Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regii Frantei: Ludovic al XIV-lea, Regele Soare
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic al XIV-lea si afacerea otravurilor:
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un om ,un destin -Charles X, rege al Frantei
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profetie Indeplinita: "Reinette", Marchiza de Pompadour
84 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Luptatorii Legiunii Straine
1.001 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradinile de la Chateau de Marqueyssac
1.344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarata casa a Frumoasei din Padurea Adormita
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare ale palatului Versailles
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare din Versailles
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele murdare ale lui castelului VERSAILLES
344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ludovic Spiess

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.10.2013  Adauga la favorite 1.324 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ludovic Spiess s-a nascut la Cluj, intr-o familie de oameni modesti, fara educatie muzicala. Tanarul Spiess a descoperit marea muzica tarziu, la 18 ani, intr-o sala de concert din Brasov. Pe atunci avea meseria de gravor in metal.
Studiile le-a inceput la Cluj, cu Vasile Corpaci si Ion Margineanu, dupa care pleaca la Bucuresti, unde continua studiile cu profesorul Gheorghe Pascu. Se casatoreste foarte devreme cu pianista Gerda Zach. Dupa o scurta perioada petrecuta la Ansamblul Armatei si debutul la Teatrul Muzical din Brasov, in toamna anului 1962 devine solist al Teatrului de Opereta din Bucuresti (1962 - 1964), unde canta in Lasati-ma sa cant si Lysistrata de Gherase Dendrino, Voievodul tiganilor de Johann Strauss si Tara surasului de Lehar. Spiess si-a continuat studiile la Bucuresti cu celebrul bariton Petre Stefanescu Goanga, in 1964 ajungand solist al Operei Romane (1964 - 1988).
Urmeaza pentru el perioada marilor reusite internationale : Marele Premiu la Toulouse (1964), Marele Premiu si alte doua premii de interpretare la Rio de Janeiro (1965), Premiul I la s'Hertogenbosch (1966) si o bursa de studii la Milano pentru un an. Intre timp debuteaza la Opera Romana in Rigoletto, la Opera Romana din Cluj si la Toulouse in Samson si Dalila. La Milano studiaza cu renumitul profesor Antonio Narducci. Urmeaza contracte la operele din Stuttgart, Wiesbaden, Munchen, Koln, San Francisco, Los Angeles, Buenos Aires si Verona, fiind apreciat peste tot. La Salzburg atrage atentia marelui dirijor Herbert von Karajan, cu care va realiza rolul Dimitri din Boris Godunov de Musorgski.
In 1970 apare la Foro Italico din Roma intr-un concert-spectacol, cu dirijorul american Leonard Bernstein, sub a carui bagheta va interpreta apoi la Viena, Cavalerul rozelor de Richard Strauss. La 32 de ani debuteaza la Scala, in rolul Calaf. La Metropolitan Opera din New York canta in cinci reprezentatii ale operelor Trubadurul, Fidelio si Paiate. Canta Bal mascat la Buenos Aires, Tosca la San Francisco, Fidelio la Bicentenarul Beethoven de la Bonn, Boema si Tosca la Munchen, Trubadurul si Bal mascat la Napoli, Aida la Roma, Trubadurul, alaturi de Montserrat Caballe la Teatrul Antic din Orange, unde realizeaza primul film de televiziune si Aida la Covent Garden din Londra, impreuna cu Leontyne Price. Pana in anul 1981 Spiess adauga la repertoriul sau cateva partituri vocal-simfonice de referinta : Cantecul pamantului de Mahler, Requiemul de Verdi, Missa Solemnis de Beethoven si Ioana pe rug de Honegger.
Ludovic Spiess a cantat alaturi de nume mari precum: Brigit Nilsson, Martina Arroyo, Nicolai Ghiaurov, Christa Ludwig, Gwyneth Jones, Katia Ricciarelli, Virginia Zeani, Peter Schreier, Mario Sereni, Cesare Siepi, Sena Juriac, Dietrich Fischer-Dieskau...colaborand cu dirijori precum: Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Karl Bohm, Roberto Benzi, Giuseppe Patane, Alberto Erede, Otto Klemperer, Kurt Adler, Nello Santi, Wolfgang Sawalisch, Francesco Molinari-Pradelli, Josef Krips, Rafael Kubelik, Gianandrea Gavazzeni, Boris Haitink, Michel Plasson sau Ricardo Muti.
A avut o cariera densa, desi destul de scurta, pe care a completat-o in plan socio-politic, fiind Directorul Festivalului International "George Enescu" in anul 1991, Ministru al Culturii in Guvernul Stolojan (1991-1992), director al Operei Romane din Bucuresti intre 2001-2005 si Presedintele Comitetului National Roman pentru UNICEF. Ca ministru al culturii in guvernul Stolojan, a redeschis Castelul Peles vizitatorilor, amenajandu-l ca muzeu, si a organizat centre culturale romanesti la Viena, Budapesta, Venetia si New York.
Ludovic Spiess are numeroase inregistrari la Electrecord dar si in strainatate la case de discuri precum: Decca, Philips, EMI, Intercord, RCA sau Ariola. Rolul sau favorit a fost Rudolfo din Boema.
A murit de infarct in timpul unei partide de vanatoare in judetul Teleorman.[1] Intre hobyurile lui Spiess s-au regasit vanatoarea, pescuitul, ping-pongul, gatitul si colectonatul pipelor


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.