Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestile nespuse ale Titanicului | Documentar subtitrat
673 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria zilei de 8 MARTIE
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut lupa?
1.602 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarbatoarea Anului Nou in Japonia
1.068 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Matterhorn, Elvetia
932 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesterile de la Giza
583 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francofonia in Romania Film documentar
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
52 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
44 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ferma manastirii Tudor de Craciun
307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cand s-a sarbatorit prima data Revelionul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.12.2013  Adauga la favorite 747 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anul Nou este ziua care marcheaza inceperea urmatorului an calendaristic.
Stabilirea religioasa a datei de 1 ianuarie ca inceput de an a avut loc pentru prima data in 1691, de catre Papa Inocentiu al XII-lea. Inainte de aceasta data, Craciunul avea rolul inceputului de an nou.

In liturghia romano-catolica 1 ianuarie reprezinta o octava de la Craciun; astfel, aceasta zi este dedicata Fecioarei Maria. In acelasi timp, in a opta zi de la nastere sunt amintite in Evanghelie (Luca 2,21) taierea imprejur si botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus — la fel si in bisericile evanghelice. In biserica ortodoxa, la 1 ianuarie este si ziua Sfantului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.
In epoca contemporana, Anul Nou este intampinat in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceza: Reveillon, ceea ce inseamna aproximativ „trezire", aici cu sensul de ospat la miezul noptii) — cu petarde si artificii; rudelor, prietenilor si cunostintelor li se fac urari de noroc si sanatate si se ureaza „La multi ani!".

Obiceiuri si traditii
Grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis si in anumite regiuni ale Romaniei.
Evreii din Israel mananca mere unse cu miere, pentru ca noul an sa fie foarte dulce.
Italienii incep cina mancand o farfurie de linte, iar dupa toastul pentru noul an se obisnuieste sa se arunce cupa pe fereastra.
Spaniolii mananca 12 boabe de struguri, insemnand ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase tari latino-americane.
In Romania, in mod traditional nu se arunca nimic din casa in prima zi a Anului Nou pentru ca, procedand astfel, o persoana isi arunca norocul. Tot in prima zi din an nu se iese din casa pana ce o persoana bruneta nu intra in casa respectiva (potrivit traditiilor, persoanele brunete aduc noroc si fericire, iar cele roscate si blonde ghinion).
In noaptea dintre ani, oamenii isi pun o dorinta, pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca. Noaptea de Revelion este intampinata cu mult zgomot (ca in Conu Leonida fata cu reactiunea, de I.L.Caragiale) pentru ca zgomotele puternice alunga spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac sampanie la cumpana dintre ani, ca sa aiba un an mai prosper. Puscarea petardelor de Anul Nou este practicata de regula de catre cei tineri.Si desigur pe 31 decembrie se colinda cu plugusorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.