Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jack Spintecatorul - Legenda care infioara /Subtitrat RO
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Razboiul cainelui
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Verdictul istoriei - Himmler (UK 2013) Documentar 60 min
609 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Cine a fost Pazvante Chiorul?
1.390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hitler intre papusi gonflabile si... parturi
1.144 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Istoria Irlandei - Secolul al XVII-lea
1.280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cleopatra: portretul unei criminale / Documentar BBC
1.302 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria a Romaniei
2.062 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Regina Maria a Romaniei
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Oliver Cromwell - Un soldat excelent si criminal

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 02.01.2014  Adauga la favorite 1.376 vizualizari

Nota film: 2 / 5 (1 vot )
   
 
Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar si politic englez, cunoscut in special pentru contributia sa la transformarea Angliei intr-o republica federala („Commonwealth") si pentru rolul sau ulterior de Lord Protector al Angliei, Scotiei si Irlandei.

Armata sa a Noului Model i-a infrant pe regalisti in cadrul Razboiului Civil Englez. Dupa executarea regelui Carol I in 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurta durata al Angliei, a cucerit Irlanda si Scotia, si a fost Lord Protector din 1653 pana la moartea sa in 1658.

Cromwell provenea din clasa gentryului de mijloc, si a fost un personaj mai degraba obscur in primii patruzeci de ani de viata, ajungand fermier yeoman in anii 1630 din motive personale si financiare. Cu toate acestea, a revenit in randul gentryului multumita unei mosteniri lasate de unchiul sau. O experienta de conversiune religioasa din aceeasi decada l-a determinat sa adopte un stil independent de puritanism ca nucleu de baza al vietii si actiunilor sale.

Cromwell a fost membru al Parlamentului (Camera Comunelor) de Cambridge in timpul Parlamentului Scurt (1640) si Lung (1640-49), si s-a implicat mai apoi in Razboiul Civil Englez de partea „Capetelor rotunde" sau parlamentarilor.

Un soldat excelent, a trecut de la comandarea unei singure trupe de cavalerie la comanda intregii armate.

Cromwell a fost a treia persoana care a semnat sentinta de moarte a lui Carol I in 1649, si a fost membru al Rump Parliament (1649-1653), fiind desemnat de Rump sa preia comanda campaniei engleze in Irlanda (1649-1650). A condus apoi o campanie impotriva armatei scotiene intre 1650-1651.

Pe 20 aprilie 1653 a dizolvat parlamentul Rump, organizand o Adunare de scurta durata cunoscuta ca Barebone's Parliament, inainte sa ajunga Lord Protector al Angliei, Scotiei si Irlandei pe 16 decembrie 1653. Instrumentele guvernarii sale autoritare au fost armata si centralizarea administrativa.

In plan religios, Oliver Cromwell a instaurat un regim de toleranta pentru toate cultele protestante, iar catolicii au fost mai putin persecutati decat in vremea conducerii prezbiteriene. Ca orice puritan, el a privit invatamintul cu seriozitate si l-a sprijinit cu bani si prin donatii din pamanturile bisericesti.

Cand regalistii au revenit la putere in 1660, cadavrul sau a fost exhumat, atarnat in lanturi, si decapitat. Cromwell a fost o figura controversata in istoria Britaniei si Irlandei - un dictator regicid conform unor istorici (precum David Hume sau Cristopher Hill) si un erou al libertatii pentru altii (precum Thomas Carlyle sau Samuel Rawson Gardiner).

In Britania memoria sa este onorata, si a fost de exemplu ales intre primii 10 britanici intr-un sondaj BBC. Cu toate acestea, masurile sale impotriva catolicilor irlandezi au fost caracterizate de unii istorici ca un adevarat genocid sau aproape, iar in Irlanda este vazut intr-o lumina foarte nefavorabila.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.