Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Steve Jobs introduction of Apple 1984 to 2010
1.074 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  Despre Samsung – istorie, tehnologie, resonsabilitate
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stephen Gary Wozniak
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta petrol / Documentar BBC / Episod 2
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evolutia de 100 de ani a sutienului | Razboiul sutienulu
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitaminele si suplimentele-
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armata permanenta – Bazele militare americane
775 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fukushima – Ora care a zguduit Japonia
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jaful: Crima vremurilor noastre
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mafia - Marea tradare- Documentar episodul 3
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Steve Jobs - miliarde de dolari

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.08.2013  Adauga la favorite 716 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jobs s-a nascut in San Francisco la 24 februarie 1955 I, fiind adoptat de Paul si Clara Jobs din Mountain View, comitatul Santa Clara, California, acestia dandu-i numele de Steven Paul. Paul si Clara au adoptat mai tarziu o fetita pe care au numit-o Patti.

Parintii sai biologici sunt Abdulfattah Jandali- un student sirian care a devenit apoi profesor de stiinte politice, si Joanne Simpson, o studenta americana care a devenit logoped. Parintii sai biologici s-au casatorit ulterior si au avut o fiica, pe Mona Simpson, sora biologica a lui Steve, care a devenit ulterior romanciera. Steve Jobs a urmat cursurile unui liceu din Cupertino, California, frecventand dupa orele de scoala prelegeri tinute de compania Hewlett-Packard din Palo Alto, California.

Pentru scurt timp, Jobs a fost angajat la aceasta companie, in perioada verii, lucrand impreuna cu Steve Wozniak. In 1972 Jobs a absolvit liceul si s-a inscris la Colegiul Reed din Portland, Oregon. Desi a abandonat facultatea dupa doar un semestru, el a continuat sa audieze unele cursuri precum cel de caligrafie. Jobs a declarat ulterior: „Daca as fi renuntat la acel curs in facultate, Mac n-ar fi avut niciodata fonturi multiple sau proportional distantate".

In toamna anului 1974 Jobs s-a intors in California unde a inceput sa participe la reuniunile Homebrew Computer Club impreuna cu Steve Wozniak. Dorind sa stranga bani pentru o retragere spirituala in India, s-a angajat ca tehnician la Atari, o firma producatoare de jocuri video. Jobs a calatorit ulterior in India impreuna cu un prieten din facultate, Daniel Kottke- devenit mai tarziu primul angajat al Apple- in cautarea iluminarii spirituale. S-a intors budist convins, cu capul ras si purtand haine indiene traditionale. In acea perioada a experimentat cu unele droguri, spunand ca experimentarea sa cu LSD ca au fost "unul dintre cele doua sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am facut".[14] A afirmat ca cei din jurul sau care nu-i impartasesc radacinile sale contraculturale nu-i pot intelege in totalitate modul sau de gandire.

S-a intors la vechea sa slujba, la Atari, unde a primit sarcina de a crea un circuit pentru jocul video Breakout. Potrivit lui Nolan Bushnell, fondatorul companiei Atari, Atari i-a oferit 100 de dolari pentru fiecare cip redus din cadrul dispozitivului. Jobs nu era interesat de circuite si avea putine cunostinte despre design-ul acestora asa ca a incheiat un targ cu Wozniak, de a imparti bonusul cu acesta daca va reduce numarul cipurilor. Spre uimirea celor de la Atari, Wozniak a reusit sa reduca cu 50 numarul cipurilor, un design asa de strans fiind imposibil de reprodus pe o linie de asamblare.

In acel moment, Jobs i-a spus lui Wozniak ca cei de la Atari le-ar fi dat doar 700 de dolari (in loc de 5000 de dolari cum trebuia) si ca partea lui Wozniak era de 350 de dolari.[15]

In 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak si mai tarziu Ronald Wayne, cu finantare din partea unui semi-pensionar al firmei Intel, manager de produse pe piata si inginer, A.C. "Mike" Markkula Jr., fondeaza Apple. Inainte de a co-infiinta Apple, Wozniak a fost hacker. Jobs si Wozniak fusesera prieteni de cativa ani; se cunoscusera in 1971, cand un prieten comun, Bill Fernandz, l-a prezentat pe tanarul de 21 de ani Wozniak lui Jobs, pe atunci in varsta de 16 ani. Steve Jobs a reusit sa-l convinga pe Wozniak sa asambleze un calculator si sa-l vanda. Pe masura ce Apple a continuat sa se extinda, compania a inceput sa caute un director cu experienta care sa administreze eficient dezvoltarea acesteia.

In 1978, Apple l-a recrutat pe Mike Scott de la National Semiconductor pentru postul de CEO (director executiv), pentru ce s-a dovedit a fi mai multi ani turbulenti. In 1983, Steve Jobs l-a ademenit pe John Sculley de la Pepsi-Cola sa vina la Apple pe postul de CEO, intrebandu-l: "Vrei sa vinzi apa cu zahar toata viata ta sau vrei sa vii cu mine si sa schimbi lumea?"[16]

In anul urmator, Apple a difuzat la televiziune o reclama la Super Bowl intitulata "1984". La adunarea anuala a actionarilor, din 24 ianuarie 1984, Jobs vizibil emotionat a prezentat calculatorul Macintosh audientei entuziaste; Macintosh devenind astfel primul calculator de dimensiuni mici, cu interfata grafica pentru utilizator, care a fost comercializat cu succes. Dezvoltarea a fost inceputa de Jef Raskin, fiind preluata mai tarziu de Jobs.

Desi Jobs a fost pentru Apple un director convingator si carismatic, unii dintre angajatii din acea perioada l-au descris ca pe un manager temperamental si inconsecvent. O criza din industria vanzarilor aparuta la sfarsitul lui 1984 a deteriorat relatia profesionala dintre Jobs si Sculley, iar la sfarsitul lui mai 1985 - in urma unei lupte interne pentru putere si a anuntarii unui numar semnificativ de disponibilizari, l-a inlaturat pe Jobs din functia sa de sef al diviziei Macintosh.



Aproape imediat, Jobs a infiintat o alta companie de calculatoare, numita NeXT Computer. La fel ca Apple Lisa, statia de lucru NeXT era avansata tehnologic. Cu toate acestea, a fost in mare parte respinsa de industrie pentru ca era prea scumpa. Printre cei care si-au putut permite, totusi, o statie de lucru NeXT au castigat adepti datorita punctelor lor forte tehnice, devenind lider printre acestea, fiind orientate spre dezvoltarea sistemului software. Jobs si-a comercializat produsele NeXT in domeniile stiintifice si academice datorita tehnologiilor inovatoare, experimentale incorporate in acestea (cum ar fi nucleul Mach, procesorul de semnal digital si portul Ethernet built-in).

NeXTcube a fost descris de Jobs ca fiind un computer "interpersonal", despre care se spune ca este urmatorul pas dupa computerul "personal". Aceasta daca computerele ar putea permite oamenilor sa comunice si sa colaboreze impreuna intr-o maniera facila, rezolvand astfel multe din problemele cu care s-au confruntat computerele "personale". Intr-o vreme cand pentru majoritatea oamenilor e-mailul insemna un simplu text, lui Jobs i-a facut placere sa creeze NeXTMail ca pe un sistem de e-mail demo pentru filozofia sa "interpersonala". NeXTMail a fost primul care a sprijinit in mod evident, universal, clickable incorporarea fisierelor grafice si audio in e-mail.

Jobs a condus NeXT cu o obsesie pentru perfectiunea estetica, aceasta preocupare fiind evidentiata prin crearea din magneziu a carcasei lui NeXTcube. Acest lucru a pus o presiune considerabila asupra diviziei hardware si in 1993, dupa ce au vandut doar 50.000 de calculatoare, NeXT s-a axat in totalitate pe dezvoltarea sistemelor software o data cu lansarea lui NeXTSTEP/Intel.



In 1986 Jobs a cumparat Graphics Group (mai tarziu denumit Pixar) de la Lucasfilm, divizia grafica de calculatoare, pentru pretul de 10 milioane de dolari, din care 5 milioane de dolari fiind date companiei ca si capital.

Noua companie, care a avut initial sediul la Lucasfilm Kerner Studios in San Rafael, California, dar de atunci s-a mutat la Emeryville, California, a fost initial destinata a fi un high-end grafic dezvoltator hardware. Dupa ani de rentabilitate vanzarea Pixar Image Computer, a incheiat cu Disney un contract pentru producerea unor filme animate computerizate ,pe care Disney le-ar cofinanta si distribui. Primul film produs prin acest parteneriat, Toy Story, a adus faima si aprecieri critice studioului la lansarea sa in 1995. In urmatorii zece ani, sub conducerea creativului director al Pixar, John Lasseter, compania a produs hit-urile de box-office: A Bug's Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc. (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), WALL-E (2008) si Up (2009). Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, WALL-E si Up au primit fiecare premiul Academiei pentru cel mai bun film de animatie, un premiu introdus in 2001.

In anii 2003 si 2004, pe cand contractul cu Disney se apropia de final, Jobs si directorul executiv al Disney, Michael Eisner, au incercat fara succes sa negocieze un alt parteneriat, iar la inceputul lui 2004 Jobs a anuntat ca Pixar este in cautarea unui nou partener care sa-i distribuie filmele dupa ce contractul cu Disney va expira.

In octombrie 2005, Bob Iger il inlocuieste pe Eisner la Disney, care a lucrat rapid la imbunatatirea relatiei cu Jobs si Pixar. Pe 24 ianuarie 2006 Jobs si Iger au anuntat ca Disney a fost de acord sa cumpere Pixar intr-o tranzactie all-stock, in valoare de 7,4 miliarde de dolari. Odata tranzactia incheiata, Jobs a devenit cel mai mare actionar unic al Disney, avand aproximativ 7% din actiunile companiei. Stocul de actiuni detinut de Jobs il depaseste pe cel al lui Eisner, care detine 1,7%, precum si pe acel a membrului familiei Disney, Roy E. Disney, care detine aproximativ 1% din actiunile companiei. Jobs s-a alaturat consiliului de directori al Disney dupa finalizarea fuziunii.



In 1996 a anuntat ca va cumpara compania NeXT pentru suma de 429 de milioane de dolari. Afacerea s-a finalizat spre sfarsitul anului 1996, aducandu-l pe Jobs inapoi in cadrul companiei pe care a co-infiintat-o. In scurt timp acesta a devenit CEO interimar al firmei Apple, dupa ce directorii si-au pierdut increderea in Gil Amelio, CEO, in urma unei lovituri de stat din cadrul consiliului de administrare. In martie 1998, pentru a se concentra pe eforturile Apple privind revenirea la profitabilitate, Jobs a reziliat imediat o serie de proiecte, cum ar fi Newton, Cyberdog, si OpenDoc. In lunile urmatoare, multor angajati le era frica sa urce in lift cu Jobs, deoarece se temeau ca atunci cand se vor deschide usile s-ar putea sa nu mai aiba o slujba. In realitate, Jobs a concediat rar oameni, dar cateva victime au fost suficiente pentru a teroriza intreaga companie. Jobs a schimbat, de asemenea, programul de licentiere pentru clone Macintosh, ceea ce a facut sa fie prea costisitor pentru producatori sa continue sa faca utilaje. Odata cu achizitionarea firmei NeXT, o mare parte din tehnologia companiei si-a gasit utilitatea in produsele Apple, mai ales NeXTSTEP, care a evoluat in Mac OS X. Sub indrumarea lui Jobs, compania a crescut numarul vanzarilor semnificativ o data cu introducerea computerului iMac si a altor produse noi; de atunci, design-urile atragatoare si de branding puternice au functionat bine pentru Apple. La 2000 Macworld Expo Jobs a renuntat oficial la interimat, devenind CEO permanent.

In ultimii ani, compania s-a extins, introducand si imbunatatind alte aparate digitale. Odata cu introducerea playerului muzical portabil iPod, a softului iTunes pentru muzica digitala, precum si a magazinului virtual iTunes Store, compania a facut incursiuni in electronice de consum si de distributie de muzica. In 2007 Apple a intrat in afaceri pe piata telefoniei mobile cu introducerea iPhone-ului, un telefon mobil cu ecran multi-touch, iPod, si dispozitiv de internet. Stimuland in acelasi timp inovarea, Jobs le reaminteste angajatilor sai de "nava adevaratilor artisti", aceasta metafora insemnand ca livrarea la timp a produselor este la fel de importanta ca inovarea si design-ul atractiv.

Jobs a fost atat admirat cat si criticat pentru abilitatea sa desavarsita de persuasiune si arta sa de a vinde, care a fost numita "camp de denaturare a realitatii", fiind evidenta in cadrul discursurilor sale keynote (cunoscute sub denumirea de "Stevenotes"), de la Macworld Expos si la World Wide Developers Conferences a Apple.

In 2005, Jobs ca raspuns la criticile programelor Apple de reciclare a e-deseurilor in Statele Unite a organizat o incinerare in favoarea mediului la adunarea anuala a Apple, in Cupertino, din aprilie. Cu toate acestea, cateva saptamani mai tarziu, Apple a anuntat ca va lua inapoi iPod-uri gratis la magazinele sale. Campania Computer TakeBack a raspuns prin pilotarea unui avion care a arborat un banner, la absolvirea studentilor de la Universitatea Stanford, unde Jobs a tinut un discurs. Pe banner era scris „Steve - Nu fi un mini-player, recicleaza toate e-deseurile". In 2006 el a extins in continuare programele de reciclare Apple la orice client din SUA, care cumpara un nou Mac. Acest program include transportul maritim si „eliminarea ecologica" a sistemelor lor vechi.



Miercuri 24 august 2011, Apple a anuntat demisia cofondaturului Steve Jobs. Apple Inc. a informat ca demisia lui Steve Jobs are efect imediat si ca acesta va fi inlocuit de Tim Cook, care ocupa functia de director operational al companiei.

Intr-o scrisoare trimisa conducerii si comunitatii Apple, Jobs a transmis ca doreste sa ramana presedinte al consiliului de administratie. Desi s-a aflat oficial in concediu medical inca din luna ianuarie, Jobs a aparut in public pentru a anunta noi produse Apple. CEO-ul de 56 de ani a revenit pentru scurt timp in luna martie, pentru a dezvalui cea mai recenta versiune a iPad si mai tarziu pentru a participa la o cina gazduita de catre presedintele Barack Obama pentru liderii din IT, in Silicon Valley.



Steve Jobs a decedat pe data de 5 octombrie 2011, dupa o lupta indelungata cu un cancer pancreatic. Decesul sau a avut loc la numai o zi de la lansarea noului model de iPhone.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.