Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Solstitiul de iarna
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4 iulie, Ziua Nationala a SUA
448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revenirea acasa: Ziua inmormantarii regelui Mihai
570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un secol pentru Romania
998 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce s-a ales de Tezaurul Romaniei?
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Analiza economiei romanesti din perioada comunista
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zi cu spor: Analiza economiei rom din perioada comunista
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marie a Romaniei, uimitoarea regina a Carpatilor
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IONUT DRAGOTESC in dialog cu DAN PURIC
1.260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Europei-9-05 Partea a-II-a
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ziua Nationala a Romaniei-1 Decembrie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2013  Adauga la favorite 875 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, adoptata prin lege dupa inlaturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza deci lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, situandu-se in continuarea precedentelor actiuni unioniste ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Poporul roman a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internationala favorabila creata in urma primului razboi mondial si a destramarii imperiilor Tarist si Austro-Ungar.

romania

Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia

Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. [...]

Marea Unire nu a fost rezultatul participarii Romaniei la razboi. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut in vedere revolutia din Rusia si destramarea monarhiei austro-ungare. Rationamentul lor s-a inscris formulei traditionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinta o excludea pe cealalta, astfel ca nimeni nu vedea cum ar fi cu putinta ca toate aceste provincii sa intre aproape simultan in frontierele Vechiului Regat. [...]

Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romane de a-si da armatura teritorial-institutionala care este statul national.[...]

O necesitate istorica - natiunea trebuie sa traiasca intr-un stat national - s-a dovedit mai puternica decat orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenta, si, punand in miscare natiunea, i-a dat acea forta uriasa ca peste toate adversitatile sa dea viata aspiratiei sale: statul national."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.