Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Un destin - Roman Polanski / Documentar
1.674 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sharon Tate
1.225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Actritele celebre ale anilor 60 - Catherine Deneuve
548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roman Polanski - Un geniu si scandalul lui
1.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Enescu - Documentar / Part 2
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metro-Goldwyn-Mayer -filmate in 1925
1.451 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Billie Holiday - Biografie
1.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack Nicholson / Mari actori
1.204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peter Falk - Biografie
1.988 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aurelian Andreescu
2.792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Roman Polanski / Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.10.2013  Adauga la favorite 906 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Roman Raymond Polanski (n. 18 august 1933, Paris) este un regizor, producator de filme, actor si scenarist cu cetatenie dubla poloneza si franceza.

S-a nascut ca Rajmund Roman Liebling, fiul lui Ryszard Liebling si al lui Bula (nascuta Katz-Przedborska).

In 1937 familia sa se intoarce in Polonia, la Cracovia, unde raman pana la inceputul celui de al doilea razboi mondial. Din cauza originilor evreiesti, familia sa este inchisa in Ghetoul de la Cracovia.

Tatal sau va supravietuii, dar mama sa este ucisa in lagarul de la Auschwitz-Birkenau. Roman reuseste sa scape din ghetou si traieste ascuns pe tot parcursul razboiului. Primele filme le realizeaza in Polonia comunista dar in anii 1960 emigreaza in Franta.

Recunoscut pentru talentul sau, realizeaza mai multe productii hollywoodiene, dar in 1979 fuge din Statele Unite si se stabileste definitiv in Franta, fiind acuzat intr-un proces de viol al unei minore. A fost casatorit de 3 ori si are 2 copii.

Primele lui scurtmetraje au fost "Doi barbati si un dulap" (1958) si "Mamifere" (1962), unde a aratat umorul lui "negru" si interesul pentru relatile umane bizare. Debutul in lungmetraj este marcat de pelicula "Cutitul in apa" (1962), unul din primele filme poloneze de dupa razboi care nu a fost asociat cu tema razboiului. Acesta a fost, de asemenea, si primul film din Polonia care a obtinut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain. Fiind deja un regizor cunoscut, a parasit Polonia pentru Franta, unde s-a imprietenit cu tanarul scenarist Gerard Brach, devenind astfel, pentru foarte mult timp, colaboratori. Urmatoarele doua filme, Repulsie (1965) si Fundatura (1966), au fost produse in Anglia si au castigat argintul, respectiv aurul la Festivalul International de Film de la Berlin. In 1968, Polanski a plecat la Hollywood, unde parea sa aiba o cariera promitatoare, dar a trebuit sa fuga din Statele Unite ale Americii pentru a evita inchisoarea, fiind condamnat pentru violarea unei minore. Filmele sale din anii 1980 si 1990 nu mai se apropie de "operele" sale anterioare. Gheata a spart-o filmul Pianistul (2002) pentru care a luat si Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Ramane in atentia criticii si a iubitorilor de filme cu productia nominalizata la Cannes pentru Palm D'Or: Venus in blana realizata in 2013.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.