Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Papa Ioan Paul al II-lea fugea de la Vatican sa schieze
1.733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Pu-Yi: Ultimul Imparat al Chinei - Documentar
2.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de alba
 
  Amantele oficiale ale Regelui Ludovic al XIV-lea
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Cruciadelor - Documentar BBC / Episod 1
676 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Mayerling - Misterioasa moarte a doi indragostiti
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Anul 1998 / Episodul 21
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 11
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 15
1.619 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 9
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 10
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Rudolf al II-lea-Altfel decat imparat

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.01.2014  Adauga la favorite 1.526 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rudolf s-a nascut la Viena la 18 iulie 1552. A fost primul fiu si succesorul la tron al imparatului Maximilian al II-lea, rege al Boemiei, rege al Ungariei si al Croatiei; mama sa a fost Maria a Spaniei, fiica imparatului Carol al V-lea si a Isabelei a Portugaliei.

Rudolf si-a petrecut opt ani de la varsta de 11 la 19 in Spania, la curtea unchiului matern, Filip al II-lea. Dupa intoarcerea la Viena, tatal sau era preocupat de modul rigid al lui Rudolf, tipic pentru curtea spaniola mult mai conservatoare fata de curtea austriaca care era mai relaxata si deschisa; insa mama sa spaniola vedea in el doar rafinament. Rudolf a ramas pentru tot restul vietii sale rezervat, secretos si in mare masura un om de casa caruia nu-i placea sa calatoreasca sau chiar sa participe la treburile de zi cu zi de stat. Era mult mai interesat de invataturi oculte cum ar fi astrologia si alchimia. A avut o mare varietate de hobby-uri personale, cum ar fi: cai, ceasuri, colectarea raritatilor si a inceput sa fie patron al artelor.
A suferit periodic de crize de melancolie (depresie), lucru comun in dinastia Habsburg. Cu varsta acestea s-au agravat si s-au manifestat prin izolare.
Coroana lui Rudolf al II-lea care mai tarziu a devenit coroana imperiala a Imperiului Austriac.
Ca si contemporana sa, Elisabeta I a Angliei, Rudolf a avut un sir de negocieri diplomatice pentru diverse casatorii, dar nu s-a casatorit niciodata. Istoricul A. L. Rowse a presupus ca a fost homosexual. In timpul perioadelor sale de izolare autoimpusa, Rudolf a avut relatii cu sambelanul Wolfgang von Rumpf si cu o serie de valeti. Unul dintre acestia, Philip Lang, a domnit cativa ani si a fost urat de catre cei care doreau favoarea imparatului. In plus, Rudolf a avut relatii si cu femei; unele din ele au sustinut ca au fost insarcinate cu el.[2] Multe lucrari de arta comandate de Rudolf erau neobisnuit de erotice.

Istoricii traditionali au dat vina pe preocuparea lui Rudolf cu artele, stiintele oculte si alte interese personale ca motiv pentru dezastrele politice ale domniei sale . Recent, istoricii au reevaluat acest punct de vedere si au vazut patronajul artelor si stiintelor oculte ca un triumf si o parte cheie a Renasterii, in timp ce esecurile sale politice sunt vazute ca o incercare legitima de a crea un imperiu unificat crestin, care a fost subminata de realitatile religioase, politice si intelectuale ale timpului.

In 1602 Rudolf a comandat bijutierului sau personal din Praga o noua coroana din aur, bogat impodobita cu 8 diamante, rubine si perle, avand in varf un safir, coroana reprezentata in majoritatea tablourilor si frescelor evului mediu. Cele 8 diamante au o semnificatie alegorica si mistica; 8 reprezinta numarul sfant al biblicului Jerusalem, iar diamantul este simbolul lui Christos.
Pe cele patru fatete din aur masiv, reliefuri minutios realizate reprezinta pe Rudolf al II-lea in postura de comandant suprem invingator al turcilor, precum si incoronarile lui din Frankfurt (ca imparat romano-german), din Bratislava si Praga (ca rege al Ungariei si Boemiei). Din 1804 coroana lui Rudolf al II-lea a devenit coroana tuturor imparatilor Austriei, dar nu a fost niciodata purtata la incoronari.

Rudolf a murit in 1612, la noua luni dupa ce a fost deposedat de toate puterea efectiva de catre fratele sau mai tanar, Matei, cu exceptia titlul de Imparat al Sfantului Imperiu Roman.Rudolf al II-lea
Rudolf a mutat capitala habsburgilor de la Viena la Praga in 1583. Rudolf iubea colectiile de picturi si de multe ori s-a spus ca statea si se uita in extaz la o noua lucrare ore in sir.[ Nu a scutit nici o cheltuiala pentru dobandirea marilor capodopere, cum ar fi cele ale lui Albrecht Durer si Pieter Brueghel cel Batran. El a fost, de asemenea, patron al artelor pentru unii dintre cei mai buni artisti contemporani, care au produs in principal lucrari noi in stilul manierismului nordic, cum ar fi Bartholomeus Spranger, Hans von Aachen, Giambologna, Giuseppe Arcimboldo, Aegidius Sadeler, Roelant Savery si Adrian de Vries. Colectiile lui Rudolf au fost dintre cele mai impresionante din Europa a timpului sau si detinea cea mai mare colectie de arta in stil manierism nordic


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.