Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cautatorii de comori si epava corabiei Griffin
917 vizite - 0 comentarii
adaugat de dobre
 
  Derinkuyu - Cel mai mare si mai misterios oras subteran
1.352 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Adevarata istorie a lui Barba-Neagra, regele Piratilor
1.816 vizite - 0 comentarii
adaugat de sahia
 
  Zidurile Ierihonului
1.614 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 august 1944 - De Gaulle in Parisul eliberat
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Latura intunecata a vietii celebrului Mark Twain
395 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afacerea Dreyfus:O eroare judiciara i-a distrus viata
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Generalul Charles De Gaulle - Forta si caracter
1.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai vechi oras din lume - Ierihon
1.269 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Lawrence al Arabiei - Spionul desertului
841 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Comoara capitanului Kidd

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.09.2013  Adauga la favorite 12.236 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Insula isi va dezvalui misterele abia dupa ce vor pieri toti stejarii si isi vor pierde viata sapte oameni in cautarea comorii din insula – cel putin asa pretinde legenda “insulei cu stejari" (Oak Island) din Nova Scotia. Intr-adevar sase cautatori de comori si-au gasit sfarsitul pe acolo, iar dintre numerosii stejari au ramas in picioare numai trei.

Multe legende se tes in jurul enigmaticei locatii. Conform unei ipoteze, capitanul Kidd este cel care si-ar fi ascuns comoara pe aceste meleaguri…Intamplarile legate de vasul comercial “Quedah merchant" il transforma pe capitan din negustor legitim in pirat notoriu. Inainte de executia sa din 1701 el scrie o scrisoare in care se declara dispus sa dezvaluie locatia comorii. Amiralul britanic nu cedeaza insa. Scrisoarea ramane pana astazi singurul document care ofera indicii cu privire la sursa tezaurului.

La inceputul secolului al 20-lea apar harti ale comorii capitanului Kidd. Pe acestea insula apare localizata fooarte clar in marea Chinei. Si totusi in timpul raidurilor maritime Kidd nu ajunge acolo niciodata…Si cum atunci nu se socotea latitudinea unitar, in functie de meridianul zero de la Greenwich, datele de pe harta nu sunt certe. Asta pe langa cifrarea informatiilor…Astfel mentiunea celor 20 de broaste testoase si intoarcerea lor ar putea face referire la faptul ca harta ar trebui rasturnata.

Padurarul in varsta de 60 de ani Daniel McInns descopera in 1795 o adancitura in pamant. Impreuna cu cei doi prieteni, John Smith si Anthony Vaughan vrea sa dea de cap misterului. Sapa o groapa de 9 metri in lutul dens, dand peste scanduri si trunchiuri de copaci. In 1804 isi continua munca mai temeinic. Intre timp John Smith acapareaza bucata de pamant, compania Onslow furnizandu-I mijloacele tehnice. Gasirea unor coji de cocos induce ideea ca ar putea fi vorba despre comoara unor pirati: marinarii se foloseau de ele pentru a-si carpaci corabiile. La fiecare trei metri dau de urme de lemnarie. La 30 de metri descopera o placa cu niste semen de nedescifrat. Cand aventurierii se intorc in ziua urmatoare, groapa este umpluta cu apa. Incercarile de curatare esueaza. Se sapa o a doua groapa, dar se umple si aceasta. Ca urmare a costurilor ridicate, compania renunta la finantare.

40 de ani mai tarziu isi incearca norocul si compania Truro: dar nici de data asta nu iese apa. Abia dupa ce unul dintre lucratori moare in put se observa ca apa este sarata. Din cercetarile la plaja se deduce ca intreaga fasie de coasta este populata de pietre si cocos, puse acolo intentionat. Un sistem subteran de canale conduce catre put. Totul este in asa fel construit incat orice necunoscator sa trebuiasca sa foreze in canalul principal odata coborat in put, canal care il inunda pentru a mentine legatura cu marea. Astfel comoara sta departe de invazionisti…se presupune ca aceasta se afla pe uscat, sub sistemul de canale.

Mai mult, se banuieste ca putul si canalele au fost construite mai tarziu, prin intermediul unui dig de captare. Incercarile de a ridica un alt baraj pentru a desprinde sistemnul de mare si a reface uscatul au esuat. La fel ca si stradania de a se apropia de put prin apa, de dedesubt. La sfarsit apa tot inunda totul, iar compania Truro iese si ea in pierdere.

De atunci Oak Island tot aduce in faliment diverse firme si societati, sau muncitori in pragul mortii. Se vorbeste deja din 1860 de blestemul insulei. Insula este astazi impanzita de tot felul de canale si tuneluri greu de explorat, martori ai incercarilor zadarnice de a deslusi misterul piratului Kidd. Putul initial nu mai este din 1960 identificat cu precizie. Cu toate acestea firma Triton finanteaza o sapatura de pana la 60 de metri, in urma careia se ajunge la o deschizatura. Explorarile submarine scot la iveala ceea ce s-ar parea a fi fragmente de cufere de lemn. In 1987 Triton intentioneaza sa mai puna la bataie 10 milioane de dolari pentru continuarea sapaturilor, dar odata cu crahul bursei, proiectul “the big dig" nu mai este viabil.



O descoperire demna de remarcat (din 1897) o reprezinta o bucata de pergament cu tus chinezesc, care dispare exact ca tablita revelata de John Smith. Resturile de lemn pot fi datate in 1575, alte analize dendrologice demonstreaza ca este vorba de lemn procurat chiar in jurul anului 1200! Enigma principal este data constructiei putului. Acesta este pana la piatra de temelie captusit cu beton armat si umplut de apa din mare. O disputa juridica precum si un burghiu rupt care s-a intepenit in put impiedica avansul lucrarilor pe sit.

Cateva indicii ofera argument impotriva prezentei comorii lui Kidd pe insula stejarilor. Gropile si sistemul de canale au fost elaborate cu mare precizie de catre ingineri experimentati, timpul de lucru necesar pentru desavarsirea lucrarii fiind estimat la aproximativ 100.000 de ore. Chiar daca Kidd ar fi pregatit-o sau descoperit-o mai inainte, abia daca ar fi fost timp sa ascunda un tezaur intr-o locatie atat de complicate. Unii accepta ipoteza unei insule a comorii localizate in marea Chinei, insula care nu a reprezentat de la bun inceput o ascunzatoare a capitanului. Ba este foarte probabil sa fi fost el insusi in cautarea unei comori: in timpul raidurilor pirateresti si-a creat singur o copie dupa harta originala (astazi pierduta) si a completat-o cu notite. Speranta de a naviga in apele chinezesti dupa comoara l-a impins pe intreprinzatorul negustor ca mai intai sa se lupte cu piratii. In orice caz nici el nu era sigur de locatia sa, dupa cum reiese din scrisoarea pe care o compune inainte de executie.

Insula mult ravnita ar putea fi Yokoate, conform parerii invatatului Nagashima. Yokoate apartine grupului de insule care se intinde de la sud de japonia pana in Taiwan. Pescarii au gasit acolo in 1952 niste desene scrijelite in stanca care ilustreaza un animal semanand cu un tap – capitanul se folosea adesea de simbolul iedului. Intr-adevar Nagashima da la iveala o groapa care ascunde o comoara de aur si argint estimate la 20 de milioane de dolari. Acesta dispare insa cu comoara cu tot…

O alta teorie ne spune ca de fapt marea Chinei este un element de diversiune. Kidd trebuie sa fi ascuns tezaurul mult mai aproape de casa, probabil in Caraibe. Lipsesc insa dovezile. Singura legatura dintre posesiunile lui Kidd si Oak Island este prezenta cuvantului “stejar" pe schitele sale. Si forma insulei este destul de apropiata reprezentarilor de pe harti. Alte legende povestesc ca in acelasi loc s-ar afla sume importante de bani din timpul razboiului de independenta American, sau monede aztece, sau posesiunile lui Francis Drake, sau chiar comoara templierilor…desi ordinal a fost anihilat inainte de descoperirea Americii. Si manuscrisele pierdute ale lui Francis Bacon, care atesta ca acesta a fost autorul operei shakespeariene, sunt puse in legatura tot cu faimoasa insula…
sursa Historia


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.