Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castrul Roman Tirghina-Barbosi
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetati dobrogene in negura istoriei – Mircea Taiss
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castrul roman Noviodunum
514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  FIGURINELE ACAMBARO
197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Iulia-part II
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carsium
1.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DIDIUS IULIANUS, OMUL CARE A CUMPARAT IMPERIUL ROMAN
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea camasii de canepa
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Judetul Galati
1.022 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "SA FII ROMAN" - DAN PURIC
1.003 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Castrul Roman Barbosi Tirighina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2013  Adauga la favorite 946 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sapaturile efectuate in anii 1959—1962 pe inaltimea Tirighina de la Barbosi, de langa Galati, aproape de varsarea Siretului in Dunare, au scos la lumina un castellum roman, construit, probabil, pe locul unde se gasea la inceput o cetatuie dacica, intarita cu un val de pamant.

Complexul arheologic de la Tirighina-Barbosi se intinde pe aproximativ 10 hectare si cuprinde vestigii ale unui castru roman, un castellum de pamant, doua necropole romane, dintre care una tumulara, trei depozite de amfore, asezarea civila din sesul Siretului si vestigiile locuirii romane din zona de vest a cartierului galatean Dunarea.

Cronicarul Miron Costin mentioneaza fortificatia in Cartea pentru descalecatul dintaiu a Tarii Moldovii, capitolul V, cu numele de Gherghina / Gherghena .Se poate observa similaritatea sufixului -ghina in denumirile Tirighina si Gherghina.

Arheologul Vasile Parvan precizeaza ca pe teritoriul fortificatiei au fost descoperite monede datand din perioada imparatilor romani Traian, Antoninus Pius si Filip Arabul


Fortificatia de la varsarea Siretului in Dunare a fost abandonata la sfarsitul secolului al III-lea. In timp, elemente din zidaria ei au fost folosite la inaltarea altor edificii in orasul Galati, unele fiind folosite chiar la cetatea Brailei. Cand, intre anii 1643-1647, in timpul domniei lui Vasile Lupu, s-a construit Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cel mai vechi monument istoric din orasul Galati, s-a folosit piatra masiva si caramida din castrul roman de la Tirighina - Barbosi. In prezent, pe promontoriul de la Tirighina – Barbosi se mai vede la suprafata solului doar coltul sud-estic al castrului roman precum si resturi ale fundatiilor pe laturile de nord si vest. Promontoriul de la Tirighina si versantii de la vest de acesta, care se afla la 300 m N de gara Barbosi, au fost inscrise pe Lista Monumentelor Istorice


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.