Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Documentar Bob Marley - dezvaluirea unui mister
1.469 vizite - 0 comentarii
adaugat de elba
 
  Amintiri despre Elvis Presley - Documentar
1.670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  The Pink Floyd Story / documentar | fragment
1.338 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Minor Threat - Documentar Punk / 1984 live 67 minute
1.302 vizite - 0 comentarii
adaugat de ionut
 
  George Enescu - Documentar / Part 4
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Povestea completa a formatiei The Who / Documentar
1.234 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  Jimi Hendrix - Cel mai mare chitarist din istorie
1.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Enescu - Documentar / Part 3
1.594 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Cei mai mari bucatari ai lumii. Jamie Oliver
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Enescu - Documentar / Part 1
1.470 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

James Dean - Un Rebel fara cauza / Documentar

 
 
 
 
 
Adaugat de coco 10.11.2013  Adauga la favorite 822 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
James Byron Dean (n. 8 februarie 1931, Indiana - d. 30 septembrie 1955, Paso Robles) a fost un actor american de teatru si film, care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul "Rebel fara cauza" (Rebel Without a Cause).

S-a nascut in Marion, Indiana, intr-o familie de fermieri, Winton si Mildred Wilson Dean. La varsta de noua ani ramane orfan de mama si este trimis de tatal sau in grija unei matusi din Fairimont.

In timpul liceului joaca baschet, ia lectii de vioara si step, deprinde o mare pasiune pentru teatru si bricolaj. In 1949, dupa absolvirea liceului, se muta in California, locuind impreuna cu tatal si mama sa vitrega.


Din dorinta tatalui sau urmeaza cursuri juridice, inscriindu-se la Colegiul Santa Monica, dar nu peste mult timp se transfera la U.C.L.A, dornic sa studieze actoria. Acest fapt va atrage furia tatalui sau, care va refuza sa-l mai intetina material.


Cariera artistica

James Dean isi incepe cariera artistica aparand in diverse spoturi publicitare. Din lipsa de bani este nevoit sa renunte la studii si incearca sa obtina de lucru la Hollywood. Urmand sfaturile unor prieteni, Dean se va muta la New York unde va reusi sa joace teatru, obtinand roluri pe Broadway. Marea sansa a vietii sale este admiterea la "Actor`s Studio", unde are ocazia sa studieze cu Lee Strasberg, si unde ii va avea colegi pe Marlon Brando si Paul Newman. Va primi roluri episodice in diverse emisiuni si seriale de televiziune: Kraft Television Theater; General Electric Theater; etc.

Activitatea sa teatrala este incununata cu succes, primind numeroase premii si cronici favorabile pentru rolul din piesa "Imoralistul" de Andre Gide.
Astfel reuseste sa obtina primele sale roluri in filme la Hollywood. Inca din 1951, anul debutului sau in cinematografie, se face remarcat, la inceput in filme nesemnificative, dar mai apoi va reputa un succes rasunator datorat colaborarii cu Elia Kazan, primul regizor ce ii ofera un rol principal, cel al lui Cal Trask din "La Est de Eden" (1954).

James Dean este distins cu o nominalizare la premiul Oscar, (prima nominalizare post-mortem din istoria Academiei Americane de Film).

Aceasta performanta va fi urmata rapid de inca doua succese rasunatoare; rolurile din "Rebel fara cauza" de Nicholas Ray si "Uriasul", prezentat publicului dupa moartea actorului.

Legenda

Moartea sa tragica, la numai 24 de ani intr-un accident de masina pe soseaua californiana 466, in apropiere de Paso Robles, il va transforma in idolul unei intregi generatii ce se indentifica in imaginea tanarului sensibil, nonconformist si rebel, reprezentant al conflictului dintre generatii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.