Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Molly Rainford -Ave Maria-Britain's Got Talent 2012
1.047 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Balerina Sylvie Guillem sfideaza legile gravitatii
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julie Andrews
1.150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Narghita
1.703 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gloria Swanson - Documentar Mari actori
1.260 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
  Gloria Swanson - Diva filmului mut
1.114 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
  George Enescu - Documentar / Part 2
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baritonul Nicolae Herlea-In memoriam
1.433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Tanase - Edith Piaf a Romaniei
1.591 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Maia Morgenstern - 40 de intrebari
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Maria Lataretu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.11.2013  Adauga la favorite 1.390 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Maria Lataretu (n. 7 noiembrie 1911, Balcesti, Gorj — d. 27 septembrie 1972, Botosani) a fost o cantareata romana de folclor muzical romanesc si muzica populara. A fost una dintre cele mai indragite interprete din domeniu, fiind numita pe rand: Privighetoarea Gorjului, Craiasa cantecului romanesc, Printesa cantecului popular romanesc[1][2] sau Ella Fitzgerald a Romaniei.[3] In cariera sa a sustinut un numar mare de concerte, a realizat numeroase inregistrari discografice si a participat la un numar mare de emisiuni de radio si TV.
Inca din copilarie, Maria Lataretu a cantat la hore, nunti, petreceri boieresti etc. La 13 ani fratele artistei, Ionita Borcan, ii cumpara o chitara si o invata sa se acompanieze.

In 1928 se casatoreste cu vioristul Mihai (zis Tica) Lataretu din comuna Lelesti si canta impreuna in mai toate satele din Gorj.

Ajunge pentru prima oara in Bucuresti in 1933 unde canta pentru o scurta perioada de timp la localul „La fanareasa", intorcandu-se apoi in Gorj.

In urma invitatiei facute de vioristul Dumitru Petcu din Campofenii de Jales si prefectului Haiducescu de Targu-Jiu, in 1935 Constantin Brailoiu, impreuna cu asistentii sai – Mihai Pop si Harry Brauner, ajunge in Gorj. Aceasta vizita a prilejuit folcloristilor descoperirea Mariei Lataretu. Au ascultat-o si au fost foarte incantati de vocea si de cantecele sale, invitand-o la Bucuresti pentru a o inregistra.

Primele inregistrari ale Mariei Lataretu au fost efectuate, pe cilindri de fonograf, la data de 19 iulie 1937. Apoi, pe 13 septembrie 1937 inregistreaza la casa de discuri „Columbia", sub supravegherea artistica a Arhivei de folclor. Canta prima oara la Radio Bucuresti pe 29 august 1937.

Canta la localul lui Marcu Caciularu (din strada Vespasian, zona Garii de Nord) in 1937, la „Luna Bucurestiului" in 1938 si in perioada 1939-1949 la „Dorul Ancutei", restaurant de lux din strada Alexandru Lahovari unde se intalneau diferiti oameni de arta – scriitori, compozitori, actori. La acesta din urma a fost angajata la recomandarea lui Constantin Brailoiu.

Canta cu taraful sotului ei pana in 1949, cand devine prim-solista a Orchestrei „Barbu Lautaru" a Institutului de Folclor. De aici se pensioneaza in 1966.

Intreprinde numeroase turnee atat in tara, cat si in strainatate: Polonia, Cehoslovacia, U.R.S.S., Egipt, Siria, Elvetia, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia, Iordania.

De-a lungul carierei sale a cantat cu mari sefi de orchestra si dirijori: Nicu Stanescu, Ionel Budisteanu, Victor Predescu, Radu Voinescu, George Vancu, Ion Luca-Banateanu, Florea Cioaca, Constantin Mirea, Nicu Novac.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.