Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O noapte furtunoasa - Teatru TV 2013 / 85 minute
2.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  O noapte furtunoasa - Teatru TV / 85 minute
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de george_george1973
 
  O noapte furtunoasa - I.L.Caragiale / Teatru la microfon
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Locomotiva (1996) (Teatru TV) / 106 minute
559 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Freziile nu infloresc in mai - Teatru TV / 58 minute
2.595 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Nouasprezece Trandafiri de Mircea Eliade (Teatru Radio)
2.151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Fantoma din Canterville (Teatru radiofonic) / 57 minute
1.714 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  Franz Kafka - Procesul (Teatru radiofonic) / 80 minute
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Cehov - Opera De Arta (Teatru Radiofonic) / 31 minute
1.664 vizite - 0 comentarii
adaugat de yard
 
  Menajeria de sticla (1991) (Teatru TV)
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Teatru, Spectacol
 

 

O noapte furtunoasa (Teatru TV 2013) / 85 minute

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.10.2013  Adauga la favorite 1.580 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lansata la apa pe final de 1878, capodopera lui Caragiale nu s-a bucurat de succes la premiera, unde o "droaie de patrioti" i-au promis batuta lui Iancu, pe motiv ca lua peste picior institutia Garzii Cetatenesti. In 1943, in plin razboi, Jean Georgescu regizeaza prima transpunere cinematografica a piesei, cu Radu Beligan intr-unul dintre rolurile principale.

Final de 1878. Eminescu e redactor la "Timpul". Vorbeste cu Titu Maiorescu. Ii zice ca are un baiat bun, Caragiale, penita acida. Conu Titu ii permite sa citeasca "O noapte furtunoasa" la sedinta aniversara din 12 noiembrie 1878 a "Junimii". Batai din palme, aplauze. Subiectul e bun, e scris ca la carte, e societatea din acele vremuri, e actualitate. Ion Ghica, directorul general al teatrelor, afla. O baga pe lista la "National". In doua luni, e pe scena. Pe 18 ianuarie 1879, e premiera. Multi "uriasi": Stefan Iulian, Mihai Mateescu, Gr. Manolescu, Aristizza Romanescu... Sala se dezlantuie dupa primul act. Aplauze furtunoase. Nea Iancu sare din primul rand sa le primeasca. Stupoare! E fluierat si huiduit de grupuri organizate. Cineva se suparase ca piesa lovea in institutia Garzii Cetatenesti...

Caragiale nu se cramponeaza in asta. Ghica, copoi batran, mirosind ca are succes, o baga iar dupa cortina pe 21 februarie, dar umbla la pasajele ce deranjau. Iancu ia foc. Suduie. Vrea sa-si retraga piesa. "Am fost iar fluierat, huiduit si amenintat, de o droaie de patrioti din Garda Civica, cu bataia in piata Teatrului. Niste tineri ofiteri m-au scapat de furia lor", zice el. In plus, i s-a ciuntit textul. Nu e de acord si retrage tot. Are doar 27 de ani, dar gloria i-a pornit, deja, la drum...

Multi o invinuiesc de imoralitate. Altii spun ca e o farsa, ca nu e "piesa" cu greutate, la propriu si la figurat. Chiar si Slavici, considerat a-i fi un prieten, stramba din nas. Dar piesa prinde la public.

Trec anii. Suntem in plin al Doilea Razboi Mondial. Oficiul National al Cinamatografiei, proaspat aparut, sub directiunea lui I.I. Cantacuzino, "naseste" "O noapte furtunoasa" pe film. Jean Georgescu e regizorul, imaginea-i trasa de un francez. Giugaru, marele Giugaru, Miluta Gheorghiu ori Elena Bulandra apar pe afis, alaturi de un tanar pe nume...Radu Beligan, cel care debuteaza pe marile ecrane! Filmarile incep la 12.01.1942, intr-un studio mic (de numai 18 x 11 metri), din cauza razboiului, se termina la 29.08.1942, conform "Filmat in Romania" al lui Bujor T. Ripeanu. Dupa 1945, filmul este interzis.

La reluare, in 1952, este taiat, ciuntit...

O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale
Regia: Gelu Colceag


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.