Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sergiu Celibidache
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibila poveste a lui Sergiu Malagamba!
97 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Sergiu Nicolaescu
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Grigore
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cazul Gheorghe Ursu
373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 1 - Mihai Viteazul
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Victor Ion Popa
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfiintii inchisorilor -- Nicolae Steinhardt
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ion Diaconescu
925 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Memorialul Bucurestilor - Episodul 4-
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sergiu Celibidache

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.10.2013  Adauga la favorite 1.020 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
S-a nascut la Roman la 28 iunie 1912, Roman Primii ani dupa liceul absolvit in orasul natal si i-a petrecut la Iasi, unde ia lectii de pian si compozitie, apoi se inscrie la cursurile de filosofie si matematica ale Universitatii din Bucuresti.

In 1936 pleaca la Berlin unde studiaza la Academia de Muzica, avand ca profesori pe Walter Gmeindl si Heinz Tiessen (compozitie), Fritz Stein (arta dirijatului). In acelasi timp audiaza cursurile de filosofie ale lui Eduard Spranger (psihologie) si Nicolai Hartmann (metafizica).

Abia sfarsite studiile, devine in 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, intrucat directorul acesteia, Wilhelm Furtwangler, fusese suspendat din functie, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Pana in 1952, cand Furtwangler, reabilitat, redevine sef al orchestrei, Celibidache dirijeaza peste 400 concerte cu orchestra filarmonica din Berlin, impunandu-se ca personalitate muzicala de o exceptionala exigenta artistica, totusi nu totdeauna comod ca stil de dirijare pentru componentii orchestrei dirijate . Sufera o mare deziluzie cand acestia, in 1954, il aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viata, ca succesor al lui Furtwangler.

Pentru un timp, nu mai are o functie permanenta, fiind invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice europene: Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Nationala din Paris (Franta), Orchestra Simfonica Radio din Stockholm (Suedia). Intre 1960 si 1962 tine cursuri de perfectionare in arta dirijorala la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia), iar mai tarziu la Fontainebleau (Franta) si la Munchen (Germania) pentru tineri dirijori selectionati cu multa severitate.

In 1979 primeste functia de director muzical general al orasului Munchen si de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oras. Sub conducerea sa, Filarmonica din Munchen devine una din cele mai bune orchestre simfonice din lume.



Vizionati pe YouTube Sergiu Celibidache repetand cu Orchestra filarmonica din Berlin simfonia a 7-a de Anton Bruckner (fragment din documentarul „Intoarcerea la Berlin", in italiana)



Vizionati pe YouTube Sergiu Celibidache, in 1971, dirijand Bolero de Maurice Ravel



Vizionati pe YouTube Sergiu Celibidache la repetitie: prima parte a Simfoniei Clasice de Serghei Prokofiev la Filarmonica din Munchen (in germana)

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neintrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum si al impresionistilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul sau dirijoral era foarte original, fiind cunoscut in special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cat pasajul muzical era mai bogat si mai complex, cu atat tempo-ul devenea mai lent, un stil care dadea un efect deosebit in sala de concert. Din acest motiv, Celibidache a refuzat inregistrarile pe discuri.

Printre alte compozitii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase in cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistica, Sergiu Celibidache a primit diverse distinctii, printre care: cetatean de onoare al orasului Munchen (1992), membru de onoare al Academiei Romane (1992), doctor honoris causa al Universitatii din Iasi (1992), Ordinul Maximillian pentru Stiinta si Arta (Germania, 1993).

A murit la 14 august 1996, la resedinta sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (in apropiere de Paris).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.