Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Argumente pentru rescrierea istoriei europene
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarata fata a Uniunii Europene
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce urmeaza dupa Uniunea Europeana?-
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Europei-9-05 Partea a-II-a
1.078 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ne prabusim impreuna
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oameni care au schimbat istoria –Mihail Gorbaciov ep 2
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Europei-9 mai
1.135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria romaneasca a Budapestei, Ep. 2
327 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria romaneasca a Budapestei. Ep. 1
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oameni care au schimbat istoria – Mihail Gorbaciov
590 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria Uniunii Europene

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2013  Adauga la favorite 942 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Uniunea Europeana (UE)este o entitate politica, sociala si economica,infiintata in anul 1958 dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 tari. Tarile fondatoare ale UE 6 la numar: Belgia; Franta;Germania; Italia; Luxemburg; Tarile de Jos. Alaturi de care au aderat succesiv alte 21 de state pe parcursul a 50 de ani ultimele state aderate fiind Romania si Bulgaria in anul 2007,si alte 3 tari,respectiv ,Croatia, Republica Macedonia si Turcia in curs de aderare

UE cuprinde urmatoarele institutii: Parlamentul European, care reprezinta cetatenii Uniunii Europene, si care este ales prin vot direct de catre acestia; Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri), care reprezinta fiecare stat membru; Comisia Europeana, care reprezinta interesele generale ale UE; Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, care se ingrijeste de respectarea legilor europene; Curtea Europeana de Conturi, care verifica finantarea activitatilor UE

Tentative de unificare a natiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne.

Data fiind diversitatea lingvistica si culturala a Europei, aceste incercari au implicat de obicei ocupatia militara a natiunilor, conducand la instabilitate; unele incercari, insa, au durat mii de ani si au fost insotite de progrese economice si tehnologice, asa cum s-a intamplat cu Imperiul Roman.

Una dintre primele propuneri pentru o unificare pasnica prin cooperare si egalitatea statutului de membru a fost facuta de Victor Hugo in 1851. In urma catastrofelor provocate de primul si al doilea razboi mondial, necesitatea formarii unei (ce a devenit mai tarziu) Uniuni Europene a crescut, din cauza vointei de a reconstrui Europa si de a elimina posibilitatea unui nou razboi.

Acest sentiment a dus in cele din urma la formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului de catre Germania (de vest), Franta, Italia si tarile din Benelux. Acest lucru a fost posibil prin semnarea in aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, care a intrat in vigoare in iulie 1952.

Prima uniune vamala totala, denumita initial drept Comunitatea Economica Europeana (informal chiar si Piata Comuna), a fost creata prin Tratatul de la Roma in 1957 si implementata la 1 ianuarie 1958. Aceasta din urma s-a transformat in Comunitatea Europeana care este in prezent "primul pilon" al Uniunii Europene.

UE a evoluat dintr-un organ comercial intr-un parteneriat economic si politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a facut prin ratificarea de catre ansamblul tarilor membre ale Comunitatii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992. Ca presedinte al Conventiei pentru Viitorul Europei, fostul presedinte francez Valery Giscard d'Estaing a propus schimbarea numelui Uniunii Europene in Europa Unita, dar aceasta motiune nu a fost aprobata.

Simbolurile Uniunii Europene se refera la drapelul, imnul, deviza si moneda acesteia, conform Articolului IV-1 din proiectul de constitutie europeana.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.