiptul Antic, Asiria, Babilonia, Hittitii, Mitanni). Au existat contacte prelungite cu civilizatiile egeene (Ahaia, Alashiya), in care comertul cu cupru a jucat un rol important. Aceasta perioada a avut drept finalitate asa-numita prabusire a epocii bronzului, care a afectat o mare parte a Mediteranei de Est si a Orientului Mijlociu. Prelucrarea fierului a inceput inca din perioada tarzie a bronzului in Anatolia. Trecerea catre epoca fierului, aproximativ 1200 i.Hr., a fost mai mult politica decat determinata de noi descoperiri in domeniul prelucrarii metalelor. Civilizatiile epocii bronzului din zona Marii Egee au creat o retea comerciala la mare distanta. Aceasta retea exporta cositor si carbune in Cipru, unde era minat cuprul si aliat cu cositorul pentru a produce bronzul. Obiectele din bronz erau apoi exportate peste tot, incurajand comertul. Analiza izotopica a cositorului din unele obiecte din bronz din zona mediteraneeana a aratat ca acesta provenea din surse indepartate precum Marea Britanie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.