Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Impodobirea bradului
1.436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria globului de Craciun
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lui Mos Craciun
1.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craciun in Germania in 1907
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legendele lui Mos Craciun in intreaga lume
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un barbat sarbatoreste Craciunul in fiecare zi!
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri de Craciun -Craii
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvaluiri despre Craciun
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ferma manastirii Tudor de Craciun
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii de Craciun la ucrainenii din Maramures
1.345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Povestea bradului de Craciun

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.12.2013  Adauga la favorite 888 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu mult inainte de aparitia crestinismului, plantele si copacii care ramaneau verzi pe timpul iernii aveau o semnificatie deosebita pentru oameni. Asa cum astazi ne decoram casele cu brazi impodobiti si cu cetini de brad, pentru a simti spiritul Craciunului, in Antichitate oamenii atarnau crengi vesnic verzi deasupra usilor sau ferestrelor pentru a se proteja de vrajitoare, fantome sau boli.

In jurul datei de 21-22 de decembrie, in emisfera nordica are loc solstitiul de iarna. Dupa trecerea celei mai lungi nopti (si celei mai scurte zi) din an, oamenii din Antichitate sarbatoreau. Ei credeau ca iarna vine in fiecare an pentru ca zeul Soarelui se imbolnaveste, iar solstitiul inseamna ca zeul incepe sa se insanatoseasca. Ramurile verzi de brad le reaminteau de toate plantele verzi care aveau sa creasca din nou si de faptul ca zeul Soarelui isi va recapata puterile si va aduce din nou vara, relateaza history.com.

Romanii marcau solstitiul de iarna printr-o sarbatoare numita Saturnalia, in onoarea zeului Saturn, al agriculturii, si isi decorau casele si templele cu crengi vesnic verzi. Decoruri similare foloseau si druizii, preotii celti din nordul Europei, insa pentru ei plantele verzi simbolizau viata vesnica.

Bazele traditiei bradului de Craciun, asa cum o stim astazi, au fost puse in Germania, in secolul al 16-lea, cand crestinii devotati au adus brazi impodobiti in propriile case. Daca brazii erau putini, unii crestini construiau piramide din lemne de foc si le decorau cu plante vesnic verzi si lumanari. Multi considera ca Martin Luther, primul reformator protestant, a fost prima persoana care a pus lumanari aprinse in bradul de Craciun, pentru a aduce in casa stralucirea stelelor.

Colonistii germani au dus bradul, ca traditie de Craciun, si in America, pe la 1747, insa in jurul anilor 1840, el ajunsese sa fie considerat un simbol pagan, neacceptat de majoritatea americanilor. In 1864, regina Victoria a Marii Britanii si printul Albert (de origine germana) au aparut intr-o schita din Illustrated London News stand alaturi de copiii lor langa un brad de Craciun. Regina era foarte populara, iar bradul a devenit de atunci o moda nu doar in Marea Britanie, ci si in America.

In secolul al XIX-lea deja se observau diferente intre brazii europeni si cei americani. Acestia din urma erau mai inalti, iar americanii ii decorau cu ornamente special confectionate acasa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.