Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  The Best of Giacomo Puccini / 117 minute
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de vara
 
  Miles Davis - Pharaoh's Dance / 1970
1.849 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
01:18
  John McLaughlin - Dragon Song / 1970
2.314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Prezent
 
  Miles Davis - Sanctuary / 1970
1.936 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  John McLaughlin - Devotion / 1970
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Louis Armstrong - We Shall Overcome / 1970
2.653 vizite - 0 comentarii
adaugat de misu
 
  Miles Davis - Spanish Key / 1970 live
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de cara
 
  Miles Davis - Bitches Brew / 1970 live
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de cara
 
02:33
  John McLaughlin - Don't Let The Dragon Eat / 1970
1.586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Prezent
 
  John McLaughlin - Glancing Backwards / 1970
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de labionda
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Muzica >> Jazz/simfo
 

 

Turandot de Giacomo Puccini cu Ludovic Spiess 1970

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.08.2013  Adauga la favorite 1.532 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Turandot de Giacomo Puccini - concert cu Maria Slatinaru si Ludovic Spiess (1970)

Imagini din Arhiva TVR cu o inregistrare din anul 1970.

In distrubutie:
Turandot - Maria Slatinaru-Nistor;
Calaf - Ludovic Spiess;
Timur - Nicolae Florei;
Liu - Teodora Lucaciu;
Ping - Octav Enigarescu;
Pang - Valentin Teodorian;
Pong - Corneliu Fanateanu;
Imparatul Altoum - George Mircea;
Mandarinul - Dionisie Konya;
Principele Persiei - Mircea Stefanescu;
Corul si Orchestra de Studio ale Radioteleviziunii Romane;
Dirijor: Carol Litvin


Turandot este o opera in 3 acte compusa de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami si Renato Simoni, dupa o piesa de Friedrich Schiller, bazata pe un basm persan inclus in colectia lui Carlo Gozzi „1001 de zile" (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lasat-o neterminata, a fost finalizata de Franco Alfano.

Premiera mondiala a avut loc la 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. In timpul concertului inaugural, la un moment dat, dirijorul s-a intrerupt la locul pana unde compusese Puccini si a spus: „in acest moment, maestrul a pus jos pana". Dupa un moment de tacere in sala, de la balcon s-a auzit: „Viva Puccini!" urmat de ovatiile publicului





Langa Palatul Imperial din Peking, un Mandarin citeste un decret imperial: oricare print care aspira la casatoria cu Printesa Turandot trebuie sa raspunda la trei ghicitori; cei care nu raspund corect sunt decapitati. Ca rezultat al acestui decret, Printul Persan (cel mai recent dintre pretendenti) urmeaza sa fie decapitat la ora cand va rasari luna. Cetatenii il cheama pe calaul Pu Tin-Pao. O sclava, Liu, cere ajutor fiindca batranul ei stapan a cazut. Un tanar vine sa-l ajute pe batran si il recunoaste ca fiind tatal lui, Timur, fostul rege al Tatarilor care a luat calea exilului dupa ce dusmanii l-au infrant. Asadar, tanarul strain este de fapt un print despre care s-a crezut ca a fost ucis in razboi. Timur ii povesteste fiului lui ca Liu este singura fiinta care i-a ramas credincioasa in exil. Printul Tatar o intreaba pe Liu motivul acestei fidelitati si ea spune ca ea se datoreste faptului ca Printul i-a zambit candva, cu mult timp in urma. Luna rasare, Printul Persan trece prin multime in drumul sau spre executie, oamenii sunt miscati si o roaga pe Turandot sa-i crute viata. Turandot apare pentru un moment si face semn tacut prin care ordona executia. Printul Tatar este fermecat de frumusetea Printesei si decide sa devina sotul ei. Ministrii Ping, Pang si Pong incearca sa-l impiedice sa-si riste viata. Ei exprima punctul de vedere taoist dupa care nimic nu exista pe lume in afara de atotcuprinzatorul "Tao" (cuvant chinez care desemneaza izvorul si principiul a tot ce exista; "Tao" este de asemeni si "calea" catre o viata virtuoasa, armonioasa). Ei canta in trio: " - O iubesti? De ce? Pe cine? Pe Turandot? Ha, ha, ha! Pe Turandot? Ha, ha ! - Esti nebun! - Turandot nu exista! - Nu exista decat Vidul in care vei fi anihilat! - Turandot nu exista! - Turandot? Nu e mai mult decat toti ceilalti nebuni ca tine! Nu exista niciun om, niciun zeu, nici eu nu exist! Nici natiuni, nici regi, nici Pu Tin-Pao! Nu exista decat Tao! - Te vei distruge in acelasi fel ca toti ceilalti nebuni asemeni tie! - Nu exista nimic decat Tao!". Timur si Liu incearca de asemeni sa-l descurajeze pe Printul Tatar, dar in ciuda tuturor avertismentelor, el loveste gongul care il proclama drept un nou pretendent.



Ping, Pang si Pong se plang de comportarea sangeroasa a lui Turandot. Ei doresc ca Printesa sa se indragosteasca, pentru ca pacea sa domneasca in China. Ministrii se gandesc cu nostalgie la casele lor de la tara. Multimea se aduna sa auda cum Turandot il va pune la incercare pe strain, in vreme ce ministrii se grabesc sa pregateasca fie ceremonia decapitarii, fie ceremonia casatoriei.

Batranul Imparat al Chinei il roaga pe Printul strain sa renunte la aceasta incercare riscanta, dar Printul e hotarat sa continue. Turandot vine si spune povestea blandei printese Lou-Ling, cea care a fost ucisa cu salbaticie de catre un print tatar in urma cu multa vreme. Ea spune: "Printesa Lou-Ling, strabuna mea dulce si senina, tu care ai domnit in tacere si bucurie pura, sfidand cu consecventa si fermitate oribila tiranie barbateasca, astazi traiesti din nou in mine !" ... "Voi, printi care veniti aici cu caravane mari din toate colturile lumii pentru a va incerca norocul, sa stiti ca ma razbun pe voi in numele puritatii ei, in numele plansului ei si al mortii ei! Niciun barbat nu ma va avea vreodata! In inima mea traieste ura impotriva celui care a ucis-o pe ea. Nu! Nu! Niciun barbat nu ma va avea vreodata! Ah, mandria marii ei puritati a renascut in mine!" Incercand sa-l descurajeze pe Print, Turandot spune ca ghicitorile sunt trei, dar moartea e una. Curajosul Print raspunde ca si viata este una. Apoi vine prima intrebare a lui Turandot: Care este fantoma care ii urmareste pe toti muritorii, nascandu-se in fiecare noapte, murind in fiecare dimineata? "Speranta" raspunde Printul, in mod corect. Urmeaza a doua intrebare: Ce se aprinde ca focul, se raceste cand iti pierzi curajul sau mori, se incinge din cauza pasiunii? "Sangele" raspunde Printul Tatar, in mod corect pentru a doua oara. Turandot este tulburata, dar rosteste a treia intrebare: Care este gheata care iti da foc si pe care focul tau o ingheata si mai mult; te inrobeste daca iti permite libertatea si te face rege daca te accepta ca sclav? Dupa o tacere grea, Printul striga raspunsul: "Turandot!". Multimea isi exprima bucuria, Turandot il implora pe tatal ei sa n-o marite cu un strain, dar imparatul spune ca juramantul este sacru. Cu toate astea, Printul Tatar afirma ca ceea ce doreste el este iubirea lui Turandot. Nu o vrea de sotie impotriva vointei ei. Printul isi pune din nou viata in mainile lui Turandot, spunandu-i ca daca va reusi sa afle numele lui pana in dimineata urmatoare, el accepta sa fie decapitat.



Garzile palatului anunta ca nimeni n-are voie sa doarma in Peking, pana ce Turandot nu afla numele strainului. Printul Tatar mediteaza la viitoarea lui fericire. Ping, Pang si Pong incearca sa-l convinga sa se retraga, oferindu-i femei, bogatii si glorie. Toate tentativele lor esueaza. Niste oameni il ameninta cu pumnalele pe Printul Tatar, incercand sa-i afle numele. Soldatii ii prind pe Liu si Timur care au fost vazuti in tovarasia strainului si se presupune ca i-ar sti numele. Turandot vine si ii ordona lui Timur sa vorbeasca. Liu il apara pe batran, spunand ca numai ea cunoaste numele strainului. Ea este torturata, dar pastreaza secretul. Impresionata de comportamentul ei, Turandot o intreaba care este motivul. Liu raspunde ca Iubirea este secretul puterii ei. Apoi ea apuca un pumnal de la un soldat si se sinucide. Timur si multimea jelesc moartea ei...

(Giacomo Puccini a murit cand muzica lui a ajuns la acest punct al libretului. Muzica destinata ultimelor 10 minute ale operei a fost lasata de compozitor intr-o forma neterminata, pe o ciorna de 36 de pagini. Ea a fost completata, orchestrata si aranjata de fostul lui elev, Franco Alfani).

...Turandot si Printul Tatar raman singuri. Printul o saruta; Turandot plange si marturiseste ca il iubeste. Acum Printul este sigur de victorie si ii spune ca numele lui este Calaf. Multimea il aclama pe Imparat. Turandot se apropie de tronul tatalui ei si anunta ca numele strainului este „Iubire". Multimea ii aclama pe indragostiti intr-un imn inchinat „Iubirii".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.